Hint şehrinden üç köpek türüne yasak

Ghaziabad sakinlerinin pitbull, Dogo Argentino ve Rottweiler beslemesi yasaklandı

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Hint şehrinden üç köpek türüne yasak

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

The Independent'ta yer alan habere göre Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletindeki bir şehir, bir dizi saldırının ardından kent sakinlerinin aralarında pitbullun da olduğu üç "vahşi" köpek türünü beslemesini yasakladı.
Rottweiler ve Dogo Argentino, Ghaziabad'da yerel belediye tarafından yasaklanan diğer iki ırk.
Cumartesi günü belediye, evcil hayvan sahipleri için 1 Kasım'dan itibaren uygulanacak bir dizi kural yayımladı. Kurallara göre bu cinslerden köpeklerin sahiplerinin evcil hayvanları için lisans alması gerekecek ve hiçbir ailenin birden fazla evcil köpek beslemesine izin verilmeyecek.
Ghaziabad Belediye Meclisi Üyesi Sanjay Singh, PTI haber ajansına yaptığı açıklamada "Bu üç cins vahşi ve bu köpekleri beslemek için kimseye izin verilmeyecek. Lisans çıkarılmayacak. Birisi bu cinslerden birini alırsa sorumlu tutulacak" dedi.
Bu köpek ırklarının yasaklanması önerisi Singh tarafından önerildi ve belediye meclisinde kabul edildi.
Gelecekte sahiplenmek yasak olsa da bu üç avcı ırktan köpekleri olan sakinlere evcil hayvanlarını kısırlaştırmaları ve tescil ettirmeleri için iki ay süre tanındı.
Belediye Başkanı Asha Sharma haber ajansına verdiği demeçte, "Kısırlaştırma olmadan sertifika tescili verilmeyecek. Köpeğin 6 aydan küçük olması durumunda, sahibinin bir yaşına geldiğinde evcil hayvanı kısırlaştıracağı güvencesini içeren yeminli beyan sunması gerekecek" dedi.
Kurallara göre, çok katlı konutlarda yaşayan evcil hayvan sahipleri köpeklerini dışarı çıkarırken ayrı servis asansörleri kullanmak ve halka açık yerlerde köpeklerine ağızlık takmak zorunda kalacak.
Tüm bölge memurlarına yeni kurallar hakkında bildiriler yayımlama ve evcil hayvan sahiplerini bilgilendirme yönünde baskı yapılıyor.
Kararname, kentteki birkaç yerleşim bölgesi ve konut kompleksinde artan bir dizi köpek saldırısının ardından geldi.
Sharma, "10'dan fazla çocuğu köpekler ısırdı. Sanjay Nagar kolonisindeki bir çocuğa pitbull saldırdı ve yüzüne 150 dikiş atıldı. 4 gün sonra, başka bir çocuk bu cinsten bir köpeğin saldırısına uğradı" dedi.
Son saldırıda 11 yaşındaki bir kız çocuğu, kapıyı açık bulduktan sonra sahibinin evinden kaçtığı bildirilen bir pitbull tarafından iki bacağından ısırıldı.
Eylülde, Haryana eyaletinin Panchkula belediye meclisi, kentte yaşayanların pitbull ve Rottweilerları evcil hayvan olarak bulundurmasını yasaklamıştı.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais