Hollywood yapımcısı Weinstein'ın yeni davası tartışmalarla başladı

Eski Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein'ın Los Angeles’ta başlayan taciz ve tecavüz davasının ilk duruşması tartışmalarla başladı

Harvey Weinstein (Reuters)
Harvey Weinstein (Reuters)
TT

Hollywood yapımcısı Weinstein'ın yeni davası tartışmalarla başladı

Harvey Weinstein (Reuters)
Harvey Weinstein (Reuters)

Eski Hollywood devi Harvey Weinstein'ın Los Angeles’ta başlayan taciz ve tecavüz davasının ilk duruşması tartışmalarla başladı. Weinstein’in aleyhinde şahitlikte bulunan beş kadının iki ay sürecek davada ifade vermesi bekleniyor.
Miramax şirketini kurucusu Weinstein (70), cinsel saldırı ve tecavüz suçlarından 2020'de 23 yıla hüküm giydi.
Yeni davada, 2004 ve 2013 yılları arasında Beverly Hills ve Los Angeles'taki otellerde, kadınlara cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğu gerekçesiyle 11 farklı suçlamayla karşı karşıya. Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Weinstein hakkında mahkumiyet kararı verilmesi halinde, 100 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılabilir.
10 Ekim'de hakim Lisa Lynch'in gözetiminde davaya bakan mahkemede jüri seçim süreci başladı.
Weinstein'a yönelik suçlamalar 2017'den bu yana devam ederken, New York'ta mahkum edilmesi için karar verilmesi ve Amerikan yargısının bu konuda temyize gitme talebini reddetmesi, feminist “MeToo” hareketi için büyük bir zafer.
Weinstein, Birleşik Krallık'ta da geçmişi 1996 yılına uzanan cinsel saldırılarla suçlanıyor.
Toplamda, aralarında Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ve Salma Hayek’in de bulunduğu yaklaşık 90 kadın ve Weinstein'ı cinsel taciz veya saldırıyla suçladı.
Şarku’l Avsat’ın Los Angeles Times gazetesinden aktardığı habere göre, Weinstein’ın avukatı Mark Werksman, davanın ünlü şahsiyetlerin ifadelerine tanık olabileceğini belirtti. Söz konusu gazetenin bildirdiğine göre Avukat, “Kurbanlardan bazıları filmlere veya reklam kampanyalarına katılırken, bazıları da oyunculuk ve defile alanlarında başarı elde etti” dedi.
Weinstein savunmasında mağdurlarla olan cinsel ilişkilerinin onların rızasıyla gerçekleştiğini iddia ediyor. Vekili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Los Angeles'ta kendisine yöneltilen suçlamaların "yıllar öncesine dayandığını" ve "herhangi bir cezai delille" veya "güvenilir tanıklarla" kanıtlanamayacağını söyledi.
Weinstein'ın cinsel saldırılarına ilişkin New York Times gazetesindeki iki gazetecinin yürüttüğü soruşturmayı konu alan "She said" belgeselinin gösteriminin 18 Kasım'da ABD'de başlaması planlanıyor.
Harvey Weinstein, 1979 yılında kardeşi Bob Weinstein ile birlikte Miramax şirketini kurdu. 2005 yılından beri kardeşi Bob Weinstein ile Weinstein Company'nin başkanlığını yaptı. Ekim 2017 yılında Weinstein'a yönelik cinsel istismar iddialarının ardından, şirketinden ve Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nden kovuldu.
31 Ekim'e kadar 80'den fazla kadın Weinstein aleyhinde iddialarda bulundu. İddialar #MeToo sosyal medya kampanyasını ve günümüzde "Weinstein etkisi" olarak adlandırılan dünyadaki güçlü erkeklere yönelik birçok benzer cinsel istismar iddiasını ve işten çıkarılmasını tetikledi. 25 Mayıs 2018 yılında New York'ta tutuklandı, tecavüz ve diğer suçlarla suçlandı. Şubat 2020'de beş suçtan ikisinden suçlu bulundu ve 23 sene hapis cezasına çarptırıldı. Cezasını Wende Cezaevi'nde çekmekte. Mümkün olan en erken çıkış tarihi 9 Kasım 2039. 20 Temmuz 2021'de Kaliforniya'da yargılanması için Los Angeles'a iade edildi.



Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
TT

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Almanya, askeri teknoloji alanında "casus hamamböcekleri" ve yapay zeka destekli robotlarla atılım planlıyor.

Almanya'nın en büyük savunma girişimi Helsing'in kurucu ortağı Gundbert Scherf, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin her şeyi değiştirdiğini söylüyor.

Almanya, ABD desteğinin artık daha belirsiz olması nedeniyle kendi savunma sanayisini yeniden yapılandırıyor. 2029'a kadar savunma bütçesini üç katına çıkararak 162 milyar euroya yükseltmeyi planlıyor.

Geçen yıl değeri 12 milyar dolara çıkan şirketin kurucu ortağı Scherf, bu yatırımın büyük kısmının yapay zeka, dronelar, mini denizaltılar ve hatta "casus hamamböcekleri" gibi yeni teknolojilere aktarılacağını söylüyor.

Tank benzeri insansız robotlar geliştiren ARX Robotics ve hamamböceklerini sensörlerle "biyorobotlara" çeviren Swarm Biotactis de Almanya'da savaş teknolojisi sektöründe öne çıkan start-up'lar arasında yer alıyor.

Berlin yönetiminin yeni kanun değişikliğiyle bu tarz start-up'ların, Rheinmetall gibi dev savunma şirketleriyle ihale anlaşmalarında aynı masaya oturması sağlanacak.

Reuters'ın analizinde, Almanya'nın son iki yıldır küçülen ekonomisini savunma yatırımlarıyla canlandırmayı planladığına dikkat çekiliyor. Ayrıca otomotiv sektöründeki daralmanın, savunma sanayisine mühendis ve üretim kapasitesi sağladığına işaret ediliyor.

Avrupa'da savunma teknolojilerine yapılan girişim sermayesi yatırımları 2022'de 373 milyon dolarken, 2024'te 1 milyar dolara ulaştı. Almanya, son 5 yılda 1,4 milyar dolarla bu yatırım büyümesinde başı çekiyor.

ABD ve Almanya, Ukrayna'ya 5 adet Patriot hava savunma sistemi tedarik edilmesi için anlaşıldığını bu hafta duyurmuştu. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, sevkıyat için koordinasyonun kısa sürede hızlandırılacağını belirtmişti.

Diğer yandan Almanya'nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel'ın haberinde, Kiev'e Patriot sevkıyatlarının en erken gelecek yılın bahar döneminde gerçekleşebileceği savunulmuştu.

Independent Türkçe, Reuters, Der Spiegel