Ottava yönetimi, Roj ve el-Hol kamplarındaki 4 vatandaşını teslim aldı

Suriye’nin kuzeydoğusundaki kamplarda 40 Kanadalı yaşıyor.

Kanada heyeti, Özerk Yönetim’in Dış İlişkiler Dairesi ile görüşme gerçekleştirdi. (Şarku’l Avsat)
Kanada heyeti, Özerk Yönetim’in Dış İlişkiler Dairesi ile görüşme gerçekleştirdi. (Şarku’l Avsat)
TT

Ottava yönetimi, Roj ve el-Hol kamplarındaki 4 vatandaşını teslim aldı

Kanada heyeti, Özerk Yönetim’in Dış İlişkiler Dairesi ile görüşme gerçekleştirdi. (Şarku’l Avsat)
Kanada heyeti, Özerk Yönetim’in Dış İlişkiler Dairesi ile görüşme gerçekleştirdi. (Şarku’l Avsat)

Kanada hükümeti, Suriye’nin kuzeydoğusundaki el-Hol ve Roj kamplarındaki dört vatandaşını da teslim aldı. Bu gelişme, Kanada Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Güvenlik ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürü Sebastien Beaulieu başkanlığındaki üst düzey bir heyetin dün, vatandaşları teslim almak üzere Kamışlı’ya gitmesinin ardından gerçekleşti.
Heyet, Kamışlı şehrindeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Dış İlişkiler Dairesi temsilcileriyle görüştü. Söz konusu 4 kişi Suriye kamplarında yaşayan terör örgütü DEAŞ unsurlarının ailelerinden oluşan 40 Kanadalı kadın ve çocuk arasındaydı ve Kanada hükümeti tarafından teslim alınan ikinci grup oldu.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Kanada heyetinde Sebastien Beaulieu’nun yanı sıra Lübnan’daki Kanada Büyükelçiliği’nde bulunan Suriye Ofisi Direktörü Rasta Daei ve Dışişleri Bakanlığı’nın Tehdit Değerlendirme Birimi Müdür Yardımcısı Tarık Gordon yer alıyordu.
Beaulieu, Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Fanar el-Kait ile birlikte Dış İlişkiler Dairesi genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında şu açıklamada bulundu:
 “Bugün ikisi kadın ve ikisi çocuk dört Kanada vatandaşını Suriye’nin kuzeydoğusundan teslim almak için buradayız. Özerk Yönetim’e iş birliği için teşekkür ediyor ve Kanada vatandaşlarına özen göstererek sarf ettiği çabalarını takdir ediyoruz.”
Beaulieu, bu operasyonun ‘son derece zorlu güvenlik koşulları ve genel olarak durumun kötüye gitmesi gölgesinde’ gerçekleştiğini belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü:
 “Kanada vatandaşlarının yurtiçinde ve yurt dışında güvende olması, hükümetimizin önceliğidir. Bu operasyonu dört Kanadalının sağlık ve güvenliğini sağlamak için yaptık. Bu sürecin başarıya ulaşmasındaki yardımları sebebiyle ABD’ye minnettarlığımızı ifade etmek istiyoruz.”
Bu, söz konusu heyetin Özerk Yönetim’e gerçekleştirdiği ikinci ziyaret oldu. İlk ziyarette, Kanada Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir heyet, 2020 yılı Ekim ayında bölgeye gelmişti. İlk ziyaret sonucunda Suriye’deki Amira adında bir kız Kanadalı ebeveynlere teslim edilmişti. Amira’nın öz anne ve babası 2015 yılının ortalarında,  iki çocukla birlikte DAEŞ saflarına katılmak için Suriye’ye yasa dışı yollardan girmişlerdi. Ancak 2019 baharında, Uluslararası Koalisyon ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından, örgütün doğu Suriye’deki coğrafi ve askeri kontrolüne son vermek üzere düzenlenen geniş çaplı operasyon sırasında evleri bombalandı. Tüm aile üyeleri hayatını kaybederken Amira hayatta kalmıştı. Kız Kanada’ya geri gönderilmeden önce el-Hol kampına transfer edildi.
Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Fanar el-Kait, kontrolleri altında bulunan kamplarda Batı ve Arap coğrafyasındaki 54 farklı ülkeden 5 binden fazla çocuğun bulunduğunu belirtti.
Bu ay daha önce, 38 Rus çocuk Moskova’ya teslim edildi. Kait şu açıklamada bulundu:
“Şu ana kadar Rus hükümetine toplu olarak teslim ettiğimiz Rus çocukların sayısı 300’e ulaştı. Roj ve el-Hol kamplarında Ruslardan oluşan yeni bir grup çocuğu da tahliye etmeye karar verdik.”
Diğer yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet, Özerk Yönetim kamplarında yaşayan 40’ı çocuk ve 14’ü kadın 54 Fransız vatandaşını teslim aldı.
Askeri operasyonların Mart 2019’da sona ermesi ve DEAŞ’ın coğrafi ve askeri kontrolünün sonlandırılmasından bu yana birçok Batı ve Arap ülkesinin hükümeti, DEAŞ saflarında savaşan radikalizm yanlısı savaşçıların aile üyelerini birçoğunu teslim aldı. Söz konusu kişiler arasında Özbekistan, Kazakistan ve Kosova gibi birkaç ülkenin vatandaşları yer alıyordu. Fransa, Almanya, Hollanda ve Belçika gibi diğer Avrupa ülkeleri ise sınırlı sayıda kadın ve yetim çocuğu teslim almakla yetindi.
Özerk Yönetim ve SDG Genel Komutanlığı, yabancı tutuklular ve ailelerinin Özerk Yönetim üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu bir kez daha dile getirdi ve ülkelerine onları geri almaları ve kendi topraklarında haklarında adli işlem yürütmeleri için çağrıda bulundu. Ancak söz konusu çağrılara rağmen çoğu Avrupa ülkesi vatandaşlarını geri almak konusunda isteksiz davranıyor.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz