Türkiye, HRW’nin mültecileri zorla sınır dışı etme iddialarını yalanladı

Suriye sınırı yakınlarındaki Türk ordusu. (Arşiv)
Suriye sınırı yakınlarındaki Türk ordusu. (Arşiv)
TT

Türkiye, HRW’nin mültecileri zorla sınır dışı etme iddialarını yalanladı

Suriye sınırı yakınlarındaki Türk ordusu. (Arşiv)
Suriye sınırı yakınlarındaki Türk ordusu. (Arşiv)

Türkiye, geçtiğimiz aylarda yüzlerce Suriyelinin keyfi olarak gözaltına alınıp Suriye’ye sınır dışı edildiği yönündeki iddiaları yalanladı. Aynı zamanda Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) Kuzey ve Kuzeydoğu Suriye’de Türkiye’ye bağlı gruplara saldıran 13 unsurunun etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Türkiye Göç İdaresi Başkanlığı, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) birkaç gün önce yayınladığı raporunu ‘utanç verici ve gerçeklikten uzak olarak nitelendirdi. HRW söz konusu raporunda Türk yetkilileri Suriyeli mültecileri yasadışı bir şekilde gözaltına almak ve sınır dışı etmekle suçlamıştı.
Göç İdaresi Başkanlığı dün yaptığı açıklamada, HRW’nin Türkiye'nin mülteciler konusunda ‘model’ olarak nitelendirdiği politikasına yönelik uluslararası övgüleri görmezden geldiğini vurguladı.
HRW, geçtiğimiz pazartesi günü Türk yetkilileri şubat ve temmuz tarihleri arasında yüzlerce Suriyeli mülteci erkeği ve çocuğu keyfi olarak yakalayıp idari gözetim altına almak ve Suriye'ye sınır dışı etmek ile suçlamıştı. Raporda şu iddialara yer verilmişti:
“Sınır dışı eylemleri, dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla ve Avrupa Birliği'nin (AB) tümünün neredeyse dört katı kadar mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin cömert siciliyle uyuşmuyor. AB, insani destek ve göç yönetimi için milyarlarca euro tutarında finansman sağlamıştı.”
Mart 2016'da Türkiye ile imzalanan Göç ve Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde AB tarafından üç milyar euro değerinde mali destek sağlanmıştı.
HRW; Türkiye’yi söz konusu faaliyetlere son vermeye, güvenlik güçlerinin ve göç yetkililerinin Suriyelilere veya tutuklu bulunan diğer yabancı uyruklulara toleranslı davranmaya, şiddet uygulayan yetkilileri eylemlerinden sorumlu tutmaya, gönüllü geri dönüş formlarında göçmenlerin imzalarını veya parmak izlerini taklit yoluyla edinmeyi amaçlayan eylemleri bağımsız düzeyde araştırmaya çağırdı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter üzerinden yayınladığı görüntülü açıklamada şunları söyledi:
“Suriyeli kardeşlerimizin gelişi 2011’de başladı. En yoğun dönem 2013 ile 2016 arasında oldu. 2018’den beri Suriyeli sayısı hemen hemen aynı kaldı. 2018 sayımız 3 milyon 623 bindi. Halihazırdaki sayı ise 3 milyon 629 bin kişi.”
Türkiye’nin komşularına ve insanlığa sırt çeviremeyeceğine dikkat çeken Soylu, Batı’nın şu an göç konusunda farklı ikilemler yaşamakta olduğuna, bir yandan mülteci ve göçmen haklarını savunurken bir diğer yandan ise ülkelerine erişimlerini engellediğine, çocuklar dahil olmak üzere birçok insanın boğulmasına neden olduğuna atıfta bulundu.
Diğer yandan Milli Savunma Bakanlığı tarafından şu açıklama yapıldı:
“Teröristlerin taciz atışları cezasız kalmıyor. Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde huzur ve güvenlik ortamını bozmak için taciz ateşi açan 13 PKK/YPG’li terörist, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından etkisiz hale getirildi.”
Türk kuvvetleri geçtiğimiz iki gün içerisinde SDG’nin ve rejimin Barış Pınarı bölgesindeki kontrol noktalarına yönelik operasyonlarına hız verdi. Muhalif grupların Haseke'nin kuzeybatısındaki Ebu Rasin kırsalındaki Tel el-Verd köyündeki askeri bir noktayı hedef aldığı atışlar neticesinde rejim askerlerinden 1’inin öldüğü, beş kişinin yaralandığı kaydedildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) bildirdiğine göre Rus helikopterlerinin bölge üzerindeki uçuşları ve bir Rus askeri gücünün bölgeye yönelmesi üzerine çatışmalar sona erdi.
Rejim güçleri, İdlib'in güneyinde Cebel ez-Zaviye’nin doğusundaki Şenan köyündeki er-Ruveyha ve Benin köyleri ile Türk noktası çevresini ağır toplarla bombaladı. Şenan köyündeki sivil evlere çok sayıda top mermisi düştü. Rejim aynı zamanda Halep'in batı kırsalındaki el-Kasr ve Keferama köylerinin yakınlarında Feth'ul Mubin gruplarına ait askeri alanları bombaladı.
Diğer yandan Barış Pınarı bölgesinde konuşlu muhalif gruplar Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad kırsalındaki Bir Zinar ve Ebu Surra Haymer köylerini bombaladı. Aynı zamanda Rakka'nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa kasabasının doğusunda, Halep-Lazkiye Uluslararası Yolu (M4) yakınlarındaki Dibs ve Sayda köylerindeki SDG noktaları ve mevzilerine kara bombardımanı gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz günlerde Türk kuvvetleri ve Ulusal Ordu grupları, Haseke'nin kuzeybatısındaki Ras el-Ayn bölgesinde, Ebu Rasin kasabasına bakan temas hatlarının yakınında gerçek mühimmat ile askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.



Meksika'nın en büyük uyuşturucu kartellerinden birinin lideri El Mencho öldürüldü

Meksika'nın en büyük uyuşturucu kartellerinden birinin lideri El Mencho öldürüldü
TT

Meksika'nın en büyük uyuşturucu kartellerinden birinin lideri El Mencho öldürüldü

Meksika'nın en büyük uyuşturucu kartellerinden birinin lideri El Mencho öldürüldü

Meksika hükümeti dün ülkenin en çok aranan uyuşturucu baronunun öldürüldüğünü duyururken bunu suç örgütlerine karşı yeni kampanyasında büyük bir zafer olarak nitelendirdi.

Meksika'nın en güçlü kartellerinden biri olan Jalisco Yeni Nesil Karteli’nin (CJNG) en uzun süredir liderliğini yapan ‘El Mencho’ lakaplı Nemesio Oseguera Cervantes, ülkenin en azılı suçlularından biri olarak kabul ediliyordu. Son on yılda hızla büyüyen bir suç şebekesini yöneterek uyuşturucu üretimi ve satışı yaparken, yerel işletmeleri de gasp ediyordu. The New York Times'ın (NYT) haberine göre güvenlik güçlerine karşı cesur saldırılar düzenleyerek ve ülke çapında toplulukları terörize ederek de ün kazandı.

Kimliğinin gizli tutulması kaydıyla operasyonun ayrıntılarını açıklayan Meksika hükümetinden bir yetkiliye göre güvenlik güçleri El Mencho'yu, kartelin kurulduğu ve merkezinin bulunduğu ülkenin batısındaki Jalisco eyaletinin kıyı şeridinde bulunan, yaklaşık 20 bin nüfuslu Tapalapa kasabasında öldürdü. Meksika yetkilileri operasyonla ilgili daha fazla ayrıntı açıklamadı, ancak Pazar günü daha fazla bilgi vereceklerini taahhüt etti.

Oseguera'nın öldürülmesi Meksika genelinde şiddet olayları dalgasına yol açtı. Jalisco dahil en az beş eyaletteki sakinler ve yerel yetkililer, uyuşturucu çeteleri arasında yaygın bir uygulama olan yolları kapatmak için araçların ateşe verildiği olayları bildirdi. Jalisco eyaleti, bazı bölgelerde toplu taşımayı askıya aldığını duyurdu ve otellere konuklarından dışarı çıkmamalarını istemeyi tavsiye etti. Şiddet olaylarının bir kısmı eyaletin yönetim şehri ve bu yılki Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biri olan Guadalajara'da meydana geldi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Landau, El Mencho'nun öldürülmesini ‘Meksika, ABD, Latin Amerika ve dünya için önemli bir gelişme’ olarak nitelendirdi.

Oseguera'nın liderliğindeki CJNG, Meksika'nın en öMexico City: Şarku’l Avsatnde gelen uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden biri haline geldi ve birçok eyalette rakip gruplarla savaştı. Kartel, kokain ve metamfetamin gibi sentetik uyuşturucuları ve son yıllarda fentanili ABD'ye kaçak olarak sokmaya devam etti.

El Mencho'nun öldürülmesi, suç örgütü için büyük bir darbe olup, gruplar kontrol için rekabet ederken yeni iç çatışmalara ve şiddetin yeniden alevlenmesine yol açabilir.

Ayrıca, Meksika hükümetinin Washington ile ilişkilerinin iyileşmesine de katkıda bulunabilir. Zira ABD Başkanı Donald Trump daha önce Meksika'ya kartellere karşı daha sert önlemler alması için baskı uygulamış ve sonuçlardan memnun kalmazsa askeri saldırı tehdidinde bulunmuştu.

Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum, bu tehditleri defalarca kez ve kesin bir şekilde reddederken herhangi bir ABD saldırısının Meksika'nın egemenliğini ihlal edeceğini belirtmişti.

Diğer taraftan hükümeti istihbarat alanı da dahil olmak üzere ABD’li güvenlik kurumlarıyla iş birliğini genişletti.


Ukrayna saldırısı Rusya'nın Belgorod kentindeki altyapıya büyük hasar verdi

 Ukraynalı acemi askerler, Zaporijya bölgesindeki cephe yakınlarında yoğun eğitimden geçiyor (EPA)
Ukraynalı acemi askerler, Zaporijya bölgesindeki cephe yakınlarında yoğun eğitimden geçiyor (EPA)
TT

Ukrayna saldırısı Rusya'nın Belgorod kentindeki altyapıya büyük hasar verdi

 Ukraynalı acemi askerler, Zaporijya bölgesindeki cephe yakınlarında yoğun eğitimden geçiyor (EPA)
Ukraynalı acemi askerler, Zaporijya bölgesindeki cephe yakınlarında yoğun eğitimden geçiyor (EPA)

Ukrayna ile sınır komşusu olan Rusya'nın Belgorod bölgesinin valisi, Ukrayna'nın "büyük çaplı" füze saldırısının enerji altyapısına ciddi hasar verdiğini ve bölgedeki elektrik, ısıtma ve su tedarikini aksattığını ifade etti.

Vali Vyacheslav Gladkov Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Sonuç olarak, enerji altyapısı önemli ölçüde hasar gördü... Evlere elektrik, su ve ısıtma sağlanmasında kesintiler yaşanıyor" ifadesini kullandı. Gladkov, saldırıyı "büyük çaplı" olarak nitelendirerek, etkisinin sadece sınıra 40 kilometre uzaklıktaki Belgorod şehriyle sınırlı kalmadığını, çevredeki bölgelere de yayıldığını belirtti. Hasarın boyutunun önümüzdeki saatlerde değerlendirileceğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu hafta dördüncü yılına giren çatışmada Belgorod, Ukrayna güçleri tarafından defalarca saldırıya uğradı.


Güney Kore vatandaşlarına İran'ı terk etmeleri yönünde tavsiyede bulundu

İranlı kadınlar Tahran'da arkalarında "İnsan Şeytanı yenecek" yazılı bir pankartla yürüyor (EPA)
İranlı kadınlar Tahran'da arkalarında "İnsan Şeytanı yenecek" yazılı bir pankartla yürüyor (EPA)
TT

Güney Kore vatandaşlarına İran'ı terk etmeleri yönünde tavsiyede bulundu

İranlı kadınlar Tahran'da arkalarında "İnsan Şeytanı yenecek" yazılı bir pankartla yürüyor (EPA)
İranlı kadınlar Tahran'da arkalarında "İnsan Şeytanı yenecek" yazılı bir pankartla yürüyor (EPA)

Güney Kore'nin Tahran Büyükelçiliği, ABD'nin Tahran'a yönelik olası askeri saldırısı nedeniyle artan gerilimler arasında, İran'daki vatandaşlarına uçuşlar mümkün olduğunda ülkeyi terk etmeleri yönünde bugün uyarıda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta, Tahran'ı yeni bir nükleer anlaşmaya varmaya zorlarken, İran'a karşı sınırlı askeri saldırılar düzenlemeyi düşündüğünü belirtmişti.

Şarku’ Avsat’ın Güney Kore'nin Yonhap Haber Ajansı'ndan aktardığına göre büyükelçilik internet sitesinde yayınladığı güvenlik uyarısında, "Uçuşlar devam ederken (Kore vatandaşlarının) İran'ı terk etmelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. Bildiride durumun hızla kötüleşmesi halinde İran'a gidiş-dönüş özel uçuşlarının askıya alınabileceği belirtildi.

Güney Kore, İran'ın tamamı için 3. Seviye seyahat uyarısını sürdürüyor ve orada bulunan Güney Korelilere ülkeyi terk etmelerini şiddetle tavsiye ediyor. Bildiride şu ifadeler yer alıyor: "Acil bir seyahat ihtiyacı olmadığı sürece İran'da ikamet eden Güney Kore vatandaşlarının derhal ülkeyi terk etmelerini ve ülkeye seyahat planlayanların seyahatlerini iptal etmelerini veya ertelemelerini tavsiye ediyoruz."