Musk sonrası Twitter'dan kaçanların sığınağı Mastodon nedir, nasıl kullanılır?

Mastodon son bir haftada 230 bin kullanıcı kazandı

Fotoğraf: Shutterstock
Fotoğraf: Shutterstock
TT

Musk sonrası Twitter'dan kaçanların sığınağı Mastodon nedir, nasıl kullanılır?

Fotoğraf: Shutterstock
Fotoğraf: Shutterstock

Elon Musk'ın Twitter'ı devralması kullanıcıları Mastodon adlı ilginç platform da dahil alternatif platformlara itti.
The Independent'ta yer alan habere göre Musk'ın satın almasının ardından sosyal medya sitesinin 230 binden fazla kullanıcı kazanarak toplamda 655 bin kullanıcıya ulaştığı bildirildi.
Öte yandan yüzeysel olarak benzer görünmesine rağmen Mastodon'un kullanımı Twitter kadar basit değil.

Mastodon'a nasıl katılabilirim?
Mastodon kullanıcıları kayıt olduklarında genellikle ilgi alanlarına veya coğrafyaya göre temalandırılmış bir sunucuya katılmak zorunda; ana sunucuysa mastodon.social.
Mastodon, "En çok konuşmak istediğiniz şey net bir kategoriye uyuyorsa (belki video oyunları veya sanat veya kuir yaşam veya kodlama veya kurgu veya her neyse), o zaman ilk sunucunuzu öncelikle bu tür içerik bulunduran bir sunucu yapmak iyi olabilir. Hangisini seçerseniz seçin, diğer sunuculardaki kişilerle laflayabileceksiniz. Unutmayın, e-posta gibi bu ve örneğin, Gmail'inizden annenizin tarih öncesinden kalma Yahoo hesabına hâlâ e-posta gönderebilirsiniz" diye açıklıyor.
Bir kullanıcının katıldığı sunucu, kullanıcı adının bir parçası haline geldiğinden bu sayede kullanıcılar birbirini aratabiliyor.

Neden birden fazla sunucu var?
Mastodon, platformu farklı sunuculara ayırdığı için tek bir kişi veya şirket tarafından kontrol edilemez.
Farklı sunucular farklı kurallara, gönderi yönergelerine ve daha küçük bir kullanıcı tabanına sahip olacak. Bütün bunlar, insanlarla etkileşime girmenin daha kolay olması ve daha az istenmeyen e-posta ve tacizle karşılaşılması gerektiği anlamına geliyor.
Bazı sunucular, bot veya kötü niyetli kullanıcılar barındırabilecek diğer sunuculara bağlantı vermemeyi seçebilir.

Mastodon kullanmak nasıl bir şey?
Mastodon, Twitter'a çok benziyor. "Toot" olarak adlandırılan tweetler beğenilebilir ya da "boost" (retweet) edilebilir.
Twitter'ın kullanıcılara görmek istediklerini düşündüğü şeyleri göstermeye yönelik algoritmik girişimleri yerine, Mastodon gönderilere zamana göre öncelik veriyor.
Öte yandan site etiket, kullanıcı etiketleme, fotoğraf ve video yükleme ve Twitter kullanıcılarının tanıyacağı diğer özellikleri de içeriyor.
Diğer kullanıcıları bulmak için en basit yol, kullanıcıların hem Twitter hem de Mastodon'da oturum açmasını sağlayan ve daha sonra Twitter takipçilerinde, iki platformu da kullanarak oturum açan herkesi tarayan Twitodon adlı araç.
Araç daha sonra, sitedeki talimatlar aracılığıyla Mastodon'a aktarılabilen bir liste çıkarıyor.



The Guardian içeriklerini artık X'te yayınlamayacak: Toksik bir medya platformu

 X platformunun logosu (Arşiv - Reuters)
X platformunun logosu (Arşiv - Reuters)
TT

The Guardian içeriklerini artık X'te yayınlamayacak: Toksik bir medya platformu

 X platformunun logosu (Arşiv - Reuters)
X platformunun logosu (Arşiv - Reuters)

İngiliz gazetesi The Guardian dün, Elon Musk'un X ağındaki resmi hesabında içeriklerini yayınlamayı durdurduğunu duyurdu. Gazete platformu, çoğunlukla rahatsız edici içeriklerin yayıldığı toksik bir medya platformu" olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre gazetenin internet sitesinde yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:" X'te yayınlamanın dezavantajlarının artık yararlarından daha ağır bastığını düşünüyoruz. Gazeteciliğimizi başka yerlerde tanıtarak kaynaklar daha iyi kullanılabilir."

Ağ üzerinde yaklaşık 11 milyon kullanıcı tarafından takip edilen sol eğilimli gazete konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Aşırı sağcı komplo teorileri ve ırkçılık da dahil olmak üzere, platformda sıklıkla teşvik edilen veya bulunan rahatsız edici içerik nedeniyle bu bir süredir üzerinde düşündüğümüz bir konuydu.”

“ABD başkanlık seçim kampanyası, X'in zehirli bir medya platformu olduğuna ve Elon Musk'ın siyasi söylemi şekillendirmek için etkisini başarıyla kullandığına dair uzun süredir devam eden inancımızı pekiştirdi” ifadeleri yer aldı.

Gazetenin X hesabına erişmek dün hala mümkündü, ancak hesabın “arşivlendiğini” belirten bir mesaj eklenmiş ve ziyaretçiler Guardian web sitesine yönlendirilmişti.

Gazete, X kullanıcılarının gönderilerini paylaşmaya devam edebileceğini ve canlı haberciliğin doğası gereği içeriklerinde zaman zaman X'ten içeriklere yer vereceğini kaydetti. Gazete ayrıca muhabirlerinin ağı ve diğer sosyal medya sitelerini kullanmaya devam edebileceğini belirtti.

Dünyanın en zengin adamı Elon Musk, 2022 yılında, eski adı Twitter olan X'i 44 milyar dolara satın aldı ve o zamandan bu yana, her türlü sansürü reddeden radikal bir ifade özgürlüğü vizyonuna dayanan içeriğini yönetme yaklaşımıyla tartışmalara neden oldu.

Musk, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın büyük bir destekçisi ve yaklaşık 205 milyon takipçisi olan ağdaki kişisel hesabını, Cumhuriyetçi adaya oy toplamak için kullandı.

Trump dün, hükümetin verimliliğini artırmak için yeni döneminde oluşturulacak bakanlığın başına Elon Musk'un atandığını duyurdu.