Etiyopya hükümeti ve TPLF Tigray’da insani yardım konusunda anlaştı

Etiyopya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Mareşal Berhanu Gola (solda) ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Başkomutanı General Tadesse Waredy (EPA)
Etiyopya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Mareşal Berhanu Gola (solda) ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Başkomutanı General Tadesse Waredy (EPA)
TT

Etiyopya hükümeti ve TPLF Tigray’da insani yardım konusunda anlaştı

Etiyopya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Mareşal Berhanu Gola (solda) ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Başkomutanı General Tadesse Waredy (EPA)
Etiyopya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Mareşal Berhanu Gola (solda) ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Başkomutanı General Tadesse Waredy (EPA)

Etiyopya federal makamları ve Tigraylı isyancılar, iki yıldır kanlı bir çatışmaya sahne olan ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırma konusunda anlaştı.
Taraflar, geçtiğimiz hafta Kenya’nın başkenti Nairobi’de Güney Afrika’da 2 Kasım’da imzalanan Barış Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik mekanizmalar hakkında yüksek profilli görüşmeler yaptı.
Görüşmelerde, özellikle isyancı güçlerin silahsızlandırılmasına ilişkin hükümler, federal gücün Tigray’a dönüşü ve yardımların dağıtımı konuları ele alındı.
Tigray halkı aylardır elektrik, iletişim ağları, bankacılık hizmetlerinde aksama, akaryakıt kesintileri ve uluslararası yardımlara erişememe ile karşı karşıya.
Addis Ababa hükümeti temsilcileri ve isyancılar, dün Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenledikleri basın toplantısında, Tigray bölgesinde insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmak için anlaştıklarını duyurdu.
Nairobi Anlaşması, yabancı ve Etiyopyalı olmayan kuvvetlerin bölgeden çekilmesiyle bağlantılı olarak ağır silahların kaldırılmasının yanı sıra Eritre ve Amhara kuvvetlerinin geri çekilmesiyle bağlantılı olarak Tigray Savunma Kuvvetleri’nin silahsızlandırılmasını içeren Pretorya Belgesi’nin uygulanması için bir yol haritası sağladı.
Etiyopya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Mareşal Berhanu Gola ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Başkomutanı General Tadesse Waredy tarafından imzalanan anlaşma, insani yardımın ihtiyacı olan herkese ulaştırılmasını içeriyor.
Afrika Birliği’nden arabulucu, Nijerya eski Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo, anlaşmanın uygulanmasının hemen etki edeceğini söyledi.
Tigray’daki çatışma, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in otoritesine meydan okuyan bölgesel liderleri devirmek için federal orduyu gönderdiği ve onları bölgedeki federal askeri üslere saldırmakla suçladığı Kasım 2020’ye kadar uzanıyor.
TPLF güçleri çatışmanın başında yenildiler, ancak 2021’de Amhara ve Afar’a uzanan karşı saldırıda bölgenin çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirdiler.
Ardından isyancılar ülkenin geri kalanıyla bağlantısı kesilen, elektrikten, telekomünikasyon ağlarından, bankacılık hizmetlerinden ve yakıttan yoksun olan Tigray’a doğru geri çekildiler.
Abiy Ahmed’in Güvenlik Danışmanı Rıdvan Hüseyin, Tigray’a daha önce hiç olmadığı kadar yardım yapıldığını öne sürdü.
Etiyopya resmi haber ajansı ENA’nın haberine göre Hüseyin, “Gıda ve ilaç yüklü 35 tır Ceri şehrine vardı. Şu ana kadar insani erişim açısından kesinlikle bir engel yok” dedi.
Hükümetin Ulusal Afet Risk Yönetimi Komitesi, Etiyopya’daki çatışmalardan etkilenen üç bölge için tüm insani koridorların artık açık olduğunu duyurdu.
Ulusal Afet Risk Yönetimi Komiseri Shiferaw Tekle Mariam, “Etiyopya hükümeti ile TPLF arasındaki barış anlaşmasının imzalanmasının ardından, hükümet savaştan etkilenen Tigray, Amhara ve Afar bölgelerine yardım sağlamak için hem hava, hem de karayolu taşımacılığını açtı” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım kuruluşlarına brifing veren komiser, yardım sağlama çabalarında desteklerinin en üst düzeye çıkarılması çağrısında bulundu.
Mariam, uluslararası insani yardım kuruluşlarıyla yardım tedariğinin performansına ilişkin ortak izleme faaliyetleri yürütüleceğini de sözlerine ekledi.
Güney Afrika’daki barış anlaşma, çatışmanın iki tarafı arasındaki düşmanlığı kalıcı olarak durdurmayı, Tigray topraklarında geçiş hükümeti için oluşturulacak düzenli kuvvetlere yeniden katılmalarına hazırlık olarak TPLF savaşçılarını silahsızlandırmayı içeriyor.



Fidan: Suriye'de YPG'nin tasfiyesi yakın

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
TT

Fidan: Suriye'de YPG'nin tasfiyesi yakın

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün yaptığı açıklamada, Suriye'deki terör örgütü YPG'nin varlığının ortadan kaldırılmasının an meselesi olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Fidan, Ankara'nın YPG'nin Suriye'deki varlığını sürdürmesine izin verecek herhangi bir politikayı kabul etmeyeceğini belirtti.

Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safadi ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Fidan, “Bölgedeki her türlü oyunu görecek durumdayız. Sadece görecek durumda değil, aynı zamanda bozacak durumdayız.” dedi.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye destekli gruplar ile Ankara'nın terör örgütü PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmalar yaşanıyor.

Ancak Washington, 2019'da Suriye'de DEAŞ'la savaşan bu güçleri, DEAŞ’ın bölgede yeniden ortaya çıkmasını önlemek için ‘elzem’ olarak görüyor. Batı'nın Suriye'deki SDG savaşçılarına vereceği desteğe karşı uyarıda bulunan Fidan, “Bölgede emelleriniz farklıysa, DEAŞ'ı bahane ederek, PKK'yı güçlendirerek başka bir politikaya hizmet edilmek isteniyorsa, ona da geçit yok” ifadelerini kullandı.

Fidan sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye'de ve bölgede DEAŞ tehdidine karşı birlikte neler yapabileceğimizi görüştük. DEAŞ, Müslüman toplumlar için bir zehirdir. Dinimizi kullanarak sınırsız şiddet uygulayarak, vahşice insanların öldürülmesi, terör yoluna gidilmesi, toplumların ve devletlerin bu yolla ifsat edilmesi, istikrarsızlığın ve kaosun oluşturulması bizim sessiz kalacağımız bir durum değildir.”

Ckdjdjd
Halep vilayetinin kuzeydoğusundaki Münbiç’te devriye gezen Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı savaşçılar, 4 Ocak 2025. (AFP)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bugün Halep'in doğusundaki Münbiç kırsalında yer alan Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü ekseninde Türkiye yanlısı Suriye Milli Ordusu (SMO) birlikleri ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında, Türk insansız hava araçları (İHA) tarafından desteklenen yeni çatışmalar ve topçu atışları yaşandığını bildirdi.

SDG'ye ait bir İHA’nın Karakozak Köprüsü yakınlarındaki mevzilerini hedef alması sonucu 4 SMO mensubu hayatını kaybederken, aynı eksende bir SDG üyesi de  topçu ateşi sonucu öldü.

Öte yandan, bir Türk İHA’sının SDG'ye ait bir askeri aracı hedef alması sonucu araç sürücüsü ağır yaralanarak tedavi için hastaneye kaldırıldı.

Bombardımanın Münbiç kırsalındaki cephelerde temkinli bir sükunetin hâkim olmasından saatler sonra yeniden başlaması dikkat çekti.

Nxjddjj
Türkiye destekli gruplar ile SDG liderliğindeki güçler arasında Tişrin Barajı yakınlarında devam eden çatışmaların ortasında 4 Ocak 2025 tarihinde Halep vilayetinin kuzeydoğusundaki Münbiç bölgesinde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı savaşçılar (AFP)

SOHR, çatışmaların başlamasından bu yana her iki taraftan 285 kişinin öldürüldüğünü belgeledi.

SDG'nin daha önce ABD arabuluculuğunda bir ateşkes ilan ettiğini, ancak karşılıklı ihlallerin ve yoğun bombardımanın devam etmesi nedeniyle anlaşmanın başarısız olduğunu, bunun da ölü ve yaralı sayısının artmasına ve her iki tarafın ateşi arasında kalan sivillerin trajedisinin derinleşmesine yol açtığını belirtmek gerekiyor.