Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan İslamcıları uyardı

Burhan, ordunun istismarı hususunda İslamcıları bir kez daha uyardı

Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (AP)
Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (AP)
TT

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan İslamcıları uyardı

Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (AP)
Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (AP)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, politikacıları ordunun işlerine karışmamaları ve subayları kışkırtmamaları yönünde sert bir dille uyardı. Aynı zamanda “Müdahale edenleri düşmanımız sayar, dilini ve elini keseriz” vurgusunda bulundu.
Burhan, devrik lider Ömer el-Beşir rejiminin İslamcı destekçilerine yönelik geçtiğimiz hafta yaptığı sert uyarılarını yineledi. Silahlı Kuvvetler ile ilişkilerine atıfta bulunan Burhan, “İslamcıları uyarıyoruz. Orduda kurtlanmaya başladılar. Onlara şöyle diyoruz: Defolun, ordu vesilesiyle iktidara gelemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.
Başkent Hartum'un Omdurman bölgesindeki Merhiyyat Askeri Üssü'nde askerlere hitap eden Burhan, ordunun hiçbir tarafın Silahlı Kuvvetleri kurcalamasına veya dağıtmasına izin vermeyeceğini vurguladı. Aynı zamanda “Ordu, iktidara ulaşmak için İslamcı, komünist, Baasçı veya diğerlerinden hiçbir siyasi tarafa başını eğmeyecek” ifadelerini kullandı.
Uluslararası üçlü mekanizmanın aracılık ettiği siyasi çözümle ilgili ise, muhalefetteki Özgürlük ve Değişim Güçleri ittifakı ile anlaşmaların olduğunu itiraf etti. Ordunun Barolar Birliği tarafından hazırlanan geçiş anayasası taslağını teslim aldığını, anayasanın birliği ve bağımsızlığını koruyan bazı tespitlerde bulunduğunu da ekledi.
Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) liderlerini vatansever kimseler ve geçiş dönemini tamamlama yönünde meşru hak sahipleri olarak tanımlayan Burhan, “İttifak liderleri; Sudan için çalışmayı, iktidara geri dönmemeyi taahhüt ediyor” vurgusunda bulundu. Bir sonraki hükümetin bağımsız kimselerce kurulacağını söyleyen Burhan, “Geçiş döneminin başarılı olmasını istiyorsak, önceki hükümetteki partizan kotaları aşmak amacıyla partiler iktidara gelmemelidir. Halkın ve ordunun koruduğu sivil bir hükümet istiyoruz, yoldan saparsa silahlarla takviye edeceğiz” ifadelerine başvurdu.
Tek taraflı çözümler istemeyen Silahlı Kuvvetler’in ordu tarafından korunan sivil yönetim konusunda fikir birliğine varma niyetinde olduğunu vurguladı.
Ordunun 25 Ekim 2021'de ÖDBG ile yönetimde önceki ortaklığı feshettiğini belirten Burhan, zirâ ittifakın ordunun işlerine karıştığını hatırlattı. Ayrıca “İslamcı, komünist veya Baasçı olsun ordudan bahseden herkes bize düşmandır. Hiçbir tarafın orduya müdahale etmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Genelkurmay Başkanı Burhan, daha önce yaptığı açıklamada İslamcıları ordunun dağıtılmasına yönelik söylentilerin arkasında olmakla suçlamıştı.
Ordu subaylarını ve askerleri yıkıcı bir eyleme öncülük etmeye teşvik eden bazı kimselerin olduğuna değinen Burhan, “Prangalarınıza dikkat edin” çağrısında bulundu.
Dış ilişkiler hususunda ise “Bölge ülkeleri ve komşu ülkeler ile herhangi bir gerilimden etkilenmeyen, dengeli ve karşılıklı fayda sağlanan ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. İki ülke arasındaki tartışmalı Abyei bölgesi meselesinin çözümü için Güney Sudan Devleti ile uzlaşmaya çalışıyoruz. Nahda Barajı ve Etiyopya sınırı meselesini barışçıl yollarla çözmeye çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu. Sudan'ın Etiyopya hükümeti ile Tigray Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) vardığı anlaşmaya destek verdiğini de doğruladı.



Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)


Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
TT

Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune dün, ülkenin güneyinden kuzeyine demir cevheri taşımak için Sahra Çölü üzerinden yaklaşık 1000 kilometrelik bir demiryolu hattının açılışını yaptı.

Tebboune, bu hattı "bağımsız Cezayir tarihinin en büyük stratejik projelerinden biri" olarak nitelendirdi. Cezayir devleti tarafından finanse edilen ve Çinli CRCC grubu tarafından Cezayir şirketleriyle iş birliği içinde hayata geçirilen proje, Cezayir'in güneybatısındaki Tinduf yakınlarında bulunan Gara Cebilet demir cevheri madenini, 950 kilometre kuzeydeki Bechar'a bağlıyor. Buradan demir cevheri, Oran'a (kuzeybatı) ve ardından bir çelik fabrikasına taşınacak.

Proje, Cezayir'in demir cevheri çıkarma kapasitesini artırmayı amaçlıyor; ülke, Afrika'da çelik üretiminde lider rol oynamayı hedefliyor. Ayrıca Tinduf bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunması ve istihdam yaratması bekleniyor.

Gara Cebilet demir cevheri madeninin 3,5 milyar ton rezerv içerdiği tahmin ediliyor, ancak coğrafi konumu nedeniyle büyük ölçüde kullanılmamış durumda. Uzmanlar, bu madeni Cezayir'in hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ekonomik çeşitlendirme çabalarının önemli bir itici gücü olarak görüyor.

Bechar tren istasyonunda düzenlenen ve diplomatlar ile hükümet yetkililerinin katıldığı açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Tebboune, "bu dev hattın sadece 20 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmasını" memnuniyetle karşıladı. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, Tinduf bölgesinden gelen ilk yolcu trenini selamladıktan sonra, Gara Cebilet madeninden çıkarılan demir cevheri taşıyan bir trenin kalkış sinyalini verdi.

Bu hat üzerinde, iki yolcu trenine ek olarak, maden malzemesi taşıyan yirmi dört tren her iki yönde günlük olarak sefer yapacak ve azami hızı 160 km/saat olacak.

Ulusal Demir ve Çelik Şirketi'nin (FERAAL) tahminlerine göre madenin ilk aşamasında yıllık dört milyon ton üretim yapması, 2030 yılına kadar yıllık 12 milyon tona ulaşması ve uzun vadede yıllık 50 milyon tona çıkması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Algiers Today gazetesinden aktardığına göre madenin işletilmesi, Cezayir'in demir cevheri ithalatını önemli ölçüde azaltmasına ve yıllık 1,2 milyar dolar tasarruf etmesine olanak sağlayacak.


Fuad Hüseyin: Trump'ın özel temsilcisi Mark Savaya'nın yerine Irak dosyasını Tom Barrack devraldı

ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
TT

Fuad Hüseyin: Trump'ın özel temsilcisi Mark Savaya'nın yerine Irak dosyasını Tom Barrack devraldı

ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)

Irak Dışişleri Bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Fuad Hüseyin, Mark Savaya'nın artık ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak özel temsilcisi olarak görev yapmadığını ve yerine Tom Barrack'ın "Irak dosyasını yönettiğini" belirtti.

Hüseyin, Kurdistan 24 televizyonuna bugün verdiği röportajda, ABD'nin Nuri el-Maliki'nin başbakan adaylığına ilişkin tutumunun yeni bir durum yarattığını ifade etti.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) cumhurbaşkanlığı adayı Hüseyin, "Koordinasyon çerçevesi hâlâ Nuri el-Maliki'nin aday gösterilmesinde ısrar ediyor, ancak Amerika'nın son tutumu yeni bir durum yarattı ve Washington'un el-Maliki hakkındaki görüşünün geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu belirsiz" ifadesini kullandı.

Bu değişiklik, Washington'un Irak siyasetinde İran etkisini sınırlama çabaları nedeniyle Washington ve Bağdat arasında artan gerilimlerin ortasında gerçekleşti.

Savaya, Iraklı-Amerikalı Hristiyan bir iş adamı ve Trump tarafından üst düzey görevlere atanan birkaç Arap-Amerikalıdan biri. Trump, Detroit'te ve ülke genelinde Arap ve Müslüman oylarını kazanmak için 2024 başkanlık kampanyasını yoğunlaştırmıştı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre bir kaynak, Savaya'nın, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin bir sonraki başbakanlık için aday gösterilmesini engelleyememesi de dahil olmak üzere, önemli durumları "yanlış yönettiğini" söyledi. Bu, Trump'ın Bağdat'ı açıkça uyardığı bir hamleydi.

Detroit'te bir kenevir işletmesi olan ve Trump ile yakın bağları bulunan Savaya'nın diplomatik deneyiminin olmaması göz önüne alındığında, elçi olarak seçilmesi sürpriz oldu. İki kaynak, atanmasından bu yana Irak'a resmi olarak seyahat etmediğini söyledi.

İki Iraklı yetkili, cuma günü Irak'ı ziyaret edip üst düzey yetkililerle görüşmeler yapmasının planlandığını ancak aniden bu görüşmeleri iptal ettiğini söyledi.

Bu olay, Trump'ın Irak'ı Maliki'yi başbakan olarak yeniden seçmesi halinde Washington'un petrol zengini ve ABD'nin yakın müttefiki olan bu ülkeye tüm desteğini keseceği konusunda uyarmasından günler sonra gerçekleşti.

ABD'nin görev süresi boyunca mezhep çatışmalarını körüklemek ve DEAŞ'ın yükselişine izin vermekle suçladığı Maliki, Irak'ın en büyük parlamento bloğu tarafından birkaç gün önce başbakanlığa aday gösterildi.