Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, Şarku'l Avsat'a konuştu: G20 Liderler Zirvesi için 18 bin askeri personel görevlendirildi

Perkasa: Deprem ve acil durumlarda liderleri tahliye etmek için planlar hazırladık.

Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)
Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)
TT

Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, Şarku'l Avsat'a konuştu: G20 Liderler Zirvesi için 18 bin askeri personel görevlendirildi

Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)
Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)

Bali Adası’nın G20 Liderler Zirvesi’nde adeta bir kaleye çeviren Endonezyalı yetkililer, Genelkurmay Başkanı General Andika Perkasa'nın gözetiminde, ulusal polis, ordu ve istihbarat birimlerinin de dahil olduğu geniş bir güvenlik operasyonu başlattı.
General Perkasa, başkanlığında yürütülen operasyon odasına yaptığı ziyarette Şarku’l Avsat ile gerçekleştirdiği röportaja şunları söyledi:
“Bali'de, G20 Liderler Zirvesi için 18 bin askeri personel görevlendirildi. Bunlardan 14 bin 300'ü silahlı kuvvetler mensubu. Silahlı kuvvetler dışındakiler, hükümetimizle koordinasyon içinde çalışan polisler. Güvenlik personelinin konuşlandırılmasını denetledim ve güvenlik hazırlıkları tehditleri ve doğal afetleri kontrol altına almayı kapsayacak şekilde yapıldı.”
G-20 Liderler Zirvesi’ni güvence altına almak için yürütülen hazırlıklar arasında çok sayıda uçak, savaş gemisi ve zırhlı araç da konuşlandırıldı.
Silahlı kuvvetler, 13 uçağın konuşlandırılmasını denetliyor. Bu uçaklar arasında tıbbi tahliye için tasarlanmış C. 130 sınıfı uçaklar, keşif için iki Boeing ISR uçağı, havanın kötüleşmesi ve yağmurun önemli bir olayı tehdit etmesi durumunda hava durumu kontrol uçağı yer alıyor. Silahlı kuvvetler ayrıca hava sahasına herhangi bir yasa dışı girme girişimini engellemek amacıyla dört savaş uçağı, iki F-16 ve iki Suhoy konuşlandırdı. Bunun yanı ıra göreve 15 helikopter de dahil edildi. Helikopterlerin çoğunluğu tıbbi tahliyeler için ayrıldı. Ancak diğer tehditlere karşı koymak için tahsis edilmiş iki saldırı helikopteri de bulunuyor.

Doğal afetler
Bali'nin güvenlik hazırlıkları geleneksel tehditlerle sınırlı değil. Herhangi bir büyük uluslararası etkinliğin organizasyonuna eşlik eden terör tehditleri ve şiddetli gösterilerden kaynaklanan korkuların yanı sıra iki aktif ve bir sönmüş yanardağ bulunan ve her dakika depremlere tanık olan ada, deprem, tsunami ve volkanik patlamalar gibi olası doğal afet senaryolarına karşı da hazırlıklı.
General Perkasa'nın kuvvetleri, ada çevresindeki suları korumak ve tahliye amacıyla 14 donanma gemisi tahsis etti. Perkasa açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bali’de her dakika deprem oluyor. Bu depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Deprem karşısında en güvenli yer, kıyıdan yaklaşık iki mil açıkta bulunan gemilerdir.”
Genelkurmay Başkanı, oluşturulan deprem senaryosunda, helikopterlerin ülke liderlerini ve heyetleri tahliye ederek bu gemilere bindireceğini bildirdi.
Alanda ise özel harekat timinin güvenliği artırmak ve acil durum tahliyelerine destek olmak için kullanılan 58 zırhlı aracı denetlediğini belirten Perkasa, altı liderin Endonezya makamlarının zırhlı araçlarını ödünç aldığına, birkaç liderin ise kendi araçlarını getirdiğine dikkat çektiği açıklamasında “Bu da geri kalan heyet liderlerinin güvenliğini sağlama sorumluluğunu Endonezya makamlarına yüklüyor" dedi.
Endonezya Genelkurmay Başkanı İstihbarat operasyonlarıyla ilgili olarak da geçen haziran ayında başlatıldıklarını ve operasyonların, ülke düzeyinde Milli İstihbarat Teşkilatı (BİN) ve polis istihbaratı ile koordineli olarak yürütüldüğünü söyledi. İstihbarat operasyonlarının etkinliğine güvendiklerini vurguladı.
 
Sınırlı kısıtlamalar
Vatandaşların hareketliliğine getirilen kısıtlamalara yönelik de  açıklamalarda bulunan General Perkasa, adadaki trafiğin ve hareketin zirveden önemli ölçüde etkilenmediğini belirterek "Polis, resmi bir alay geçtiğinde trafiği durduruyor ve ardından hızla yeniden açıyor” dedi.
G20 Liderler Zirvesi’ni organize etmekten sorumlu komite, Bali'deki yerel makamlarla iş birliği içinde, etkinlik sırasında dini ve geleneksel törenlerin askıya alınmasına karar verdi ve adada ulaşıma kısıtlamalar getirdi. Ayrıca özellikle ‘Nusa Dua’ bölgesindeki kamu çalışanlarını ve öğrencileri zirve çalışmasının sonuna kadar uzaktan çalışmaya ve eğitime devam etmeye yönlendirdi.
Diğer yandan Endonezyalı yetkililer, zirve haftasında adaya gidiş geliş trafiğini sınırlandırarak yolcuları cuma gününe kadar Bali’ye gidiş-dönüş uçuşlarına uygulanacak kısıtlamalara göre seyahat planlarını düzenlemeye çağırdı.
Endonezya Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi Novi Rianto duruma dair şu açıklamada bulundu:
"Uluslararası uçuşlara hâlâ maksimum alan veriliyor çünkü çok sayıda uluslararası delege uçakta seyahat ediyor. Ancak Bali'ye uçuşlar ve iç hat uçuşları geçici olarak kısıtlandı."
Endonezya hükümeti, zirvenin uygun şekilde düzenlenmesine ve yürütülmesine özel önem veriyor. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo birkaç gün önce, zirve öncesinde G20 toplantılarının yapıldığı genel merkezi ziyareti sırasında şu açıklamada bulundu:
"Bütün detayları inceledim. Her şeyi kontrol ettik ve konuklarımızı G20 zirvesine davet etmeye hazır olduğumuzu bildirmek isterim."



Pakistan’daki Afgan göçmenler diken üstünde: “Dönecek hiçbir yerimiz yok”

Pakistan'daki Afgan ailelerin sınır dışı işlemleri 2023'te başlatılmıştı (AP)
Pakistan'daki Afgan ailelerin sınır dışı işlemleri 2023'te başlatılmıştı (AP)
TT

Pakistan’daki Afgan göçmenler diken üstünde: “Dönecek hiçbir yerimiz yok”

Pakistan'daki Afgan ailelerin sınır dışı işlemleri 2023'te başlatılmıştı (AP)
Pakistan'daki Afgan ailelerin sınır dışı işlemleri 2023'te başlatılmıştı (AP)

Pakistan'daki Afgan göçmenler ülkeden sınır dışı edilmekten korkuyor. 

Pakistan’ın 2023’ten beri kayıtdışı Afganlara yönelik yürüttüğü sınır dışı uygulamasında en az 800 bin göçmen ülkeden atıldı. 

İslamabad yönetimi, mart başında yaptığı açıklamada 800 bin kaçak Afgan göçmenin daha sınır dışı edileceğini duyurdu. Afgan Yurttaş Kartı programı kapsamında göçmenlere sağlanan geçici oturum izinleri, bu ay itibarıyla iptal edilecek. 

Fransız haber ajansı AFP’nin görüştüğü Afgan göçmenler, özellikle Taliban yönetiminden korktuklarını ve Afganistan’da yeni bir hayat kurmanın çok zor olacağını söylüyor. 

45 yaşındaki Raufi, “Sınır dışı edilirsem mahvolurum. Ya ecelimle ölürüm ya da kendi canımı alırım” diyor. 13 yaşındayken ailesiyle birlikte Afganistan’daki iç savaştan kaçan kadın, Taliban yönetimi altında tüm haklarından mahrum kalacağını ifade ediyor: 

Dönecek hiçbir yerim yok. Taliban da bizi kabul etmez.

Amerikan ordusunun 2021’de Afganistan’dan çekilmesiyle Taliban kontrolü ele geçirmişti. Bunun ardından ülkeden kaçtığını söyleyen Dua Safay, Afganistan’da özgürlüğünü kaybedeceğini belirtiyor:

Pakistan'da özgürüm. Parka gidebiliyorum, kızım da okula gidebiliyor. Afganistan'da ne benim ne de kızım için bir gelecek var.

Pakistanlı insan hakları avukatı Moniza Kakar, İslamabad yönetiminin tutumunu eleştirerek şu değerlendirmeleri yapıyor: 

Göçmenler, özellikle kadın ve çocuklar için çok ağır koşulların olduğu bir ülkeye geri gönderilecek. Bu insanlar zulümden kaçmışlardı, onları ateşin içine geri göndermek uluslararası hukukun ihlalidir.

Avukat, son 4 günde yaklaşık bin Afgan göçmenin gözaltı merkezlerine gönderildiğini söylüyor. Binlerce kişinin de gönüllü olarak Pakistan’ı terk ettiğini belirtiyor. 

İslamabad yönetimine göre Afganistan'da Pakistan Talibanı (Tehrik-i-Taliban Pakistan/TTP) ve başka örgütlere sığınaklar var. Pakistan, bunlara karşı herhangi bir önlem almadığını savunurken, Taliban ise iddiaları reddediyor.

İslamabad merkezli düşünce kuruluşu Araştırma ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nin verilerine göre geçen yıl Pakistan'da gerçekleştirilen saldırılarda en az 1600 kişi hayatını kaybetti. Bunların neredeyse yarısının güvenlik güçlerinden olduğu belirtiliyor. Pakistan, saldırılardan TTP’yi sorumlu tutuyor. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre Pakistan'da 1,7 milyonu kayıtdışı olmak üzere yaklaşık 3,7 milyon Afgan göçmen yaşıyor. Pakistan hükümetiyse bu sayının 4,4 milyonu bulduğunu savunuyor. 

Independent Türkçe, AFP, New York Times