Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, Şarku'l Avsat'a konuştu: G20 Liderler Zirvesi için 18 bin askeri personel görevlendirildi

Perkasa: Deprem ve acil durumlarda liderleri tahliye etmek için planlar hazırladık.

Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)
Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)
TT

Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, Şarku'l Avsat'a konuştu: G20 Liderler Zirvesi için 18 bin askeri personel görevlendirildi

Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)
Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa, G20 Güvenlik Operasyonları Odası toplantılarına başkanlık etti. (Şarku’l Avsat)

Bali Adası’nın G20 Liderler Zirvesi’nde adeta bir kaleye çeviren Endonezyalı yetkililer, Genelkurmay Başkanı General Andika Perkasa'nın gözetiminde, ulusal polis, ordu ve istihbarat birimlerinin de dahil olduğu geniş bir güvenlik operasyonu başlattı.
General Perkasa, başkanlığında yürütülen operasyon odasına yaptığı ziyarette Şarku’l Avsat ile gerçekleştirdiği röportaja şunları söyledi:
“Bali'de, G20 Liderler Zirvesi için 18 bin askeri personel görevlendirildi. Bunlardan 14 bin 300'ü silahlı kuvvetler mensubu. Silahlı kuvvetler dışındakiler, hükümetimizle koordinasyon içinde çalışan polisler. Güvenlik personelinin konuşlandırılmasını denetledim ve güvenlik hazırlıkları tehditleri ve doğal afetleri kontrol altına almayı kapsayacak şekilde yapıldı.”
G-20 Liderler Zirvesi’ni güvence altına almak için yürütülen hazırlıklar arasında çok sayıda uçak, savaş gemisi ve zırhlı araç da konuşlandırıldı.
Silahlı kuvvetler, 13 uçağın konuşlandırılmasını denetliyor. Bu uçaklar arasında tıbbi tahliye için tasarlanmış C. 130 sınıfı uçaklar, keşif için iki Boeing ISR uçağı, havanın kötüleşmesi ve yağmurun önemli bir olayı tehdit etmesi durumunda hava durumu kontrol uçağı yer alıyor. Silahlı kuvvetler ayrıca hava sahasına herhangi bir yasa dışı girme girişimini engellemek amacıyla dört savaş uçağı, iki F-16 ve iki Suhoy konuşlandırdı. Bunun yanı ıra göreve 15 helikopter de dahil edildi. Helikopterlerin çoğunluğu tıbbi tahliyeler için ayrıldı. Ancak diğer tehditlere karşı koymak için tahsis edilmiş iki saldırı helikopteri de bulunuyor.

Doğal afetler
Bali'nin güvenlik hazırlıkları geleneksel tehditlerle sınırlı değil. Herhangi bir büyük uluslararası etkinliğin organizasyonuna eşlik eden terör tehditleri ve şiddetli gösterilerden kaynaklanan korkuların yanı sıra iki aktif ve bir sönmüş yanardağ bulunan ve her dakika depremlere tanık olan ada, deprem, tsunami ve volkanik patlamalar gibi olası doğal afet senaryolarına karşı da hazırlıklı.
General Perkasa'nın kuvvetleri, ada çevresindeki suları korumak ve tahliye amacıyla 14 donanma gemisi tahsis etti. Perkasa açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bali’de her dakika deprem oluyor. Bu depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Deprem karşısında en güvenli yer, kıyıdan yaklaşık iki mil açıkta bulunan gemilerdir.”
Genelkurmay Başkanı, oluşturulan deprem senaryosunda, helikopterlerin ülke liderlerini ve heyetleri tahliye ederek bu gemilere bindireceğini bildirdi.
Alanda ise özel harekat timinin güvenliği artırmak ve acil durum tahliyelerine destek olmak için kullanılan 58 zırhlı aracı denetlediğini belirten Perkasa, altı liderin Endonezya makamlarının zırhlı araçlarını ödünç aldığına, birkaç liderin ise kendi araçlarını getirdiğine dikkat çektiği açıklamasında “Bu da geri kalan heyet liderlerinin güvenliğini sağlama sorumluluğunu Endonezya makamlarına yüklüyor" dedi.
Endonezya Genelkurmay Başkanı İstihbarat operasyonlarıyla ilgili olarak da geçen haziran ayında başlatıldıklarını ve operasyonların, ülke düzeyinde Milli İstihbarat Teşkilatı (BİN) ve polis istihbaratı ile koordineli olarak yürütüldüğünü söyledi. İstihbarat operasyonlarının etkinliğine güvendiklerini vurguladı.
 
Sınırlı kısıtlamalar
Vatandaşların hareketliliğine getirilen kısıtlamalara yönelik de  açıklamalarda bulunan General Perkasa, adadaki trafiğin ve hareketin zirveden önemli ölçüde etkilenmediğini belirterek "Polis, resmi bir alay geçtiğinde trafiği durduruyor ve ardından hızla yeniden açıyor” dedi.
G20 Liderler Zirvesi’ni organize etmekten sorumlu komite, Bali'deki yerel makamlarla iş birliği içinde, etkinlik sırasında dini ve geleneksel törenlerin askıya alınmasına karar verdi ve adada ulaşıma kısıtlamalar getirdi. Ayrıca özellikle ‘Nusa Dua’ bölgesindeki kamu çalışanlarını ve öğrencileri zirve çalışmasının sonuna kadar uzaktan çalışmaya ve eğitime devam etmeye yönlendirdi.
Diğer yandan Endonezyalı yetkililer, zirve haftasında adaya gidiş geliş trafiğini sınırlandırarak yolcuları cuma gününe kadar Bali’ye gidiş-dönüş uçuşlarına uygulanacak kısıtlamalara göre seyahat planlarını düzenlemeye çağırdı.
Endonezya Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi Novi Rianto duruma dair şu açıklamada bulundu:
"Uluslararası uçuşlara hâlâ maksimum alan veriliyor çünkü çok sayıda uluslararası delege uçakta seyahat ediyor. Ancak Bali'ye uçuşlar ve iç hat uçuşları geçici olarak kısıtlandı."
Endonezya hükümeti, zirvenin uygun şekilde düzenlenmesine ve yürütülmesine özel önem veriyor. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo birkaç gün önce, zirve öncesinde G20 toplantılarının yapıldığı genel merkezi ziyareti sırasında şu açıklamada bulundu:
"Bütün detayları inceledim. Her şeyi kontrol ettik ve konuklarımızı G20 zirvesine davet etmeye hazır olduğumuzu bildirmek isterim."



Afganistan'daki depremde 7 kişi öldü, 150 kişi yaralandı

Afganistan'ın Nangarhar vilayetindeki depremin ardından kısmen yıkılan evinde bir Afgan (Arşiv- Reuters)
Afganistan'ın Nangarhar vilayetindeki depremin ardından kısmen yıkılan evinde bir Afgan (Arşiv- Reuters)
TT

Afganistan'daki depremde 7 kişi öldü, 150 kişi yaralandı

Afganistan'ın Nangarhar vilayetindeki depremin ardından kısmen yıkılan evinde bir Afgan (Arşiv- Reuters)
Afganistan'ın Nangarhar vilayetindeki depremin ardından kısmen yıkılan evinde bir Afgan (Arşiv- Reuters)

Afganistan'ın en büyük şehirlerinden Mezar-ı Şerif'te meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 7 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na (USGS) göre, dün gece geç saatlerde Afganistan'ın kuzeyinde 6,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. USGS, 28 kilometre derinliğindeki depremin, Belh eyaletine bağlı Mezar-ı Şerif kenti yakınlarındaki Khulam'da yerek saatle 20:28'de meydana geldiğini bildirdi. USGS, derinliği başlangıçta 10 kilometre olarak bildirmişti.

Yerel yetkililer, bölge sakinleri için acil durum irtibat numaraları oluşturdu, ancak herhangi bir can kaybı bildirilmedi. AFP’nin haberine göre, Mezar-ı Şerif'te birçok kişi olası artçı sarsıntılardan korkarak evlerinden dışarı çıktı. Sarsıntılar başkent Kabil'de de hissedildi.

Ağustos ayı sonunda, Afganistan'ın doğusunda 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 2 bin 200'den fazla kişi hayatını kaybetti. Avrasya ve Hindistan tektonik plakalarının kesiştiği noktada bulunan Afganistan, sık sık depremlerle sarsılıyor. İngiliz sismolog olan Brian Baptiste'e göre ülkenin kuzeydoğusu 1900 yılından bu yana 7 veya daha yüksek şiddette 12 deprem yaşadı.

Ekim 2023'te Afganistan'ın batısındaki Herat ilinde 6,3 büyüklüğünde bir deprem ve ardından gelen bir dizi güçlü artçı sarsıntı meydana geldi. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti, 63 binden fazla ev yıkıldı veya hasar gördü.


Hindistan'da bir tapınakta çıkan izdihamda dokuz kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı

İnsanlar Patna'daki Mahavir Hindu tapınağının yakınında toplandılar (AFP)
İnsanlar Patna'daki Mahavir Hindu tapınağının yakınında toplandılar (AFP)
TT

Hindistan'da bir tapınakta çıkan izdihamda dokuz kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı

İnsanlar Patna'daki Mahavir Hindu tapınağının yakınında toplandılar (AFP)
İnsanlar Patna'daki Mahavir Hindu tapınağının yakınında toplandılar (AFP)

Güney Hindistan eyaleti Andhra Pradesh'te bugün meydana gelen izdihamda en az dokuz kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Eyalet başbakan yardımcısı Pawan Kalyan, izdihamın, Hindular için kutsal bir gün olan Shirakulam şehrindeki Shri Venkateswara Swami tapınağının etrafında toplanan ziyaretçilerin arasında meydana geldiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’ten aktardığına göre Kalyan yaptığı açıklamada, trajik olayla ilgili soruşturma başlatılacağını belirtti. Tapınağın özel olarak işletildiğini belirten Kalyan, ölü sayısının tahminen dokuz kişi olduğunu ifade etti.

Devlet Bakanı Anam Ramanarayana Reddy, kapasitesi yalnızca 2 bin kişi olan tapınağa 25 bine yakın ziyaretçinin akın ettiğini ve bunun izdihama yol açtığını söyledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, X web sitesinde yaptığı paylaşımda, hükümetin ölenlerin ailelerine 200 bin rupi (2 bin 300 $), yaralılara ise 50 bin rupi (570 $) tazminat ödeyeceğini duyurdu.


Kuzey Kore: Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması "hayal ürünü"

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
TT

Kuzey Kore: Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması "hayal ürünü"

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'nın haberine göre Kuzey Kore, Güney Kore'nin bugün Çin ile yapacağı zirvede görüşeceğini söylediği Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması talebini "gerçekçi olmayan bir hayal" olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kıtalararası balistik füzenin yakınında çekilmiş arşiv fotoğrafı (AP)Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kıtalararası balistik füzenin yakınında çekilmiş arşiv fotoğrafı (AP)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, Güney Kore'nin Jeonju kentinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunun oturum aralarında bir zirve toplantısı düzenleyecek.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi dün yaptığı açıklamada, iki liderin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunu görüşeceğini duyurdu.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, "Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kuzey Kore'nin nükleer devlet statüsünü inkar etme yönündeki ısrarlı girişimlerinin ve nükleer silahsızlanma hayallerinin, sağduyu eksikliğini ortaya koyduğunu hâlâ fark edemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ajans, Dışişleri Bakan Yardımcısı Pak Myong-ho'nun bir açıklamasına atıfta bulunarak, "Nükleer silahsızlanmanın asla gerçekleşmeyecek bir hayal olduğunu sabırla göstereceğiz" ifadesini kullandı.