Biden, Zelenskiy’nin Polonya’ya düşen füzeyle ilgili açıklamasına yanıt verdi: ‘Kanıt yok’

Biden, şafak vakti Washington'a gelişinden kısa bir süre sonra gazetecilerin sorularını yanıtlıyor (Reuters)
Biden, şafak vakti Washington'a gelişinden kısa bir süre sonra gazetecilerin sorularını yanıtlıyor (Reuters)
TT

Biden, Zelenskiy’nin Polonya’ya düşen füzeyle ilgili açıklamasına yanıt verdi: ‘Kanıt yok’

Biden, şafak vakti Washington'a gelişinden kısa bir süre sonra gazetecilerin sorularını yanıtlıyor (Reuters)
Biden, şafak vakti Washington'a gelişinden kısa bir süre sonra gazetecilerin sorularını yanıtlıyor (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden bugün (Perşembe) Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Polonya topraklarına düşen füzenin Ukrayna menşeili olmadığı yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Biden, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, "Buna dair bir kanıt yok" dedi.
Önceki gün (Salı) Polonya'nın Ukrayna sınırına yakın bir köyde füze düşmesi sonucu iki kişi hayatını kaybederken, olay ertesi gün liderlerin bu haberle uyandığı G-20 zirvesinde endişeye yol açtı.
Biden, müttefik ülkelerin liderleriyle Bali adasındaki otelinde acil toplantı yaptı. Liderler, Polonya'nın olayla ilgili soruşturmasına destek sözü verdiler.
Biden ise toplantıda liderlere özel olarak füzenin Ukrayna menşeili olduğunu söyledi. 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya topraklarına düşüp ölümle sonuçlanan füze saldırısının Ukrayna füzesi olup olmadığı konusunda şüpheler beslediğini ifade etti. Durumla ilgili ortak bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısında bulundu.
Zelenskiy dün bir televizyon kanalına vermiş olduğu röportajda gazetecilere, “Ortakların gerçekleri veya herhangi bir kanıtı elde etmeleri mümkün mü?” diye sordu.  Ortak bir soruşturma komitesi oluşturulup verilere erişilebilme çağrısında bulundu.
Hem Polonya hem de NATO, dün Polonya’da iki kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada düşen füzenin Ukrayna savunma füzesi olduğuna inanıyor. Ancak Polonya ve NATO işin sonunda Moskova’yı, Kiev’i elektrik şebekesine ciddi zarar veren Rus saldırılarından korumak zorunda olduğu bir konuma getirdi.
Füzenin Ukrayna’dan geldiğini hala kabul etmeye Zelenskiy “Ordunun raporlarına duyduğum güvene dayanarak, bunun bir Rus füzesi olduğunu düşünüyorum” dedi.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters