Etiyopyalıları savaşa dönmemeleri konusunda uyaran BM elçisi, Somali'yi kurtarmak için yardım çağrısında bulundu

Affey, Şarku'l Avsat’a: Suudi Arabistan bizim en önemli ortağımız ve umarız dünya da aynı şeyi yapar.

Muhammed Abdi Affey, Şarku'l Avsat’a röportaj verirken (Fotoğraf: Saad el-Anzi)
Muhammed Abdi Affey, Şarku'l Avsat’a röportaj verirken (Fotoğraf: Saad el-Anzi)
TT

Etiyopyalıları savaşa dönmemeleri konusunda uyaran BM elçisi, Somali'yi kurtarmak için yardım çağrısında bulundu

Muhammed Abdi Affey, Şarku'l Avsat’a röportaj verirken (Fotoğraf: Saad el-Anzi)
Muhammed Abdi Affey, Şarku'l Avsat’a röportaj verirken (Fotoğraf: Saad el-Anzi)

Birleşmiş Milletler (BM) Afrika Boynuzu Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Muhammed Abdi Affey, Etiyopyalı tarafları hükümet ile Tigray arasında Afrika Boynuzu'ndaki en büyük insani felakete neden olabilecek bir savaşa girmemeleri konusunda uyardı. Yerinden edilen kişi ve mülteci sayısının dünya genelinde 103 milyona ulaştığını ve bunun 25 milyonu Afrika'da olduğunu ifade eden Affey, Somalilileri yerinden edilmiş ve mültecileri açlık ve yoksulluk tehlikelerinden kurtarmak için acilen 40 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
BM yetkilisi, Etiyopya hükümeti ile Tigray arasındaki savaş deneyiminin tekrarlanmaması konusunda uyardı. Savaşın durdurulması gerektiğini vurgulayan Affey, salgılarının bölgedeki en kötü insani felaketi yaratacağını vurgulayan Affey’e göre bu, bir insani kriz yaratacak ve uluslararası örgüt için büyüyen bir zorluk yaratacak yerinden edilme ve mülteci durumları yaratacaktır. Dünyadaki insani yardımda en iyi ortaklar olarak gördüğü trajik insani koşulları kurtarmak için cömert ortaklıkta Suudi Arabistan örneğini izleyerek dünya ülkelerindeki ortakları dört gözle bekliyordu. Uluslararası toplumu Ukrayna'da, Afrika Boynuzu ülkelerinde ve dünyanın herhangi bir bölgesinde savaşın durdurulmasında etkin bir rol oynamaya çağırdı.
Suudi Arabistan, genel olarak Afrika'daki mülteciler ve yerinden edilmiş kişilerle ilgili barınak çabalarını ve hizmetlerini desteklemeye katkıda bulunan kuruluşun en büyük ortaklarından biridir. Dünya çapında uygulanan hedeflerin çoğuna ulaşılmasına katkıda bulunur.

Suudi Arabistan insani yardımın ön saflarında yer alıyor
Affey, “Riyad'da Suudi Arabistan, Kral Selman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi yetkilileri, Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakan Yardımcısı Sami el-Salih, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri ve Cidde İslam Kalkınma Bankası Başkanı ile uluslararası düzeyde sayıları 103 milyonu bulan ve 25 milyonu Afrika'da bulunan yerinden edilmiş ve mültecilere dünyada yardım ve maddi destek yollarını görüştüm. Afrika Boynuzu ülkeleri mültecilere ev sahipliği yaparken aynı zamanda komşu ülkelerden gelen mültecilere de ev sahipliği yapıyor” şeklinde konuştu. BM yetkilisi, Suudi Arabistan'a, uluslararası örgütün etkili ortaklığı ve bu yöndeki somut çabaları için şükranlarını sunmak için geldim. Bir çok destekleyici Suudi makamıyla yaptığım değerli görüşmelerde olarak mülteciler ve yerinden edilmiş kişiler için insana yakışır bir yaşamı teşvik etmeye katkıda bulunan projelerin daha fazla desteklenmesi ve finanse edilmesi, bunlara uygun ortamın sağlanması ve temel altyapı projeleriyle bölgelerin geliştirilmesi ele alındı. Sudan'ın Güney Sudan, Etiyopya, Çad, Somali, Orta Afrika ve Eritre'den gelen bir milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkat çekti.

Somali ve Ukrayna trajedisi
Affey, “Suudi yetkililerle, şu anda bölgenin karşı karşıya olduğu en trajik insani sorun olan Afrika Boynuzu'ndaki mevcut duruma, özellikle de Somali'deki duruma olası çözümlerin nasıl bulunabileceğini ele aldık. Şu anki durum 40 yıldır görülmemiş ve üç milyondan fazla Somalili için büyük bir trajediyi temsil ediyor. Son üç yılda Somali'den komşu ülkelere açlık ve yoksulluktan kaçan 200 binden fazla mülteci ve yerinden edilmiş kişi olduğu için uluslararası örgüt üzerinde muazzam bir baskı yaratıyor. Bu durum, Suudi Arabistan gibi insani girişimlerde bulunan ülkelerle birlikte bir bütün olarak uyumlu uluslararası çabaları gerektirmektedir. Genel olarak bölgedeki ve özel olarak Somali'deki yoksullara verilen zararı azaltmak için Riyad'dan ortaklarımıza ve uluslararası topluma bölge halklarını boğan insanlık dramını hafifletmeleri ve açlık, yoksulluk, kuraklık, savaşlar ve istikrarsızlıktan kaynaklanan mevcut zorlukların üstesinden gelmeleri için sesleniyoruz” dedi. Muhammed Abdi Affey, Ukrayna halkı arasındaki Rus-Ukrayna savaşından ve binlerce kişinin enerji, gıda ve ilaç kıtlığıyla her gün ve sürekli olarak yerinden edilmesi ve sığınmasından kaynaklanan trajik duruma işaret etti. “Bu durum, uluslararası örgütün yetenekleri üzerindeki yükü ve daha fazla maddi ve mali desteğe ve çeşitli biçimlerde insani yardıma olan acil ihtiyacını artırdı” şeklinde konuşan BM Yetkilisi bunun, Afganistan, Güney Sudan, Yemen ve Somali de dahil olmak üzere diğer birçok ülkede yerinden edilmiş ve mültecilerin koşullarının trajedisini artırdığını gösterdiğini söyledi.
Affey, “Dünyada olup bitenlerle meşgul olurken, diğer fakir ve kurak ülkelerde, özellikle de çocukların acı çektiği Afrika Boynuzu'nda olup bitenleri unutmamanın ister Avrupa'da ister başka bir yerde olsun, insanların dikkatini çektiğini görüyoruz. Temiz su kıtlığı, bulaşıcı hastalıkların yayılması ve çadır, giysi ve ilaç kıtlığı ışığında kadınlar ve yaşlılar açlık ve hastalıktan etkileniyor. Durum en kötü insani duruma ulaştı. Acil yardıma ihtiyacımız var” dedi.
BM Yetkilisi, “Dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızın önümüzdeki birkaç ay boyunca dünyanın her yerindeki insani zorlukların üstesinden gelmemiz, trajik insani durum ve dünyanın birçok yerinde ve özellikle Afrika Boynuzu'nda devam eden sığınma ve yerinden edilme vakaları nedeniyle uluslararası örgütün maruz kaldığı muazzam baskıyı azaltma konusunda bize destek sağlayacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Afrika Boynuzu'ndaki yakıcı çatışmanın yansımaları
BM yetkilisi, uluslararası örgütün şu anda karşı karşıya olduğu zorluklardan birinin, trajik insani koşullar altında daha fazla mülteci ve yerinden edilmiş insan akını bekleyen Afrika Boynuzu'ndaki şiddetli çatışmanın yansımaları olduğunu vurguladı. Bölge halklarının artık çatışma, kuraklık, açlık ve yoksulluk belasıyla boğuştuğuna işaret etti.
Affey, “Sudan'da Etiyopya'dan 65 bin mülteci ve komşu ülkelerde iki milyondan fazla yerinden edilmiş insan ve Güney Sudan'dan mülteci var. Sudan, Uganda, Kenya ve Etiyopya'da Sudan Hükümeti ve Güney Sudan Hükümeti ile yerinden edilenler ve mültecilerin koşullarının uzlaştırılması için projeler ve anlaşmalar üzerinde çalışıyoruz. Bu kürsüden Sudanlı taraflarca yakın zamanda Cuba'da imzalanan Cuba Barış Anlaşması'nın ilgili maddesinin uygulanması gerektiğini vurguluyoruz. İki ülkedeki yerinden edilmiş ve mültecilerin koşullarının uzlaştırılmasına ilişkin maddeyi gerçekleştirmek için Cuba Anlaşmasını destekliyoruz. Şu anda Sudan ve Güney Sudan'ın içinde ve dışında yerinden edilmiş ve mültecilerin trajik insani koşullarını hafifleten sürdürülebilir kalkınma projelerinde temsil edilen uzun vadeli çözümler bulabilmek için Sudan başkanlığındaki IGAD ve Sudan Hükümeti ile çalışıyoruz. Beklenen bu çözümlere ulaşmak için IGAD ile sürekli diyalog halindeyiz” dedi.
BM Yetkilisi, “Afrika Birliği, hem Nijerya hem de Kenya cumhurbaşkanlığı ile işbirliği içinde, Cuba Barış Anlaşmasının desteklenmesinde önemli bir rol oynuyor. Uluslararası örgüt olarak biz, bölgedeki insani durumu düzeltmek için olası olumlu sonuçlara ulaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Şarku'l Avsat aracılığıyla Etiyopya ve komşu ülkelerdeki mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin insani koşullarıyla yüzleşebilmemiz için Etiyopyalı tarafların savaşı durdurma ve akıl ve diyaloğu cephane ve top seslerine üstün getirme çabalarına teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Affey son olarak, “Somali'de, özellikle de Somali hükümetinin sağladığı zayıf desteğin ışığında, insani durumu uzlaştırmak için 40 milyar dolara ihtiyacımız var. İnsani durumdan etkilenen ve birkaç milyar dolara ihtiyaç duyan Afrika Boynuzu halklarının yanı sıra ortaklarımızın da bunu bize sağlayacağını umuyoruz. Mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin acil gelişimi için barınak, giyecek, yiyecek ve temel altyapı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.



Şahin Taburları’nın kamikaze İHA’ları Suriye'de denklemi değiştiriyor

Şahin Taburları’nın geliştirdiği kamikaze İHA’nın havalanırken çekilmiş bir fotoğrafı
Şahin Taburları’nın geliştirdiği kamikaze İHA’nın havalanırken çekilmiş bir fotoğrafı
TT

Şahin Taburları’nın kamikaze İHA’ları Suriye'de denklemi değiştiriyor

Şahin Taburları’nın geliştirdiği kamikaze İHA’nın havalanırken çekilmiş bir fotoğrafı
Şahin Taburları’nın geliştirdiği kamikaze İHA’nın havalanırken çekilmiş bir fotoğrafı

Firas Kerem

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) gruplarından Şahin Taburları tarafından geliştirilen, kullanılan ve yönetilen kamikaze insansız hava araçları (İHA), Suriye rejimi güçlerine ve İran destekli milislere karşı yürütülen Saldırganlığın Caydırılması Operasyonu’nda önemli kazanımlar elde etti. Çünkü Şahin Taburları, silahlı grupların kara kuvvetleriyle iş birliği içinde savunma hatlarını önceden yarma ve Suriye rejimi güçlerinin Şam'ın kontrolü altındaki herhangi bir bölgedeki herhangi bir savunma hattında direnme ya da savunma pozisyonlarını koruma kabiliyetini zayıflatma kabiliyetine sahip.

Şarku’l Avsat’ın Al Majalla’dan aktardığı özel açıklamalara göre komutanlar, özellikle Saldırganlığın Caydırılması Operasyonu'nda muhaliflerin savaş yönetim tarzındaki stratejik değişiminin yanı sıra rejim güçlerinin mevzilerine yönelik saldırılarda kamikaze İHA’ların kullanılması ve grupların önceki çatışmalarda öne çıkan topçular ve diğer konvansiyonel silahların terk edilmesiyle elde edilen kazanımları ayrıntılarıyla anlattı.

Halep cephelerindeki 14 askeri mevzi, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) tarafından kullanılan 6 askeri mevzi (hepsi savunma amaçlı) ve Halep'in batısındaki 46. Alay içindeki komuta mevzileri Şahin Taburları’nın İHA’ları tarafından imha edildi. Muhalif gruplardan resmi bir kaynağa göre İHA’lar Halep'teki rejim güçlerinin savunma hatlarının kırılmasına, rejim subaylarının ve mevzilerdeki unsurlarının moralinin bozulmasına ve zırhlılar da dahil olmak üzere hedefleri imha etme kabiliyeti ve büyük etkinliği nedeniyle korku ve kaos ortamı yaratılmasında güçlü bir şekilde katkıda bulundu.

Muhaliflerin yeni askeri stratejisinde Şahin Taburları’nın İHA’larının başka bir rol oynadığını söyleyen kaynak, “Bu İHA'lar, Suriye rejiminin cephelerdeki mevzilerinde bulunan operasyon odalarını hedef alıyor. Bu da rejim saflarında idari ve komuta dengesizliğine neden olurken muhalif grupların kara birliklerinin ilerlemesine ve bu bölgelerde kalan rejim güçleriyle yaşanan sınırlı ya da büyük çatışmaların ardından bölgelerin kontrolünü ele geçirmesine yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Halep cephelerindeki 14 askeri mevzi, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) tarafından kullanılan 6 askeri mevzi (hepsi savunma) ve Halep'in batısındaki 46. Alay içindeki komuta mevzileri Şahin Taburları’nın İHA’ları tarafından imha edildi. İHA’lar Halep'teki rejim güçlerinin savunma hatlarının kırılmasına güçlü bir şekilde katkıda bulundu.

Hassas saldırılar gerçekleştirme kabiliyeti yüksek olan bu İHA’ların üretiminden, geliştirilmesinden ve kullanılmasından sorumlu olan Şahin Taburları’nın da katıldığı Saldırganlığın Caydırılması Operasyonu’nda görevli bir komutan, “Bu İHA’lar tamamen yerel imkânlarla ve Suriye rejiminden kaçan ve bu alanda büyük uzmanlığa sahip subaylar tarafından üretilmiş ve geliştirilmiştir. Herhangi bir uluslararası kuruluşun katılımı söz konusu değildir” diye konuştu.

Açıklamalarını detaylandıran komutan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şahin Taburları tarafından kullanılan üç tip İHA bulunuyor. Bunların başında Ruslar ve İranlılar tarafından son birkaç yıldır Suriye'nin kuzeybatısında sivilleri hedef almak için kullanılan, infilak etmeyen ya da önemli bir hasara uğramayan ve silahlı gruplardaki Suriyeli uzmanlar tarafından onarılıp geliştirilen, bazıları elle fırlatılan İHA’lar geliyor. Bunun yanında hedefe doğru uçmalarını ve el bombası ya da roket güdümlü el bombası (RPG) gibi bir miktar patlayıcı ile donatıldıktan sonra isabetli bir vuruş yapmalarını sağlamak için kameralarla donatılmış pervaneli İHA’lar var. Aynı şekilde kısa bir süre önce Şahin Taburları, hedeflerine doğru uçmak için bir gözetleme kamerasıyla donatılmış jet motorları kullanan İHA’lar üretti. Bu İHA’lar, hedef aldığı yerlerdeki, özellikle de rejimin askeri operasyonlarının komuta merkezlerindeki yıkıcılığı nedeniyle askeri operasyon dengesinin gruplar lehine değişmesinde büyük rol oynadı.”

Şahin Taburları’nın geliştirdiği İHA’lar korku salıyor

Saldırganlığı Caydırma Operasyonu’ndaki komutanlardan Mahmud el-Abdullah, rejim güçleri yakalandıklarında bulundukları mevzilerde ve kendileriyle yapılan ilk sorgulamalarda, İHA'ların saflarında nasıl korku ve kaos ortamı yarattığını anlattıklarını söyledi.

Savunma ve geri mevzilerdeki güçler arasındaki karışıklık, operasyonda kullanılan İHA’ların hedeflerini isabetli bir şekilde vurma kabiliyetleri ve sahada neden oldukları yıkım, rejim güçleri subaylarının sık sık geri mevzilere ve hatlara doğru kaçmasına ve buralardan gruplarla çatışacak unsurlara emirler vermesine neden oluyor.

Muhalif gruplar tarafından 2019 sonlarında kurulan ve rejim güçleri ile İran destekli milislere karşı Suriye'nin kuzeybatısındaki tüm askeri operasyonların yönetim ve koordinasyonunu üstlenen Fetih’ul-Mubin Operasyon Odası’na yakın kaynaklar şunları söyledi:

“Fetih’ul-Mubin Operasyon Odası’na bağlı gruplardan biri olan Şahin Taburları, gruplar için İHA üretmek, geliştirmek ve fırlatmak üzere sadece Suriyelilerden oluşan bir kadroyla kuruldu. Grupların rejim güçlerine ve müttefiklerine karşı savaş yöntemini geliştirmeye, savaşlara yeni bir savaş stratejisi getirmeye ve rejimin gruplara karşı askeri kabiliyetlerine karşı kendi kabiliyetlerini artırma ihtiyacı buna itti.”

Saldırganlığı Caydırma Operasyonu'na katılan komutanlardan biri, rejim güçleri yakalandıklarında bulundukları mevzilerde ve kendileriyle yapılan ilk sorgulamalarda, İHA'ların saflarında nasıl korku ve kaos ortamı yarattığını anlattıklarını söyledi.

Saldırganlığın Caydırılması Operasyonu’ndan sorumlu Fetih’ul-Mubin Operasyon Odası, İHA’ların kullanımının yanı sıra önemli askeri mevzileri ve rejim güçlerinin önde gelen isimleri hassas bir şekilde hedef aldığını gösteren bazı videolar yayınladı.

Saldırganlığın Caydırılması Operasyonu devam ederken pazartesi günü Şahin Taburlarının bir İHA’sı rejim güçlerinin askeri güvenlik servisi başkanını ve birkaç arkadaşını Suriye'nin orta kesimlerindeki Hama’nın 15 kilometre kuzeyinde bulunan Suran ilçesini hedef aldı. Hedef alınan kişiler olay yerinde öldü.

Bu saldırı, Hama'nın kuzeyinde bulunan Zeynel Abidin Dağı'nın tepesinde bir araya gelen rejim güçleri subaylarının benzer şekilde hedef alınması ve Muhaliflerin Hama kentine girip taktiksel olarak Hama'nın kuzeyindeki geri hatlara çekilmesinden ve ardından Şahin uçaklarının Hama askeri havaalanını doğrudan hedef alıp bir helikopteri imha etmesinden bir gün sonra rejim ordusunun askeri şefi General Abdulkerim Mahmud İbrahim’in Hama şehir merkezine doğru geri çekildiği bir dönemde gerçekleşti. Fetih’ul-Mubin Operasyon Odası, Hama'nın kuzeyinde devam eden çatışmalar sırasında Şahin Taburları İHA’larıyla farklı bölgelerde hedef alınan rejim güçlerinden bazı subayların (Tuğgeneral Casim Diyab, Tuğgeneral Eymen Mulhem ve Albay Mahmud Kadir el-Mahmud) öldürüldüğünü duyurdu.

Veriler Şahin Taburları İHA’larının fırlatıldığı yerden 25 kilometreye kadar mesafe kat edebilme kabiliyetine sahip olduğunu gösteriyor. Hama'nın 40 kilometre batısındaki Masyaf bölgesinde, yani Hama kırsalında grupların ilerlediği son noktadan Hama'nın yaklaşık 20 kilometre kuzeyinde, Cumhuriyet Muhafızları da dahil olmak üzere farklı rütbelerden rejim güçlerine mensup subayların katıldığı bir toplantı yerini hedef alması da bunu doğruluyor.

zxcdvf
Şahin Taburları İHA’sının bir fotoğrafı

Öte yandan operasyonun ve gidişatının gizliliğini sağlamak için askeri sırların, özellikle de muharebe ve taktiksel sırların korunması çerçevesinde gruplardan hiçbir askeri unsur bu İHA’ların sayısından bahsetmedi.

Bu İHA’ların sahadaki ve şiddetli çatışmalardaki rolü Halep ve Hama sınırları ve surlarıyla sınırlı değildi. Halep'in yaklaşık 30 kilometre güneydoğusundaki es-Sefira ve Cebel İzzan bölgelerinde konuşlu rejim güçlerinin direncinin kırılmasında ve morallerinin bozulmasında da benzer ve önemli bir rolü oldu. Gruplar, stratejik öneme sahip es-Sefira ve Cebel İzzan bölgelerindeki Askeri Savunma Sanayi Merkezi’nde konuşlu rejim güçlerinin ve İran destekli milislerin son kalelerine doğru İHA’lı saldırılar düzenledi. Bu saldırılar, grupların karadan yürüttüğü saldırılarla birlikte bu bölgelere yönelik yarı hava saldırısının başlangıcını oluşturdu.