Suudi Arabistan ve Singapur siber güvenlik ve yapay zeka alanında işbirliği yapacak

Singapur İçişleri Bakanı (Fotoğraf/Saad ed-Dussari)
Singapur İçişleri Bakanı (Fotoğraf/Saad ed-Dussari)
TT

Suudi Arabistan ve Singapur siber güvenlik ve yapay zeka alanında işbirliği yapacak

Singapur İçişleri Bakanı (Fotoğraf/Saad ed-Dussari)
Singapur İçişleri Bakanı (Fotoğraf/Saad ed-Dussari)

Singapur İçişleri ve Hukuk Bakanı Kasifisu İnathan Shanmugam, ülkesi ile Suudi Arabistan arasında siber güvenlik, bilgi güvenliği ve bilgi teknolojisi de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yakın iş birliği olduğunu vurguladı.
Yeni bir iş birliği anlaşması ve iki ülke arasındaki mevcut iş birliğini daha da geliştirmeyi amaçlayan ortak bir planın sonuçlandırılması için devam eden çabalara işaret eden Shanmugam, Riyad'da Şarku'l Avsat'a verdiği röportajda şunları söyledi: "Riyad'daki görüşmelerim terörle mücadele, siber güvenlik ve bilgi paylaşımı gibi karşılıklı iş birliği alanlarına odaklandı. İki ülkenin Genel İstihbarat Departmanları iyi bir iş birliği içinde. Yakınız ve birlikte daha da yakın çalışmak istiyoruz.”
Singapur İçişleri ve Hukuk Bakanı, Suudi Arabistan'ın terörle mücadelede büyük başarılar elde ettiğine dikkat çektiği konuşmasında şöyle devam etti: “Suudi Arabistan'ın uzun süredir terör saldırılarının hedefi olduğunu biliyoruz, ancak güvenliği artırmayı ve suçları en düşük seviyelere indirmeyi başardı. Suudi Arabistan, bölgedeki çeşitli meselelerle başa çıkma başarısına sahip olmasının yanı sıra en güvenli ülkelerden biri olarak görülüyor.”
Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından başlatılan Vizyon 2030 ışığında Suudi Arabistan'daki dönüşüme dair izlenimi hakkında da görüşlerini aktaran Shanmugam, "Kasım 2017'de Riyad'a en son geldiğimden bu yana 5 yıl geçti, değişiklikleri çok etkileyici ve şaşırtıcı buluyorum. Vizyon 2030, modern ve ekonomik açıdan başarılı bir ülke yaratmaktır. Prens Muhammed bin Selman’ın vizyonunun iş gücünü ve yetenekleri yüzde 100 artırdığını düşünüyorum. 2030 vizyonuna göre hepsi çok akıllı ve işini çok profesyonel bir şekilde yapan kadınlar çalışma hayatına dahil olarak iş gücünü ikiye katladı. Gelen tüm raporlarla ilgilenen bir merkez olarak Pasaport Daire Başkanlığı ve Ulusal Güvenlik Operasyonları Merkezi'ni ziyaret ettim. Kadınların çok yetenekli ve eğitimli olduklarını ve hayatın her alanında çok şey katabileceklerini gördüm. Size iki örnek vereyim. İlki; dün gece Bulvar'da dolaşıyordum ve Sarah adında genç bir Suudi kadının işlettiği kafelerden birini ziyaret ettim. Bu kafenin Orta Doğu ve Afrika'daki en iyi kafe ödülünü kazandığını öğrendim. İkinci örnek Riyad'daki Singapur Büyükelçiliği'nde çalışan Sabrina adında başka bir genç kadınla ilgili. Sabrina Kore'de ve Londra'da okumuş ve siyaset bilimi yüksek lisans derecesine sahip bir kadın.” ifadelerini kullandı.
Saingapurlu bakan, “İçişleri Bakanlığı'nın ana binalarında, çok önemli işler yapan ve çok çalışan genç kadınlarla dolu bir oda görüyorsunuz. Bütün bunlar sadece 4 yıl içinde oldu, çok şaşırdım, ama bu sadece kadınlarla ilgili değil erkeklerde de değişim var. Farklı bir enerji var. Her iki cinsiyet için de farklı bir yaşam kalitesi ve insan becerileri var. Çok etkileyici olan yalnızca fiziksel alan değil, cesaret, düşünce ve vizyonun arkasındaki enerjidir. Bu sıfırdan ortaya çıkıyor. Özellikle insan kaynakları alanında daha yapılacak çok iş var.” değerlendirmesinde bulundu.

Bilgi teknolojisi, yapay zekâ ve dijitalleşme ile iş birliği
Shanmugam, “Singapur ile Suudi Arabistan arasındaki ilişki ve iş birliğine yönelik tartışmalar, Suudi Vizyonu 2030'un sahip olduğu önemli kaynakların sadece petrol olmadığını düşünmeyi gerektiriyor. Bu çok önemli bir kısım ama buna ek olarak, kıyıları ve diğer kaynakları ile Suudi Arabistan'ın coğrafi konumuna bakarsanız, ülke çok önemli bir sektör haline gelecek ve modern ekonomi için gerekli olan yüksek derecede dijitalleşme nedeniyle limanlar, havaalanları, nakliye, tedarik zinciri, internet ve bilgi teknolojisi ile ilgili her şey çok önemli olacak.”dedi.
Singapur İçişleri ve Hukuk Bakanı, çok önemli gördüğü eğitim sektörüne şu sözlerle dikkat çekti: “Dünyanın modern bir ekonomide çalışabilmesi için eğitim yoluyla insan kaynaklarını geliştirecek kadrolara ihtiyacı var. Ayrıca her iki ülkede de iş ve hayatı yönetmek için yapay zekâ çok önemli.”
Shanmugam, Singapur’un dünyanın en yoğun ikinci limanı ve aynı zamanda büyük bir uluslararası havacılık merkezi olduğunu belirterek, “Singapur büyük bir lojistik merkezdir ve tedarik zinciri yönetiminde çok güçlüyüz. Lojistik hizmetler bunun bir parçasıdır. Yapay zekaya doğru ilerliyoruz. Elbette dijitalleşmeyle de çok ilgileniyoruz. Siber güvenlik de bizim için önemli. Dolayısıyla, tüm bu alanlarda iş birliği için çok fazla potansiyel var.” ifadelerini kullandı.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı Tahran'ı ziyaret ederek Pezeşkiyan ve Bakıri ile görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Tahran'ı ziyaret ederek Pezeşkiyan ve Bakıri ile görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında dün Tahran'da İran Dini Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Prens Halid bin Selman, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Hamaney ile görüştüğünü ve kendisine İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in yazılı bir mesajını ilettiğini belirterek, Dini Lider’le ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Tesnim haber ajansından aktardığına göre Hamaney görüşme sırasında “Suudi Arabistan ile ilişkiler her iki ülke için de faydalı… Birbirimizi tamamlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Tesnim, Hamaney ile yapılan görüşmeye İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin de katıldığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, dün Tahran'a varışında Bakıri ile bir araya geldi. İran haber ajansları Bakıri'nin Pekin Anlaşması'nın imzalanmasından beri Suudi Arabistan ile ilişkilerin artarak geliştiğini söylediğini aktardı. Bakıri, Tahran ve Riyad'ın bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini ve ülkesinin Suudi Arabistan ile savunma ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Tesnim'e göre Bakıri, “İran, Suudi Arabistan'ın Gazze Şeridi ve Filistin konusundaki tutumunu takdir ediyor” dedi.

Ziyareti değerlendiren siyasi çevrelere göre Prens Halid bin Selman'ın ziyareti, her iki ülkeyi de ilgilendiren boyutları olan bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ortasında gerçekleşiyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Prens Halid bin Selman'ın resmi bir ziyaret için İran’a geldiği ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ortak ilgi alanlarına giren konuların ele alınacağı bir dizi görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Suudi siyasi analist Abdullatif el-Melhem, Suudi Arabistan Savunma Bakanı’nın İran ziyaretinin, Suudi yönetiminin Pekin Anlaşması’na bağlılık çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve geliştirme, ortak çıkarlarını gerçekleştirmek ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin pekiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Riyad ile Tahran arasındaki koordinasyon ve iş birliği düzeyini yükseltme isteğini yansıttığını düşünüyor.

 Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. (EPA)Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. (EPA)

Şarku’l Avsat'a konuşan el-Melhem, Suudi liderliğinin bölgede barış ve refahı sağlamaya çalıştığını, bölgeyi çatışmalar evresinden istikrar ve güvenlik evresine taşımayı hedeflediğini ve bölge halklarının daha iyi bir refah, zenginlik ve ekonomik entegrasyon geleceğine yönelik özlemlerini gerçekleştirmeye odaklandığını söyledi. Suudi Arabistan ve İran arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin ‘bölgede barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanması ve halkların özlemlerinin gerçekleştirilmesi’ için yürüttüğü çabaların meyvelerinden biri olduğunu belirtti. Ziyaretin Suudi Arabistan'ın uluslararası ve bölgesel taraflarla iş birliği ve eşgüdüm içerisinde bölgenin güvenlik ve istikrarını arttırmaya yönelik devam eden diplomatik çabalarının bir parçası olması bekleniyor.

Bir dizi toplantı

Ziyaret, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları ve ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu gözden geçirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinden iki haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti. İkili istişarelerin yanı sıra Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı pazartesi günü İranlı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki gelişmeleri ve bu konuda sarf edilen çabaları ele aldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in Kasım 2024'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) – Arap Birliği Zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeden (SPA)Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in Kasım 2024'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) – Arap Birliği Zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeden (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı'nın Tahran ziyareti kapsamında bölgedeki son gelişmelerin ele alınması ve bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Söz konusu ziyaret öncesinde bir dizi gelişme yaşandı. ABD-İran görüşmelerinin ilk turu geçtiğimiz cumartesi günü Umman'ın başkenti Maskat'ta gerçekleştirilirken, Suudi Arabistan ve ABD tarafları geçtiğimiz hafta beş istasyonda bir dizi siyasi ve güvenlik istişaresinde bulundu.

Ziyaret, 1979'dan bu yana bir Suudi savunma bakanının İran'a yaptığı ikinci ziyaret olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Pekin Anlaşması ve 10 Mart'ta Çin'in himayesinde iki ülke arasındaki tarihi uzlaşma ve ilişkilerin yeniden başladığının duyurulmasının ardından İran'ı ziyaret eden en önde gelen Suudi yetkililerden biri.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştü. (AP)Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştü. (AP)

Pekin Anlaşması’nın ardından iki ülkeden bir dizi üst düzey yetkili karşılıklı ziyaretlerde bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Haziran 2023'te Tahran'a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında ‘iki ülke arasındaki ilişkilerin normal olduğunu ve iki ülkenin İslam kardeşliği ve iyi komşuluk bağlarıyla birleşmiş, bölgenin önemli ülkeleri olduğunu’ vurgulayan Prens Faysal bin Ferhan, “Bu ilişkiler bağımsızlık ve egemenliğe tam ve karşılıklı saygı, içişlerine karışmama, uluslararası hukuk ilkeleri, Birleşmiş Milletler Şartı ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Şartı gibi açık bir temele dayanmaktadır” dedi.

Pekin'deki anlaşmanın ardından bir dizi İranlı yetkili benzer şekilde Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Bu isimler arasında eski Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ali Bakıri Kani ve şimdiki Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin yanı sıra Kasım 2023'teki İİT-Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 2024 İİT-Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif yer alıyordu.

Pekin Anlaşması taahhütleri

Pekin Anlaşması'nı takip etmek üzere kurulan Suudi Arabistan-Çin-İran Üçlü Ortak Komitesi, ilki Aralık 2023'te Çin'in başkenti Pekin'de, diğeri ise Kasım 2024'te Riyad'da olmak üzere iki toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda iki ülke, Pekin Anlaşması'nı tüm maddeleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler Şartı, İİT Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlı kalarak ülkeleri arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını sürdürdüklerini vurgularken, Çin de Suudi Arabistan ve İran'ın Pekin Anlaşması'nı geliştirme yönünde attıkları adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu ve Pekin Anlaşması'nın tümüyle uygulanması konusundaki kararlılığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, İran ve Suudi Arabistan'ın büyüyen ve istikrarlı bir bölgede barış ve huzuru tesis etme niyetinde olduğunu, bunun da ‘mevcut tehditlerin üstesinden gelmeyi amaçlayan ikili ve bölgesel iş birliğinin sürdürülmesini ve geliştirilmesini’ gerektirdiğini belirtti. “İran-Suudi Arabistan eylemleri kalkınma, barış, bölgesel ve uluslararası güvenlik çerçevesinde ikili ve çok taraflı uluslararası iş birliğinin başarılı bir modelini taçlandırmaktadır” diyen Revançi, iki tarafın tarihi ve kültürel bağlar ve iyi komşuluk ilkesi temelinde çeşitli siyasi, güvenlik, ekonomik, ticari ve konsolosluk alanlarında iş birliğini geliştirmeye devam ettiğini bildirdi.