Sudan: Burhan, ‘sivil demokratik geçişe’ desteğini yineledi

Abdulfettah el-Burhan (AP)
Abdulfettah el-Burhan (AP)
TT

Sudan: Burhan, ‘sivil demokratik geçişe’ desteğini yineledi

Abdulfettah el-Burhan (AP)
Abdulfettah el-Burhan (AP)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), siyaset sahnesinden çekildiklerini yinelediler ve sivil demokratik geçişin hedeflerine götüren çözümlere ulaşmak için ana partilerin siyasi sürece katılımını vurguladılar.
Burhan ve Hamideti, dün Hartum'daki cumhurbaşkanlığı sarayında, Fransa Dışişleri Bakanlığı Afrika Departmanı Christophe Pigou ve Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Christoph Ritzlaff ile ayrı ayrı bir araya geldi.
Burhan, “Sudan halkının tüm siyasi, sosyal ve gençlik güçlerinin katıldığı ulusal bir uzlaşmayı temin edecek yeni bir aşamayı ülkesinin dört gözle beklediğini” belirtti.
Sudan Silahlı Kuvvetleri'nin siyasi çalışmalara katılmaktan kaçınmaya ve tüm meseleyi siyasi bileşenlere bırakmaya kararlı olduğunu vurgulayan Burhan, geçici bir sivil hükümetin kurulmasını ve silahlı kuvvetlerin geçiş sürecini ve ülkenin güvenlik ve istikrarını korumasını öngören bir anlaşmaya varılmasının önemine değindi.
Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği'nin Sudanlı taraflar arasındaki sorunları giderme çabalarını övgüde bulundu ve askeri bileşenin siyasi eylemden çekilme ve sivillere yer açma taahhüdünün altını çizdi.
Hamideti, Fransız ve Alman yetkililerle yaptığı görüşmede, Sudan'ın terörizm ve yasadışı göçle mücadelede bölgesel ve uluslararası istikrarı artırma çabalarına atıfta bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Afrika Dairesi Başkanı Christophe Pigou basın açıklamasında, Fransa ve Almanya'nın Sudan'daki geçiş sürecini destekleme konusunda değerli çabalar sarf ettiklerini söyledi.
Avrupa Birliği'nin Sudan'da demokrasiyi desteklemek için verdiği taahhütleri hatırlatan Pigou, “Egemenlik Konseyi Başkanı ve yardımcısının, demokratik dönüşüm hedeflerine ulaşacak çözümlere varana kadar ana tarafların diyalog sürecine katılması gerektiğine dair güvencelerini dinledik” ifadelerini kullandı.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times