Rus askerlerin anne ve eşlerinden Kremlin’e tepki

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yedek askerler için bir askeri eğitim merkezine yaptığı ziyarette bir askerle konuşuyor (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yedek askerler için bir askeri eğitim merkezine yaptığı ziyarette bir askerle konuşuyor (AP)
TT

Rus askerlerin anne ve eşlerinden Kremlin’e tepki

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yedek askerler için bir askeri eğitim merkezine yaptığı ziyarette bir askerle konuşuyor (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yedek askerler için bir askeri eğitim merkezine yaptığı ziyarette bir askerle konuşuyor (AP)

Kremlin, yakın zamanda Ukrayna’da savaşmak için silah altına alınan Rus askerlerin anne ve eşlerinin öfkesiyle karşı karşıya kaldı.
Bu kadınlar, yetkilileri çocukları ve eşlerini ‘günah keçisi’ olarak ‘ön saflara sürmek’ için kullanmakla suçluyor.
Bloomberg’in haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 Eylül’de Ukrayna’daki savaşa katılmak üzere 300 bin yedeğin çağrılması emrini vermesinin ardından yetersiz eğitim aldıkları ve savaşa hazırlıklarının eksik olması konusunda endişeli olan eşler ve anneler öfkelendi.
Çok sayıda Rus askeri yolsuzluktan, kötü muameleden ve orduda yasadışı gözaltından şikayet etti ve aileleri Putin’den müdahale etmesini istedi.
Yakın zamanda harekete geçen bir grup anne ve asker eşleri, en az 15 bölgede protesto gösterisi düzenledi.
Bu protestoları haber yapan az sayıdaki bağımsız haber kaynağından biri olan Verstka’nın topladığı verilere göre, en büyük seferberlikler Ukrayna sınırına yakın yerlerde gerçekleşti.
Protestolarda kadınların talepleri genellikle politik değil ve askerlerin yeterli eğitim ve donanıma sahip olmalarını ve iyi muamele görmelerini sağlamaya odaklanıyor.
Rusya devlet televizyonu, sosyal medyada geniş çapta dolaşan fotoğraf ve videolarının yer aldığı protestolara çok az ilgi gösterdi.
Verstka’nın 9 Kasım’da yayınladığı bir videoda, seferber edilen askerlerden birinin eşi konuşarak, “Bölük komutanı, Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk’da ateş altında kaldıktan sonra 200 kişiden yalnızca 30’unun güvenli bir yere vardığını açıkladı” dedi.
Protestolara tanık olan bölgelerin yöneticileri bir dizi kadınla görüşerek, onlara eşleri ve çocuklarına yardım sözü verdi.
Rusya Devlet Başkanı da, seferberlik konusundaki endişelerini gidermek için bu hafta onlarla özel bir toplantı yapmayı planlıyor.
Siyaset bilimci ve Berlin’deki Robert Bosch Akademisi üyesi Ekaterina Schulmann, “Bu insanlar savaşı durdurmak istemiyor, askerlerin koşullarını iyileştirmek istiyorlar. Bu nedenle yetkililerin onları görmezden gelmesi veya bu protestoları gerçekleştirmek için ‘yabancılardan para aldıkları’ yönünde suçlamaları daha zor” dedi.
Kamuoyu yoklamaları, Rusya’nın savaş alanında verdiği kayıplar ve savaşın ilk aylarında kontrol ettiği geniş toprakları terk etmesinden sonra Rus vatandaşlarının savaşa desteğinin son zamanlarda azaldığını gösteriyor.
Yarım milyon kadar Rus’un ülkeden göç etmesini tetikleyen seferberliğin duyurulması ülkede kaygıyı artırdı.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.