Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman, Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Darin ve Tarut adalarının kalkınmasını ve adalarda gelecekteki çalışmaları desteklemek için Darin ve Tarut Adası Kalkınma Şirketi’nin kurulduğunu duyurdu.
Kararın onaylanması aynı zamanda tahmini 2 milyar 644 milyon riyallik bir bütçenin tahsisini de içeriyor. Yeni şirket, ekonomiyi çeşitlendirmenin yanı sıra adaların miras, çevre ve turizm açısından karşılaştırmalı avantajlarından yararlanarak yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.
32 kilometrekare alanda yer alan ve 120 bin kişinin yaşadığı adalar için kurulan söz konusu şirket, Darin ve Tarut adalarının geleceğini şekillendirmek için adaların bileşenlerinin, karşılaştırmalı ve rekabet avantajlarının üç ana sütuna göre belirlenmesini sağlıyor. Bu kapsamda şirket, adaların kültürel ve tarihi mirasının korunması, doğal ve çevresel alanların canlandırılması ve yaşam kalitesini yükseltmek ve turizmin gelişmesine katkı sağlayacak.
Adanın kalkınma hedeflerine ulaşmak için 19'dan fazla niteliksel girişim geliştirildi. Kültürel açıdan, Darin Kalesi ve Havaalanı kültürel miras turizm destinasyonları olarak geliştirilecek ve adadaki miras alanlarına yönelik çok sayıda yaya yolunun kurulmasına ek olarak adada çeşitli kültürel ve miras festivalleri düzenlenecek. Çevresel olarak ise, en büyük mangrov ormanı oluşturulacak. Basra Körfezi kıyılarında ve doğal alanlarda bir dizi otel ve eko-locaların kurulması, yolların, altyapının ve çeşitli oyun alanlarını içeren halka açık parkların inşasıyla adadaki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ek olarak modern spor tesislerin kurulması da düşülen projeler arasında.
Bu girişimin GSYİH’ya yıllık ortalama 297 milyon riyal katkıda bulunarak bölgede önemli bir ekonomik ve sosyal etki yaratması, ayrıca 2030 yılına kadar turist sayısını 1,36 milyona ulaştırması bekleniyor. Adanın yüzölçümünün yüzde 48'e varan bir kısmını meydanlar, halka açık parklar, sahiller, yollar ve tesislere ayrılacak. Bu, binlerce iş fırsatı sağlamak demek.
Bu gelişme, Veliaht Prens’in her bölgenin karşılaştırmalı avantajlarına dayalı olarak tüm şehirler ve vilayetleri kalkınmaya dahil etme arzusunun bir uzantısı olarak geliyor. Çalışma, adalardaki çevre sorunu başta olmak üzere tüm engellerinin aşılması, bölge halkına istihdam sağlama ve yöre halkının refahı için önemli bir girişim. Ayrıca, vatandaşın ekonomik ve turizm faaliyetlerini geliştirmesi, avantajlardan yararlanması ve bunlara yatırım yapması da edinilecek kazanımlardan.
5 bin yıldan daha eski bir geçmişe sahip olan adalar, 11'den fazla kültürel miras alanı içermesi nedeniyle tarihsel öneme sahip. Darin limanı, bölgenin en eski limanlarından biri olup, daha önce misk, parfüm, tekstil ve baharat gibi mallar için bir depolama alanı olması sebebiyle aktif bir pazar olmasıyla ünlüydü.
Darin ve Tarut Kalkınma A.Ş’nin kurulması Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu hedefleriyle aynı çizgide yer alıyor.
Suudi Arabistan: Veliaht Prens’in kararıyla Darin ve Tarut Adası Kalkınma Şirketi kuruldu
Perşembe, 24 Kasım, 2022 - 18:00

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)

Riyad/Şarku’l Avsat