SDG'den DEAŞ tehdidi: 'Türkiye kara operasyonu başlatırsa kampları bırakırız'

SDG liderlerinden "Mazlum Abdi" kod adlı Ferhat Abdi Şahin, "Suriye'de ikinci iç savaşa yol açar" dedi

Reuters
Reuters
TT

SDG'den DEAŞ tehdidi: 'Türkiye kara operasyonu başlatırsa kampları bırakırız'

Reuters
Reuters

Çatı yapısını YPG'nin oluşturduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi, Ankara'nın kara operasyonu başlatması durumunda DEAŞ'lıların tutulduğu kampların kontrolünü bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi.
Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan Abdi, Türkiye'nin kara operasyonu başlatması ihtimaline dair şunları söyledi:
"Bu, Suriye'de ikinci bir iç savaşa yol açar. DEAŞ'a yönelik terörle mücadele operasyonlarımız da sonlanır. Uluslararası koalisyonun bir parçası olarak biz DEAŞ ile savaştık ve onları yendik. Türkiye'nin yaptıklarıysa bunların hepsini tehlikeye atıyor."
Türkiye'nin saldırılarını artırması ihtimali hakkında konuşan SDG lideri, "Güçlerimiz, kendi halkımızı ve ailelerimizi korumakla meşgul olur ve kampları koruyamayız" dedi.
Ayrıca Abdi, böyle bir durumun birçok kişinin yerinden olmasına ve kitlesel göçe yol açacağını da öne sürdü.
SDG lideri, Türkiye'nin bazı hava saldırılarında Suriye'nin Haseke ilindeki El Hol kampını hedef aldığını, burayı koruyan 7 üyelerinin öldüğünü iddia etti.
2017'de kurulan YPG kontrolündeki kampta Deyrizor'daki DEAŞ üyeleri ve aileleriyle çatışmalardan kaçan siviller tutuluyor. BBC'nin aktardığına göre kampta üçte ikisini çocukların oluşturduğu 50 bin kişi kalıyor.

"Ankara-Şam hattında gerginlik"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da İstiklal Caddesi'nde yaşanan ve 6 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından 20 Kasım'da Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın başlatılması emrini vermişti.
Pentagon ise ABD personelinin güvenliğine tehdit oluşturduğu ve DEAŞ ile mücadeleyi olumsuz etkilediği gerekçesiyle operasyona tepki göstermişti.
Öte yandan ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) operasyonun Ankara-Şam hattında gerginliğe yol açtığını yazmıştı.
AP'ye konuşan, Suriyeli ve İranlı yetkililerle sık sık temas kurduğunu söyleyen Lübnanlı bir siyasetçi, Ankara'nın Tahran aracılığıyla Şam'a mesaj gönderdiğini iddia etmişti. Siyasetçi kimliğini açıklamamıştı.
Buna göre Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı güçlerin SDG'nin elindeki bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirmesini, SDG savaşçılarının Suriye doğalgazıyla petrolünü kullanmasının engellenmesini ve Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmesini talep etmişti.
Ayırca Erdoğan'ın görüşme için Türk yetkilileri Şam'a göndermeyi teklif ettiği ama Esed'in bunu reddederek, üçüncü bir ülkede görüşme düzenleyebileceklerini söylediği savunulmuştu.
Kimliğini paylaşmayan bir Türk yetkiliyse İran'ın aracılık yaparak böyle bir mesaj taşıdığını reddetmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de Ankara ve Şam'ın karşılıklı adım atmaya hazır olduklarının sinyalini verdiğini söylemişti.

Independent Türkçe, BBC, AP, AA



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times