Rusya, Herson’u hedef aldı: 15 kişi hayatını kaybetti... Kiev nüfusunun yarısı elektriksiz

Rusya’nın Herson’daki bombardımanında yıkılan binalar ve arabalar (AP)
Rusya’nın Herson’daki bombardımanında yıkılan binalar ve arabalar (AP)
TT

Rusya, Herson’u hedef aldı: 15 kişi hayatını kaybetti... Kiev nüfusunun yarısı elektriksiz

Rusya’nın Herson’daki bombardımanında yıkılan binalar ve arabalar (AP)
Rusya’nın Herson’daki bombardımanında yıkılan binalar ve arabalar (AP)

Ukrayna’nın güneyindeki Herson şehrindeki bir yetkilinin belirttiğine göre, dün (Cuma) Rusya tarafından şehre yönelik gerçekleştirilen bombardımanda 15 sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi. Diğer yandan, Kiev nüfusunun yaklaşık yarısı dondurucu soğukların gölgesinde elektriksiz kalmaya devam ediyor.
Galina Lugova sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün düşman tarafından düzenlenen bombardıman sonucunda 15 sakin hayatını kaybetti ve biri çocuk 35 kişi yaralandı” dedi.
AFP’ye göre, Lugova bombardımanlar sonucunda ‘birkaç ev ve binanın hasar gördüğünü’ de sözlerine ekledi.
Herson Valisi,  Cuma günü erken saatlerde şehrin hastanelerindeki hastaların ‘devam eden bombardımanlar nedeniyle’ tahliye edildiğini duyurdu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cuma günü Ukrayna’da 6 milyondan fazla evin elektrik kesintilerinden etkilendiğini ve Rusya’nın enerji altyapısına yönelik saldırılarından iki gün sonra hala başkent Kiev nüfusunun yaklaşık yarısının, soğuk kış aylarında hayati elektrikten mahrum kaldığını söyledi.
Kiev’in müttefiki olan Batılı ülkeler, Moskova’nın Ekim ayından bu yana devam eden askeri başarısızlıkları sebebiyle enerji tesislerini bombalama stratejisini ‘savaş suçu’ olarak değerlendiriyor. Ukrayna Devlet Başkanı ise Rusya’nın bu tutumunu ‘insanlığa karşı suç’ olarak nitelendiriyor.
Zelenskiy dün Facebook’tan yaptığı paylaşımda “Bu kışa katlanmamız gerekiyor, herkesin hatırlayacağı bir kış olacak” ifadelerine yer verdi.
Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko “Kiev’deki evlerin üçte birinde ısıtıcı bulunuyor. Uzmanlar başkente elektriği geri getirmek için çalışmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.
Klitschko “Enerji şirketleri gün boyunca dönüşümlü olarak elektriği tüm tüketicilere ulaştırmayı planlıyor” dedi. Cuma günü sıcaklıklar yağmurla birlikte sıfır dereceye ulaştı.
Ulusal Elektrik Şirketi Ukrenergo Yönetim Kurulu Başkanı Vladimir Kudrytskyi, Ukrayna enerji sisteminin hedef alınmasının ardından ‘artık en zor aşamayı geçtiklerini’ belirtti.
Kudrytskyi Facebook’tan yaptığı paylaşımda, bazı bölgelere elektriğin kısmen geri döndüğünü ve ‘elektrik şebekesinin Avrupa Birliği’nin enerji sistemine yeniden bağlandığını’ belirtti.
Yoğun Rus bombardımanı karşısında Ukrayna, Batı’dan uçaksavar savunma sistemleri almış olsa da, Moskova’nın füzelerini ve insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmek için daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly dün Ukrayna ziyareti sırasında yeni yardımları duyurdu. Bunlardan en öne çıkanı, ambulanslar ve ‘Rus ordusu tarafından işlenen cinsel şiddet mağdurlarına tıbbi destek sağlanması’ oldu.
Cleverly “Birleşik Krallık, Ukrayna’nın yanındadır” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın Ukrayna’ya 60 milyon euro (62,5 milyon dolar) değerinde askeri destek sözü verdiği Kiev ziyaretinden bir hafta sonra yapıldı.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne Berlin’de, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte iki ülkenin ‘bu savaşın sonuna kadar Ukrayna’yı destekleyeceğini’ söyledi.
Scholz, “Rusya bu savaşa bir an önce son vermeli ve kuvvetlerini geri çekmeli” ifadelerini kullandı. Almanya Başbakanı ayrıca, ülkesinin ve Fransa’nın Ukrayna’nın ‘enerji altyapısını yeniden inşa etmesine’ yardımcı olmak için çalıştıklarını belirtti.
Kiev’deki AFP muhabirleri dün, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştuğunu ve başkentin bazı bölgelerinde cep telefonu şebekelerinin hala çalışmadığını aktardı.
Rusya ise elektrik kesintilerinden Ukrayna hava savunmasını sorumlu tutarak, yalnızca askeri altyapıyı hedef aldığını iddia ediyor. Kremlin, Ukrayna’nın Rusya’nın taleplerini kabul ederek halkının ıstırabına son verebileceğini öne sürüyor.



Netanyahu: Mladenov, Gazze için kurulan Barış Konseyi’nin direktörü olacak

Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)
Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)
TT

Netanyahu: Mladenov, Gazze için kurulan Barış Konseyi’nin direktörü olacak

Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)
Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün (Perşembe)yaptığı açıklamada, eski BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov’un, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’ye ilişkin planında öngörülen “Barış Konseyi Direktörü” görevini üstleneceğini söyledi.

AFP’ye konuşan Cumhurbaşkanlığı Ofisi yetkilileri, İsrail Cumhurbaşkanı İsak Herzog’un bugün Nikolay Mladenov ile görüştüğünü teyit etti.

Bulgar diplomat Mladenov, 2015’in başından 2020’nin sonuna kadar Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi olarak görev yapmıştı. Şarku’l Avsat’ın Times of Israel’den aktardığı habere göre Mladenov’un, Perşembe günü ilerleyen saatlerde Netanyahu ile de görüşmesi bekleniyor.

Trump’ın Gazze için hazırladığı ve 20 maddeden oluşan barış planına göre Gazze Şeridi; Barış Konseyi’nin gözetimi ve denetimi altında, partiler üstü teknokratlardan oluşan geçici bir Filistinli komite tarafından yönetilecek.

ABD merkezli Axios sitesinin Amerikalı yetkililer ve konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump’ın söz konusu konseyi gelecek hafta ilan etmesi bekleniyor. Bu adımın, İsrail ile Hamas arasında varılan ve geçen yıl 10 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması kapsamında atılacağı belirtildi.

Haberde ayrıca, Barış Konseyi’nin yaklaşık 15 dünya liderinden oluşacağı ifade edildi.


ABD'nin Salt Lake City kentinde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti

Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)
Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)
TT

ABD'nin Salt Lake City kentinde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti

Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)
Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)

Yerel medya dün, ABD’nin Utah eyaletindeki Salt Lake City kentinde bir kilisede düzenlenen cenaze töreni sırasında meydana gelen silahlı saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiğini, bazı kişilerin de yaralandığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Deseret News’ten aktardığına göre saldırı, kiliseye ait otoparkta gerçekleşti. KUTV televizyonu ise şüphelinin henüz yakalanamadığını aktardı.

Saldırı sırasında kilise içinde onlarca kişinin bulunduğu, hayatını kaybedenlerin ve yaralananların tamamının yetişkin olduğu kaydedildi.

AP’nin aktardığına göre polis, saldırganın herhangi bir dine karşı özel bir husumet taşıdığına dair bulgu olmadığını açıkladı.

xsdfrgt
Kilise binasının yanındaki polis aracı (AP)

Salt Lake City Polis Şefi Brian Reid, “Bunun belirli bir dine veya benzer bir şeye yönelik hedefli bir saldırı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Polis, olayın rastgele gerçekleştiğine de inanmadıklarını açıkladı. Yetkililer, hâlâ herhangi bir şüphelinin yakalanmadığını bildirdi.

Brennan McIntyre, eşi Kina ile birlikte otoparkın bitişiğindeki dairelerinde televizyon izlerken silah seslerini duyduklarını söyledi. McIntyre, “Koltuktan fırladım ve durumu görmek için dışarı koştum” dedi.

McIntyre, “O anda yerde birini gördüm. İnsanlar ona yardım etmeye çalışıyor, ağlıyor ve bağrışıyordu” şeklinde konuştu.

juı
Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)

Olayın ardından yaklaşık 100 polis ve güvenlik aracı bölgeye sevk edildi, helikopterler ise havadan gözetleme yaptı.

Belediye Başkanı Erin Mendenhall, “Böyle bir şeyin asla ibadet yerinde olmaması gerekirdi. Asla bir cenaze töreni alanında yaşanmamalıydı” ifadelerini kullandı.

Kilisenin sözcüsü, kurumun kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde olduğunu ve kurtarma ekiplerinin çabalarına minnettar olduklarını açıkladı.

xcdfgth
Olayın meydana geldiği kilisenin yakınında sevdiklerinin yasını tutan yakınları (AP)

Kilisenin merkezi Salt Lake City’de bulunuyor ve Utah eyaletinin 3,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısı bu dine mensup. Silahlı saldırının yaşandığı kiliseye benzer ibadet yerleri, eyalet ve şehir genelinde farklı bölgelerde de yer alıyor. Geçen ay Michigan eyaletinde eski bir deniz piyadesinin bir kilisede ateş açıp yangın çıkarmasının ardından, bu kilise de en yüksek güvenlik alarmı durumuna geçirildi. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırganın motivasyonunun ‘dine yönelik düşmanca inançlar’ olduğunu belirledi.


WSJ: Trump, Venezuela petrolünü kontrol altına almayı ve varil fiyatını 50 dolara düşürmeyi düşünüyor

Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)
Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)
TT

WSJ: Trump, Venezuela petrolünü kontrol altına almayı ve varil fiyatını 50 dolara düşürmeyi düşünüyor

Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)
Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)

Wall Street Journal (WSJ) dün yayımladığı haberde, ABD Başkanı Donald Trump ve danışmanlarının önümüzdeki yıllarda Venezuela petrol sektöründe hakimiyet kurmayı planladığını bildirdi. Şarku’l Avsat’ın WSJ’den aktardığına göre Trump, çabalarının petrol fiyatlarını varil başına 50 dolara düşürmeye yardımcı olabileceğine inandığını yardımcılarına iletti.

Haberde, konuya yakın kaynaklara dayandırılarak, ABD’nin, devlet şirketi Petreleos de Venezuela (PDVSA) üzerinde belirli bir kontrol sağlamayı, şirketin petrol üretiminin büyük bir kısmını ele geçirip pazarlamayı içeren bir plan üzerinde çalıştığı öne sürüldü. Reuters, haberin doğruluğunu henüz bağımsız olarak teyit edemedi.