Irak'ta yerel yönetimler sorunu yeniden gündemde

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (AP)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (AP)
TT

Irak'ta yerel yönetimler sorunu yeniden gündemde

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (AP)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani. (AP)

Irak’ta Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki bir televizyona verdiği röportajda, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin ülkedeki yerel yönetimin temel dayanağı olan Irak valilerini değiştirme niyetinde olduğunu söyledi. Irak Başbakanı ise bu konuya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Ne Sudani ne de ofisi, Maliki'nin açıklamaları hakkında yorum yapmazken Maliki konuya ilişkin bir dizi vali ile ofisinde görüşme gerçekleştirdi.
Sudani, özel dereceye sahip valilerden bakanlara kadar üst düzey yetkililerle ilgili bir değerlendirme yapma sürecinde olduğunu açıklamıştı. Bu değerlendirme süresi, hükümet programının uygulanmasını hızlandırmak için bir dizi değişikliğin gerekli olduğu, iki ila altı ay arasında bir süreyi kapsıyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Maliki'nin, Sudani'nin tüm valileri değiştirme niyeti hakkında söyledikleri, Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakanın görevlerine müdahalesi konusunda soru işaretlerini beraberinde getirdi. Bu açıklama anayasanın geniş yetkiler tanıdığı merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki sorunlu ilişkiyi yeniden gündeme taşıdı.
Ekim 2019'da başlayan ve yüzlerce kişinin ölümüne ve on binlerce kişinin yaralanmasına neden olan kitlesel ayaklanma ortamının ışığında, o dönemde Irak Parlamentosu’nun aldığı ve bu protestoların etkisi ve baskısı altında kalan kararlar arasında il meclislerinin kaldırılması maddesi de yer aldı. Bu madde, yerel meclislerin denetimi olmaksızın valilik işlerinde valilerin elini serbest bırakırken, konseylerin üyeleri Federal Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Mahkeme, parlamentonun kararının geçersiz olduğuna hükmetti. Bu bağlamda, parlamento ve hükümetin il genel meclisleri için yeni seçimler yapması ve ardından valilerin değiştirilmesi zorunlu hale geldi. Bunları değiştirmek de il meclislerinin yetkisinde kaldı. Sudani hükümeti programı kapsamında, önümüzdeki ekim ayında il seçimleri yapılacak.
Sudani'nin hükümet programını önceliklere uygun olarak uygulamaya yönelik çabaları bağlamında dün, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği, Başbakan’ın düşük maliyetli konut birimlerinin inşası ve bunlara yumuşak kredi sağlanması talimatını verdiğini duyurdu.
Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Sözcüsü Hayder Mecid, resmi Irak Haber Ajansı'na şu açıklamada bulundu:
“Başbakan, birden fazla vesileyle, istisnasız tüm Irak vilayetlerine hizmet ve yeniden yapılanma sağlanması talimatını verdi. Bu noktadan hareketle, şu an birden fazla valilikte çalışan mühendislik ekibi oluşturuldu. Direktifler ayrıca düşük maliyetli konut birimlerinin inşasını da kapsıyor. Bu, yoksulluğu azaltmak ve yoksullara yardım etmek için hazırlanan stratejik planın yanı sıra ilgili valilikler ve bakanlıklarla koordineli olarak gecekondulara alternatifler bulma projesiyle de uyumludur. Proje düşük maliyetler ve tamamlanma hızı açısından gerçek bir finansal fayda sağlayacak. Hükümetin yaklaşımı, yoksulluk sınırının altındaki vatandaşlara yardım etmek de dahil olmak üzere bir sonraki aşamada da hizmet vermeyi içeriyor. Bunların yanı sıra devlet bankalarına inşaat amacıyla düşük faizli yumuşak krediler verme talimatı verildi.”
Aynı bağlamda, Sudani, silahlı kuvvetler mensuplarının işlerini takip etmek, işleriyle ilgili her şeyi öğrenmek ve karargaha sürpriz ziyaretler yapmak amacıyla bir üst komite kurmaya karar verdi. Komite görev sırasında, görev dışında ve her türlü teşkilatlarda, harekat komutanlıklarında ve çeşitli isimlerdeki karargahlarda silahlı kuvvetlerin itibarını zedeleyen olumsuz olayların ve suistimalci unsurların izlenmesi ve besleme operasyonları ve memurlar için koruma temin edilmesi dahil birçok fonksiyona sahip olacak.



Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
TT

Avn, BM Güvenlik Konseyi heyetinden İsrail'e ateşkes ve geri çekilme anlaşmasını uygulaması için baskı yapmasını istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bugün Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle yaptığı görüşmeden (Lübnan Cumhurbaşkanlığı’nın resmi X hesabı)

Lübnan Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın bugün ülkede bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi temsilcilerinden oluşan bir heyetle bir araya geldiğini açıkladı. Görüşmede Avn, Lübnan ordusunun görevini tamamlaması için destek çağrısında bulunarak, İsrail’in Güney Lübnan’dan çekilmesi için baskı yapılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanlığı, heyetin ‘uluslararası kararların uygulanması yoluyla Lübnan’da istikrarı destekleme ve ülkelerin Lübnan ordusuna yardım ederek birliklerini tamamlamaya ve silah tekelini sağlamaya hazır olduklarını’ belirttiğini duyurdu.

Açıklamada Avn’ın, Lübnan’ın uluslararası kararları uygulama taahhüdünü yinelediği ve “İsrail tarafını ateşkesi uygulamaya ve çekilmeye zorlamamız gerekiyor; bu konuda sizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Geçen yıl kasım ayında, ABD arabuluculuğunda İsrail ile Hizbullah arasında bir ateşkes sağlanmıştı. Bu ateşkese rağmen, İsrail hâlâ Güney Lübnan’daki bazı noktalarda kontrolünü sürdürüyor ve ülkenin doğusu ile güneyine yönelik saldırılarını devam ettiriyor.


Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
TT

Ukrayna: Rusya ile taviz değil, gerçek barış peşindeyiz

Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)
Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus araçları ve askerleri (Reuters)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, dün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile "taviz değil, gerçek barış" istediğini söyledi.

Güvenlik ve insan haklarına odaklanan bir kuruluş olan AGİT, savaş sonrası Ukrayna'da rol oynamayı hedefliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD elçileri arasında "oldukça iyi" olarak nitelendirdiği görüşmelerin ardından çarşamba günü yaptığı açıklamada, barış görüşmelerine giden yolun şu anda belirsiz olduğunu söyledi.

Sibiga, örgütün yıllık bakanlar kurulu toplantısından önce, "Münih'te gelecek nesillere ihanet edenlerin isimlerini hâlâ hatırlıyoruz" diyerek, "Bu bir daha asla olmamalı. İlkelerden taviz verilmemeli ve uzlaşmaya değil, gerçek barışa ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

devfdr
Rus askerleri Kursk bölgesindeki Sudzha’da devriye geziyor (Arşiv- AP)

Bakan, görünüşe göre İngiltere, Fransa ve İtalya'nın Adolf Hitler'in o dönem Çekoslovakya olan toprakları ilhak etmesini kabul ettiği 1938 tarihli Nazi Almanyası anlaşmasına atıfta bulunuyordu. Bu anlaşma, tehditkâr bir güçle yüzleşmemenin işareti olarak yaygın olarak kullanılıyor.

Sibiga, ABD'ye barışı sağlama çabalarından dolayı teşekkür etti ve Ukrayna'nın "bu savaşı sona erdirmek için mümkün olan her fırsatı değerlendireceğine" söz verdi. "Avrupa geçmişte çok fazla adaletsiz barış anlaşması imzaladı. Hepsi yeni felaketlere yol açtı" diye ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün, ekibinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toplantılara hazırlandığını ve Trump'ın temsilcileriyle diyaloğun devam edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Rusya ve Avrupa ile Orta Asya'nın büyük bir bölümünü içeren 57 üye ülkeyi kapsayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Soğuk Savaş döneminde Doğu-Batı diyaloğu için kilit bir forum olarak ortaya çıktı.

Örgüt son yıllarda, Rusya'nın kilit kararların uygulanmasını engellemesi ve örgütü Batı kontrolü altında olmakla suçlamasıyla sık sık çıkmaza giriyor. Rusya, açıklamasında Ukrayna'nın AGİT gündemine "tamamen hakim olmasından" şikayet etti.


İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

İsrail, Gazze'deki son rehinenin kalıntılarının iadesini görüşmek üzere Kahire'ye heyet gönderdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, askeri ve güvenlik servislerinden temsilcilerin de aralarında bulunduğu bir heyetin, Gazze Şeridi'nde tutulan son İsrailli rehinenin naaşının iadesini görüşmek üzere dün Mısır'ı ziyaret ettiğini duyurdu.

Ofis tarafından yapılan açıklamada, "Başbakan'ın talimatları doğrultusunda bir heyet Kahire'ye gitti... ve son rehine Ran Gvili'nin derhal iadesini sağlamak amacıyla arabulucularla görüşmelerde bulundu." ifadeleri yer aldı. Açıklamada, "Görüşme sonucunda, çabaların derhal yoğunlaştırılması konusunda mutabakata varıldı" ifadeleri kullanıldı.

frgt
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı savaşçılar, Kızılhaç çalışanlarıyla birlikte, 1 Aralık 2025'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampının enkazı arasında İsrailli rehinelerin cesetlerini ararken nöbet tutuyor (EPA)

Ateşkes anlaşmasının 10 Ekim'de yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail, Filistinli grupların teslimi geciktirdiği yönündeki suçlamalarına rağmen, 20 canlı rehineyi ve Gvili'ninki hariç tüm cesetleri aldı. Hamas, savaştan kalan devasa moloz yığınları nedeniyle cesetlerin kurtarılma sürecinin yavaş ilerlediğini savunuyor.