Tayvan'da yerel seçimler muhalefetteki Milliyetçi Parti'nin zaferiyle sonuçlandı

KMT, seçim yapılan toplam 21 büyük şehir, vilayet ve kent belediye başkanlıklarının 13'ünü elde ederken iktidardaki DPP, 5 koltuk kazanabildi

Fotoğraf (AA)
Fotoğraf (AA)
TT

Tayvan'da yerel seçimler muhalefetteki Milliyetçi Parti'nin zaferiyle sonuçlandı

Fotoğraf (AA)
Fotoğraf (AA)

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'da yerel seçimlerde muhalefetteki Milliyetçi Parti (Koumintang/KMT), iktidardaki Demokratik İlerici Parti'ye (DPP) üstünlük sağladı.
Merkezi Seçim Komisyonunun ilan ettiği geçici sonuçlara göre, KMT, toplam 21 büyük şehir, vilayet ve kent belediye başkanlıklarının 13'ünü elde ederken iktidardaki DPP, 5 koltuk kazanabildi. İki vilayette bağımsız adaylar bir kentte ise Tayvan Halk Partisi (TPP) ipi göğüsledi.
KMT, Ada'daki müstakil yönetime sahip 6 büyük şehirden başkent Taipei, Yeni Taipei, Taoyuan ve Taichung'u kazanırken iktidar partisinin adayları yalnızca Tainan ve Kaohsiung'da koltuklarını koruyabildi.
KMT adayları, ayrıca, merkeze bağlı yönetilen 11 vilayet ve 2 kentteki yarışlarda DPP adaylarına üstünlük sağladı. Parti merkeze bağlı vilayetlerden 7'sini elde ederken DPP 3 vilayeti, bağımsızlar 1 vilayeti ve TTP de bir kenti kazandı.
Fucien eyaletine bağlı olduğu kabul edilen deniz aşırı vilayetlerden Kinmen'i bağımsız aday ve Lienchiang'i ise KMT adayı kazandı.
DPP'nin kazandığı belediyeler Ada'nın güney kıyısındaki dar bir şeritte sınırlı kaldı.
KMT'nin, ayrıca seçimde yarışan bağımsız adayın vefatı nedeniyle 18 Aralık tarihine ertelenen merkeze bağlı Chiayi kentindeki belediye başkanlığı yarışında da avantajlı görülüyor. Bu seçimi de kazanırsa parti 22 belediyenin 14'ünü elde etmiş olacak.
Seçimlerle yapılan referandumda seçmen yaşının 20'den 18'e düşürülmesini öngören anayasa değişikliği seçmenler tarafından reddedildi.

- Tsai, seçim başarısızlığının ardından istifa etti
Tayvan lideri Tsai Ing-wen, DPP'nin yerel seçimlerdeki başarısız performansı nedeniyle partisinin genel başkanlığından istifa etmişti.
Tsai, DPP merkezinde yaptığı açıklamada, genel başkan olarak partinin yerel seçimlerde aldığı başarısız sonuçların sorumluluğunu üstlenmek zorunda olduğunu belirtmişti.
DPP'nin yerel yönetim düzeyinde siyasi atmosferi değiştirmediğini ve halkın beklentilerine yanıt veremediğini ve nitelikli adaylar çıkaramadığını vurgulayan Tsai, bu yüzden 2020'de liderlik ve parlamento seçimlerinde kaydettiği başarıyı yineleyemediğini ifade etmişti.
Genel başkanlıktan istifa eden Tsai'nin, Tayvan liderliğini bırakması beklenmiyor. 2024'te yapılacak seçimde dönem sınırlaması nedeniyle aday olamayacak Tsai'nin, seçimlere 14 ay kala, süresi dolana kadar görevini sürdüreceği öngörülüyor.

- Çin ile gerilimlerden çok yerel yönetim sorunları öne çıktı
Çin ile artan gerilimlerin gölgesine yapılan seçimlerde kampanyalarında yerel sorunlara ve politika vaatlerine odaklanan adaylar başarılı oldu.
DPP lideri Tsai, her ne kadar partisinin adaylarının seçim kampanyalarına destek için katıldığı etkinliklerde, "seçimlerin Çin'in tehditlerine karşı Tayvan'ın demokrasisini ve egemenliğini koruyacağı mesajını vermesi gerektiğini" ifade etse de yerel yönetim sorunları belirleyici oldu.
22 milyon nüfuslu Tayvan'da genel seçimler ve yerel seçimler 4'er yıl arayla yapılıyor. Tayvan liderinin ve meclis üyelerini belirleyecek genel seçimler, 2024'te yapılacak.



Kuzey Kore'den Binance saldırısı suçlamalarına tepki: Ciddi bir siyasi provokasyon

"Binance" platformunun logosu (Reuters)
"Binance" platformunun logosu (Reuters)
TT

Kuzey Kore'den Binance saldırısı suçlamalarına tepki: Ciddi bir siyasi provokasyon

"Binance" platformunun logosu (Reuters)
"Binance" platformunun logosu (Reuters)

Kuzey Kore, bugün ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), Binance kripto para borsasından 6 milyar doların çalındığı büyük çaplı siber saldırının arkasında Pyongyang'ın bulunduğu yönündeki suçlamalarını reddetti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, söz konusu suçlamaları “ciddi bir siyasi provokasyon” olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’ın Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı KCNA’dan aktardığına göre, Kim Yo-jong imzalı açıklamada, FBI'ın iddiasının “yeni hiçbir şey içermeyen saçma bir söylemden” ibaret olduğu belirtildi. Washington geçen yıl da Pyongyang'ı, Bybit kripto para platformuna yönelik büyük çaplı siber saldırının arkasında olmakla suçlamıştı.

Açıklamada, “ABD'nin dünyadaki bütün siber suçların arkasında bizim olduğumuz izlenimini yaratarak uluslararası kamuoyunu yanıltması, Kuzey Kore'ye yönelik ciddi bir siyasi provokasyondur” ifadelerine yer verildi.

FBI, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Binance platformundan gerçekleştirilen hırsızlığın arkasında Kuzey Kore'nin bulunduğunu öne sürerek, “TraderTraitor” olarak bilinen Kuzey Koreli hacker grubunu sorumlu tuttu.

FBI'ın daha önce de Bybit platformundan Şubat 2025'te 1,5 milyar dolar çalmakla suçladığı aynı grup, o dönemde kripto para sektöründeki en büyük hırsızlık olayının sorumlusu olarak gösterilmişti.

Kim Yo-jong açıklamasında, “Bu, Kuzey Kore'nin uluslararası imajına zarar vermeyi, ulusal onur ve itibarını hedef almayı amaçlayan kötü niyetli bir girişimdir. Aynı zamanda egemenliğimizin bir başka ağır ihlalidir” dedi.

Kim Yo-jong ayrıca, “Hükümetimizin değişmez siyasi tutumu, siber alandaki her türlü kötü niyetli faaliyete kararlılıkla karşı çıkmaktır” ifadelerini kullandı.

İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'in 335 milyon kullanıcısı bulunuyor. Siber saldırı haberlerinin cuma günü duyulmasının ardından başlıca kripto para birimlerinin çoğunda sert fiyat düşüşleri yaşandı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile kişisel ilişkilerinin iyi olduğunu sık sık dile getiren ABD Başkanı Donald Trump ise Pyongyang'ın saldırıya karıştığı iddialarına şüpheyle yaklaştığını belirtmişti.

Trump, cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Endişeli değilim. Daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz. Sorumlunun Kuzey Kore olup olmadığını bilmiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kim Yo-jong, son açıklamasında yeni suçlamaların “Washington'un Pyongyang'a yönelik düşmanca tutumunu bir kez daha ortaya koyduğunu” belirterek, ABD'nin kabul edilemez düşmanca yaklaşımı karşısında çeşitli konularda yeniden değerlendirme yapılması gerektiğini ifade etti.


Güney Kore ordusunda bir asker, cephe hattında yaralanmasının ardından hayatını kaybetti

Koreler arasındaki sınır yakınlarında bulunan cephe hattı (AFP)
Koreler arasındaki sınır yakınlarında bulunan cephe hattı (AFP)
TT

Güney Kore ordusunda bir asker, cephe hattında yaralanmasının ardından hayatını kaybetti

Koreler arasındaki sınır yakınlarında bulunan cephe hattı (AFP)
Koreler arasındaki sınır yakınlarında bulunan cephe hattı (AFP)

üney Kore Savunma Bakanlığı, Güney Kore ordusunda görevli bir astsubayın, bugün sabah Kuzey Kore sınırı yakınlarındaki Cheorwon bölgesinde bulunan cephe hattındaki bir askeri birlikte aldığı yaralar sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bakanlık, ölümün kesin nedeninin ve olayın meydana geliş koşullarının belirlenmesi amacıyla askeri ve sivil soruşturmacıların inceleme başlattığını bildirdi.

Söz konusu ölüm, Koreler arasındaki sınır hattında tansiyonun yükseldiği bir dönemde yaşandı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre 21 Eylül'de Askeri Sınır Çizgisi'nin güneyinde meydana gelen kara mayını patlamalarında üç Güney Kore askerinin yaralandığı bildirilmişti. Bugün yaşanan ölümün sınırdaki gerilimle bağlantılı olup olmadığı ise henüz netlik kazanmadı.

Güney Kore ordusu, eylül ayında patlamalara neden olan mayınların, Kuzey Kore tarafından 2024 yılından bu yana sınırı tahkim etme çalışmaları kapsamında döşendiğini öne sürerken, Pyongyang yönetimi söz konusu iddiayı reddetti.


Kuzey Kore, misket bombası mühimmatlarını test etti

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, insansız hava araçları teknolojisi fuarını ziyareti sırasında. (Reuters)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, insansız hava araçları teknolojisi fuarını ziyareti sırasında. (Reuters)
TT

Kuzey Kore, misket bombası mühimmatlarını test etti

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, insansız hava araçları teknolojisi fuarını ziyareti sırasında. (Reuters)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, insansız hava araçları teknolojisi fuarını ziyareti sırasında. (Reuters)

Kuzey Kore, ordusunun yıl sonuna kadar bu tür silahların tamamını kullanabilmesini sağlamak amacıyla misket bombası içeren savaş başlıklarını test etti. Şarku’l Avsat’ın KCNA’dan aktardığı habere göre deneme dün gerçekleştirildi.

Ajans, testin “misket bombası taşıyan bir savaş başlığının taktik balistik füzelere monte edilmeden önce muharebe operasyonlarına uygunluğunu ve tahrip gücünü değerlendirmek” amacıyla yapıldığını bildirdi.

Yetkililere göre söz konusu silah, azami güçte kullanıldığında 12 ila 13 hektarlık bir alanı kül edebilecek kapasiteye sahip.

Kuzey Kore Füze İdaresi Genel Müdürü, “Bu yıl, birliklerin operasyonel hedeflere ve hedeflerin belirli özelliklerine göre bu silah türlerinin tamamını seçip kullanmalarına izin vereceğiz” dedi.

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yayımlanan fotoğraflarda, turuncu renkli duman bulutunun ortasında hareketli bir fırlatma platformundan ateşlenen füze görülüyor. Diğer fotoğraflarda ise misket mühimmatının adalardan birinde bıraktığı tahribat yer alıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un denemeye katılmadı. Ancak daha önce nisan ayında gerçekleştirilen benzer bir teste kızı Ju Ae ile birlikte nezaret etmişti.