Irak'ta hükümet çalınan 2,5 milyar doların bir kısmının iadesini sağladı

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, iadesi sağlanan 124 milyon 600 bin dolarla basının karşısına çıktı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)
TT

Irak'ta hükümet çalınan 2,5 milyar doların bir kısmının iadesini sağladı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bir süre önce devlet bankasından çalınan 2,5 milyar doların bir kısmının devlete iade edildiğini duyurdu.
Sudani, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, iade edilen paralarla gazetecilerin karşısına çıktı.
"İnceleme yürüten ilgili komisyonlar, çalınan meblağdan 182 milyar dinarın (124 milyon 600 bin doların) iade edilmesini sağladı" diyen Sudani, söz konusu paraların çalınmasına bazı devlet kurumlarında çalışan kişilerin yardımcı olduğunu söyledi.
Sudani, şu an cezaevinde bulunan Nur Zuhayr'in çaldığı tüm paraları iade etmesi için mahkemece kefaletle serbest bırakılacağını, bu kişinin paraların tümünü iade edene kadar güvenlik güçlerinin gözetiminde kalacağını kaydetti.
Irak Başbakanı, çalınan paraların tamamının iadesi sonrası Zuhayr'in yargılanmasına devam edileceğini belirtti.
Irak'ta 16 Ekim'de Genel Vergi Dairesi'ne ait 2,5 milyar dolarlık mevduatın bir devlet bankasından çalındığı iddia edilmişti. Maliye Bakanlığı, iddialara ilişkin inceleme başlatılması için Şeffaflık Kurumuna resmi yazı göndermişti.
Şeffaflık Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, konu hakkında inceleme başlatıldığı ve meselenin yargıya taşındığı bildirilmişti.
İçişleri Bakanı Osman Ganimi, 26 Ekim'de yaptığı açıklamada, olayın zanlılardan Nur Zuheyr'in özel bir uçakla yurt dışına kaçmak isterken havalimanında özel olarak görevlendirilen bir güç tarafından yakalanarak tutuklandığını belirtmişti.



Koalisyon: Medine’de bir seyir füzesi, Suudi Arabistan’ın güneyi ve doğusunda 3 İHA imha edildi

Yemen’de Meşru Hükümeti Destekleme Koalisyonu Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Yemen’de Meşru Hükümeti Destekleme Koalisyonu Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Koalisyon: Medine’de bir seyir füzesi, Suudi Arabistan’ın güneyi ve doğusunda 3 İHA imha edildi

Yemen’de Meşru Hükümeti Destekleme Koalisyonu Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Yemen’de Meşru Hükümeti Destekleme Koalisyonu Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen koalisyonun Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, Husiler tarafından fırlatılan bir seyir füzesinin Medine bölgesinde önlenerek imha edildiğini açıkladı.

Maliki, sosyal medya platformu X’teki resmî hesabından yaptığı açıklamada, perşembe günü Suudi Arabistan’ın güneyindeki Hamis Muşayt kentinde ve Doğu Bölgesi’nde ikişer değil, birer İHA’nın, ayrıca güney bölgesine yönelen üçüncü bir İHA’nın önlenerek imha edildiğini bildirdi.

Koalisyon, operasyonel tedbirlerin sıkı şekilde uygulandığını vurgulayarak Husilerin saldırı kapasitesinin etkisiz hale getirileceğini ve imha edileceğini, sivillerin korunacağını belirtti.


Koalisyon: Husiler sivil tesislere yönelik terör saldırılarını derhal durdurmalı

Koalisyon: Husiler sivil tesislere yönelik terör saldırılarını derhal durdurmalı
TT

Koalisyon: Husiler sivil tesislere yönelik terör saldırılarını derhal durdurmalı

Koalisyon: Husiler sivil tesislere yönelik terör saldırılarını derhal durdurmalı

Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, İran destekli Husilerin ekim ayında Riyad Havalimanı'na 20 saldırı düzenlediğini belirterek, sivil tesisleri hedef alan “terör operasyonlarını” derhal durdurmaları gerektiğini söyledi.

Maliki, Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, bu ay havalimanını hedef alan saldırıların listesini sundu. Maliki, “Husiler, havalimanları, limanlar, petrol tesisleri ve altyapı dahil olmak üzere sivilleri ve sivil unsurları hedef alan tüm terör operasyonlarını derhal durdurmalıdır” dedi.

Maliki, “Husi milisler bölgesel aktörlerin yardımıyla gelişmiş teknolojiler elde etmek için çalışmalar yürüttü” ifadelerini kullanarak, Husilerin balistik füzeler, saldırı ve intihar amaçlı insansız hava araçları ile bomba yüklü sürat teknelerine sahip olduğunu belirtti.

Bu sırada Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyon, Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarına karşı koymayı sürdürdü. Koalisyon, Husilerin Riyad'a fırlattığı bir balistik füzenin önlenip imha edilmesinin ardından Doğu Bölgesi'nde bir insansız hava aracının da engellenerek imha edildiğini açıkladı.

Suudi Sivil Savunma Müdürlüğü ise Riyad'da bir balistik füzenin önlenmesi sırasında düşen şarapneller nedeniyle Arap uyruklu bir kişinin yaralandığını, bir konut ile bir araçta sınırlı çapta maddi hasar meydana geldiğini bildirdi.


Maliki: Husiler koalisyonun açıklamasını ve satır aralarını iyi okumalı

Tümgeneral Türki el-Maliki, perşembe günü Riyad'da düzenlediği basın toplantısında konuşurken (AP)
Tümgeneral Türki el-Maliki, perşembe günü Riyad'da düzenlediği basın toplantısında konuşurken (AP)
TT

Maliki: Husiler koalisyonun açıklamasını ve satır aralarını iyi okumalı

Tümgeneral Türki el-Maliki, perşembe günü Riyad'da düzenlediği basın toplantısında konuşurken (AP)
Tümgeneral Türki el-Maliki, perşembe günü Riyad'da düzenlediği basın toplantısında konuşurken (AP)

Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyonun Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, Husileri Suudi Arabistan'daki sivilleri ve sivil tesisleri hedef almalarının sonuçları konusunda uyardı. Maliki, koalisyonun ortak güçlerinin füze, insansız hava aracı ve seyir füzeleriyle mücadele edebilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.

Maliki, perşembe akşamı Riyad'da düzenlediği basın toplantısında Husilere Krallık'taki sivillere ve sivil tesislere yönelik saldırılarını durdurma çağrısında bulundu. Maliki, “Husi terörist milisleri Suudi Arabistan'daki sivillere yönelik saldırılarını durdurmalı. Koalisyonun açıklamasını ve satır aralarını iyi okumalı” dedi.

Koalisyon Sözcüsü, Husilerin bölgesel aktörlerin yardımıyla gelişmiş teknolojiler elde ettiğini ve bunun balistik füzeler, saldırı ve intihar amaçlı insansız hava araçları ile bomba yüklü sürat teknelerine sahip olmalarını sağladığını belirtti. Maliki, bunun uluslararası toplumu terör örgütlerinin gelişmiş teknoloji ve silahlara erişmesini engelleme sorumluluğuyla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Maliki'nin verdiği bilgilere göre Husilerin 2022'deki ateşkesten bu yana gerçekleştirdiği ihlaller kapsamında yaklaşık 175 balistik füze, 330 insansız hava aracı, İHA'lardan fırlatılan 2 bin 229 mühimmat ve kimliği belirlenemeyen 28 bin 121 mühimmat kullanıldı.

Koalisyon Sözcüsü, Suudi Arabistan'ın istihbarat sistemleri aracılığıyla hedefleri belirleme ve tehditlerle mücadele etme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu füzeler, insansız hava araçları ve seyir füzeleriyle mücadele edebilecek kapasiteye sahibiz” dedi.

Maliki, basın toplantısında koalisyon uçaklarının balistik füze fırlatma platformlarını, silah depolarını ve Husilerin askeri operasyonlarını desteklemek amacıyla kullandığını belirttiği tesisleri hedef aldığı görüntüleri de paylaştı. Maliki, ortak güçlerin Suudi Arabistan'a yönelik yakın bir balistik füze saldırısını etkisiz hale getirmeyi başardığını söyledi.

Yolcuların güvenliğini tehdit eden saldırılar

Koalisyon Sözcüsü, Husilerin Krallık'taki sivillere ve sivil tesislere yönelik saldırılarını kınadı. Bunlar arasında Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nın da bulunduğunu belirten Maliki, bu tesislerin her gün binlerce yolcu ve sivil tarafından kullanıldığını söyledi. Maliki ayrıca Suudi Arabistan'daki havalimanları, limanlar ve petrol tesislerinin hedef alınmasına yönelik girişimlere dikkati çekti.

Husilerin sivillere yönelik saldırılarının uluslararası normların açık bir ihlali olduğunu belirten Maliki, havalimanlarının hedef alınmasının “Krallığın güvenliğini doğrudan etkilediğini, uluslararası hava trafiğini tehdit ettiğini ve farklı uyruklardan yolcuların hayatlarını tehlikeye attığını” ifade etti.

Maliki, koalisyonun Yemen'deki dağlık bölgelerde bulunan 127 silah deposu ile bir füze fırlatma platformunu imha ettiğini bildirdi.

Husilerin Sana, Saada ve Amran'da yoğunlaşan dağlık depolar kurduğunu ve bu noktalardan Yemen ile komşu ülkelere yönelik saldırılar düzenlediğini belirten Maliki, “Koalisyon Ortak Kuvvetler Komutanlığı, 24 saat faaliyet gösteren istihbarat sistemi aracılığıyla dağlık depoları ve sabit ve mobil fırlatma platformlarını imha ederek bu ağı dağıtmak ve bu kapasitenin uzmanları ile operatörlerini etkisiz hale getirmek için çalışıyor” dedi.

Suudi sistemleri yüksek hazırlık seviyesinde

Maliki, Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin yüksek hazırlık seviyesine ve gelişmiş kapasitelere sahip savaş sistemleri bulunduğunu söyledi. Bunlar arasında tehditleri önleyebilen ve saldırı girişimlerini engelleyebilen hava savunma sistemlerinin de bulunduğunu belirten Maliki, bu sistemlerin Krallığın egemenliğini, güvenliğini, kaynaklarını ve kutsal mekanlarını, ayrıca ülkede yaşayan vatandaş ve ikamet edenlerin güvenliğini koruduğunu ifade etti.

“​​Husi milislerin kullandığı noktaları belirleme kapasitesine sahibiz. Terör ağını dağıtmak ve buradaki uzmanları etkisiz hale getirmek için çalışıyoruz” diyen Maliki, koalisyonun operasyonlarında uluslararası insancıl hukuka sıkı şekilde bağlı olduğunu yineledi.

Maliki, Husilerin operasyonlarında kullandığı kapasitenin etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyonların planlanması sırasında sivillerin zarar görmesini veya can kaybı yaşanmasını önlemek için mümkün olan tüm tedbirlerin alındığını belirtti.