Zelenskiy: Rusya füzeleri bitene kadar saldırılarını durdurmayacak

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy başkent Kiev’in dışındaki Vışhorod kasabasına yaptığı ziyarette (AP)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy başkent Kiev’in dışındaki Vışhorod kasabasına yaptığı ziyarette (AP)
TT

Zelenskiy: Rusya füzeleri bitene kadar saldırılarını durdurmayacak

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy başkent Kiev’in dışındaki Vışhorod kasabasına yaptığı ziyarette (AP)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy başkent Kiev’in dışındaki Vışhorod kasabasına yaptığı ziyarette (AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın altyapıya daha fazla saldırı düzenleyeceğini beklentisiyle Ukraynalılara soğuk ve karanlık bir hafta daha beklemelerini tavsiye etti ve Moskova’nın füzeleri bitene kadar saldırıların durmayacağını söyledi.
Rusya, Ekim ayı başından bu yana neredeyse her hafta Ukrayna’nın enerji altyapısına büyük ölçekli füze saldırıları başlattı ve her saldırı bir öncekinden daha fazla hasara neden oldu.
Zelenskiy dün gece yaptığı bir konuşmada, bu hafta milyonları ısıtma, su ve elektrikten mahrum bırakan, şimdiye kadarki en şiddetli saldırılar olan geçen haftaki saldırılar kadar şiddetli olabilecek yeni saldırılar beklediğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı, “Teröristlerin artık yeni saldırılar planladığını anlıyoruz. Bunu kesin olarak biliyoruz. Ellerinde füze olduğu sürece maalesef durmayacaklar” dedi.
Kiev, Rusya’nın Ukrayna’nın altyapısına yönelik saldırılarının sivillere zarar vermeyi amaçladığını ve bunu bir savaş suçu haline getirdiğini vurguluyor.
Moskova, amacının sivillere zarar vermek olduğunu reddetse de, Ukrayna Rusya’nın taleplerine boyun eğmedikçe sivillerin çektikleri ıstırabın sona ermeyeceğinin altını çiziyor.
Pazar günü kar yağdı ve sıcaklıklar donma noktasında seyretti. Elektrik ve merkezi ısıtma kesildiği için Rus hava saldırıları başkent Kiev ve çevresinde milyonları etkiledi.
Şehir yetkilileri, işçilerin elektrik, su ve ısıtma kaynaklarındaki kesintiyi düzeltmeye yakın olduğunu, ancak sınırlı kullanım gerektiğini bildirdi.
Kışın yaklaşmasıyla çatışmalar yeni bir aşamaya giriyor.
Rus kuvvetlerinin kuzeydoğuda ve güneyde Dnipro Nehri’nin diğer yakasına çekilmesiyle, kara cephe hattı, birkaç ay öncesine göre yarı yarıya küçüldü. Bu da Ukrayna kuvvetlerinin yeni bir atılım gerçekleştirmek için zayıf müstahkem noktalar bulmasını zorlaştırıyor.
Kremlin, Rus güçlerinin Dnipro Nehri üzerindeki ön cephede savaşın başlarında ele geçirdiği Zaporijya Nükleer Santrali’nden çekilme planları olduğuna dair iddiaları yalanladı.
Ukrayna devlet nükleer enerji şirketi Energoatom’un Başkanı Petro Kotin Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Mart ayında ele geçirdiği Zaporijya Nükleer Santrali’nden çekilebileceğine dair işaretler olduğunu bildirdi.
Kotin, “İnsan çantalarını toplayıp çalabildikleri her şeyi çaldıkları izlenimine kapılıyor” dedi.
Rus askerlerinin santralden ayrılması hakkında konuşmak için henüz erken olup olmadığına dair bir soruya ise Kotin, “Henüz çok erken. Bunu şu anda görmüyoruz ama onlar ayrılmaya hazırlanıyorlar” diyerek yanıt verdi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise buna yanıt vererek, “Hiçbiri olmadığı ve olamayacağı için gösterge aramaya gerek yok” dedi.
Rusya, bölgeyi ilhak ettiğini ve santrali Rus Atom Enerjisi Kurumu’nun kontrolüne verdiğini iddia ediyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), nükleer bir felaketi önlemek için santral ve çevredeki askeri çalışmaların durdurulması çağrısında bulundu.
Santralin bulunduğu Enerhodar kentindeki Rus atadığı yönetim, santralin halen Rus kontrolünde olduğunu belirtti.
Yönetimin açıklamasında, “Medya sık sık Rusya’nın nükleer santralden çekilip ayrılmayı planladığına dair yalan haberler yayıyor. Bu bilgi yanlış” denildi.
Rus kuvvetlerinin bu ayın başlarında çekilmesinden bu yana elektrik ve ısınmadan mahrum kalan güneydeki Herson’un Valisi Yaroslav Yanushevich, elektrik abonelerinin yüzde 17’sinin elektriğe sahip olduğunu ve yakında diğer bölgelere de sağlanacağını bildirdi.
Ukrayna, Moskova’nın topçu ateşi avantajını etkisiz hale getirmenin yanı sıra, kısmen ön hatların gerisindeki Rus mevzilerini hedef almasını sağlayacak Batı füze sistemlerinin konuşlandırılması nedeniyle saha savaşlarında bir avantaj elde etti.
Pentagon, Boeing’in Ukrayna’ya 150 kilometre menzilli füzelere takılabilen ve daha fazla Rus hedefini menzile sokabilen küçük, ucuz hassas güdümlü bombalar tedarik etme teklifini değerlendiriyor.
Kaynaklara göre, Boeing’in Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) olarak adlandırılan önerilen sistemi, Ukrayna ve ABD’nin Doğu Avrupa’daki müttefikleri için yeni mühimmat üretimine başlamaya yönelik yaklaşık 6 plandan biri.



İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
TT

İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi

İran ve Amerika Birleşik Devletleri, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak bugün Umman'da kritik müzakereler yürütüyor; ancak gündem üzerindeki devam eden anlaşmazlık, Ortadoğu'da bölgesel bir savaş korkusunun artmasına rağmen ilerleme kaydedilmesini zorlaştırıyor.

Her iki taraf da Tahran ile Batı arasındaki uzun süredir devam eden nükleer anlaşmazlığı çözmek için diplomasiye bir şans daha vermeye istekli olduklarını belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington'un görüşmelerin İran'ın nükleer programını, balistik füzelerini, bölgedeki silahlı gruplara verdiği desteği ve "kendi halkına yönelik muamelesini" içermesini istediğini söyledi.

Ancak İran, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff'un Maskat'ta "sadece nükleer konuları" görüşmelerini istediğini söylüyor.


Kamala Harris, seçim kampanyasının sosyal medya hesaplarını yeniden aktif hale getirdi

Kamala Harris (Arşiv-AFP)
Kamala Harris (Arşiv-AFP)
TT

Kamala Harris, seçim kampanyasının sosyal medya hesaplarını yeniden aktif hale getirdi

Kamala Harris (Arşiv-AFP)
Kamala Harris (Arşiv-AFP)

ABD Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün başkanlık kampanyası için bir sosyal medya hesabını yeniden aktif hale getirerek, Beyaz Saray yarışına olası dönüşü hakkındaki spekülasyonları alevlendirdi.

2024 başkanlık seçimini kaybeden Demokrat aday, "Kamala Headkourters" olan ve adını "Headkourters_67" (Z kuşağı arasında popüler olan 6 ve 7 rakamlarına gönderme yapan bir isim) olarak değiştirdiği X hesabında yayınladığı videoda, "Bu konuda gerçekten heyecanlıyım" dedi.

TikTok'ta hesap sadece "Merkez" olarak biliniyor.

Hesap, Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazandığının açıklandığı 5 Kasım 2024 tarihinden beri aktif değildi.

Harris, yenilenen hesabın genç Amerikalılara bilgi sağlayacağını ve seçilmiş yetkililer ile sivil toplumdan isimler de dahil olmak üzere "cesur ve büyük liderlerimizden bazılarını" öne çıkaracağını ifade etti.

61 yaşındaki Harris, sözlerini şöyle tamamladı: "İletişimde kalalım, orada buluşacağız."

Birçok anket, Harris'in 2028 seçimleri için potansiyel Demokrat adaylar listesinde, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve diğerlerinin önünde yer aldığını gösteriyor.

Trump kampanyası, Harris'in sosyal medyaya dönüşünü açıklamasının ardından hemen bir saldırı başlattı.

Beyaz Saray sözcüsü Abigail Jackson, X'te yaptığı paylaşımda, Harris'le alay ederek, "Kamala'ya daha fazla şey göstermek, Demokratların gerçekten ihtiyacı olan şey" ifadesini kullandı.

Harris, Joe Biden'ın 21 Temmuz'da adaylıktan çekilmesinin ardından kısaltılan 2024 başkanlık kampanyasının süresine atıfta bulunan "107 Gün" adlı kitabının tanıtımı için aylardır Amerika Birleşik Devletleri'ni geziyor.

Harris kitapta, ülkenin tarihinde başkan yardımcılığı görevini üstlenen ilk kadın olan Harris, eski patronu Biden ve ekibiyle hesaplaşıyor.

Harris yakın zamanda tanıtım turunun 2026'ya kadar devam edeceğini duyurdu; bu hamle birçok yorumcu tarafından yeniden başkanlık adaylığına hazırlık olarak yorumlandı.


Küba Amerika Birleşik Devletleri ile "diyaloğa hazır" ancak "baskı olmadan"

Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
TT

Küba Amerika Birleşik Devletleri ile "diyaloğa hazır" ancak "baskı olmadan"

Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)
Küba'da yakıt krizi nedeniyle bir benzin istasyonunda araç kuyruğu oluştu (Reuters)

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile "diyaloğa hazır" olduğunu, ancak Washington'dan "baskı olmadan" görüşme yapılması gerektiğini belirtti. ABD, komünist adaya yönelik tehditlerini artırmıştı.

Ulusal televizyonda dün yayınlanan basın toplantısında Díaz-Canel, "Küba, ABD ile diyaloga hazır; görüşmek istediğimiz her konuda diyaloga hazırız. Şartlar neler? Baskı olmadan, ön koşulsuz" dedi. Görüşmelerin "eşit şartlarda, egemenliğimize, bağımsızlığımıza ve kendi kaderimizi tayin etme hakkımıza saygı gösterilerek" ve "iç işlerimize müdahale edilmeden" yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, son aylarda komünist yönetim altındaki Küba'yı defalarca tehdit ederek petrol tedarikini kesme tehdidinde bulundu ve adanın "çöküşün eşiğinde" olduğu konusunda uyardı. Küba, ekonomik bir krizle boğuşuyor. ABD ordusu sosyalist başkanı Nicolas Maduro'yu geçen ay devirene kadar, yıllardır Venezuela'dan gelen petrol tedarikine bağımlıydı.

ABD başkanı, o zamandan beri ülkesinin Venezuela'nın petrolünü kontrol ettiğini iddia ederek Küba'ya petrol tedarikini kesmek ve yardım etmeye çalışan herhangi bir ülkeye gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti. Bu baskı taktikleri, Küba'yı karanlığa sürüklemekle tehdit ederken, elektrik santralleri yakıt kıtlığı nedeniyle üretim yapmakta zorlanıyor.

Ülkenin doğusunda yüz binlerce kişi, dün şebeke arızası nedeniyle saatlerce elektriksiz kaldı.

Diaz-Canel, ülkesinin "ciddi bir yakıt kıtlığı" durumuyla karşı karşıya kalırken, hâlâ isimsiz dostları olduğunu vurguladı. "Yaptığımız her şeyi kamuoyuna açıklayamayız, ancak Küba yalnız değil" ifadelerini kullandı.

Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum bu hafta, ülkesinin Küba'ya ham petrol sevkiyatının yeniden başlamasını sağlamak için mevcut tüm diplomatik kanalları kullandığını, ancak ABD'nin cezalandırıcı gümrük vergilerine maruz kalma riskini göze almayacağını ifade etti.

Diaz-Canel, Küba'nın karşı karşıya kaldığı baskıların, daha çevre dostu enerji kaynaklarına yönelme ve başkalarına olan bağımlılığını azaltma çabalarının önemini vurguladığını belirtti.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı yakın zamanda yayınlanan resmi verilere dayanarak yaptığı analize göre, ada geçen yıl elektrik ihtiyacının sadece yarısını karşılayabiliyor. Havana bunu, gıda ve ilaç tedarikini de etkileyen katı ABD yaptırımlarına bağlıyor.

Ancak, ülke ekonomisinin kötü yönetimi ve COVID-19 pandemisinin ardından turizmin çökmesi, ada sakinlerinin çektiği acıları daha da artırdı. Trump, Küba yönetimiyle "bir anlaşma yapmak" istediğini defalarca dile getirdi, ancak bu anlaşmanın ne olacağını belirtmedi.