Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Alimi, bölgenin güvenliğini tartıştı

Ürdün Kralı II. Abdullah, dün Amman'da Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'yi kabul etti (SABA)
Ürdün Kralı II. Abdullah, dün Amman'da Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'yi kabul etti (SABA)
TT

Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Alimi, bölgenin güvenliğini tartıştı

Ürdün Kralı II. Abdullah, dün Amman'da Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'yi kabul etti (SABA)
Ürdün Kralı II. Abdullah, dün Amman'da Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'yi kabul etti (SABA)

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, dün (Pazartesi) Ürdün'ün başkenti Amman'da Ürdün Kralı II. Abdullah ile Husi milislerinin petrol limanlarına yönelik terörist saldırılarını artırmasının ardından bölgedeki son gelişmeleri görüştü.
Yemenli kaynaklar, Başkan Reşad el-Alimi'nin liderlik konseyinin iki üyesi Tarık Salih ve Abdullah el-Alimi ile birlikte resmi bir ziyaret için Amman'a gittiğini ve burada Ürdün Kralı ile ülkesindeki durumu görüştüğünü bildirdi.
SABA haber ajansına göre, görüşmelerde İran rejimi tarafından desteklenen Husi milislerin artan terör faaliyetleri ışığında Yemen’deki gelişmeler ve bölgenin güvenliği ele alındı. İki taraf ayrıca iki ülke arasındaki işbirliği alanlarını ve ortak güvenlik sorunlarıyla yüzleşmek için ikili koordinasyon da dahil olmak üzere çeşitli düzeylerde Ürdün’den gelecek desteği gözden geçirdi.
Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı, Ürdün'ün ‘Arap Koalisyonu çerçevesinde Yemen halkının yanı sıra devlet kurumlarını eski haline getirme ve terörist Husi milislerinin darbesini sona erdirme özlemleri çerçevesindeki onurlu pozisyon alması’ nedeniyle teşekkür etti.
Resmi kaynaklar, Ürdün Kralı’nın görüşmede Yemen'i, halkını, topraklarının birliğini, güvenliğini ve meşru ulusal kurumlarını destekleme konusundaki kararlılığını tekrarladığını ifade etti.
Ayrıca ilgili ulusal, bölgesel ve uluslararası referanslara göre Yemen halkının çektiği acıları hafifletmek ve Yemen'de barış ve istikrarı yeniden tesis etmek için Ürdün'ün mevcut her türlü desteğe açık olduğu ifade edildi. Yemen Başkanlık Konseyi, artan terör saldırılarına yanıt olarak Husi milislerine karşı caydırıcı cezai tedbirlerin uygulanması gerektiğini vurguladı.
Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı, İran destekli milisleri, saldırıların sonuçlarından ve insani yardımların Yemenlilere ulaştırılamamasından sorumlu tuttu.
Yemen Başkanlık Konseyi, ‘Husi milislerini insani yardım malzemeleri üzerindeki yansımaları ve barış ve istikrarı tesis etme çabalarına düşmanca yaklaşımının yansımaları da dahil olmak üzere Yemen'de yıkıcı terörist tırmanışının korkunç sonuçları’ olarak tanımladığı olaylardan sorumlu tuttu.
Yemenli yetkililer, Husi milislerin Hadramut ve Şebve vilayetlerindeki petrol ihraç edilen limanlara terör saldırıları düzenlediğini belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) önerilerine göre ateşkesi yenilemeyi ve genişletmeyi reddettiğini ifade etti.
Öte yandan Ürdün Senatosu Başkanı Faysal el-Fayez Pazartesi günü Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Dr. Reşad el-Alimi ve beraberindeki heyet ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Fayez, Ürdün'ün güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmeye, Yemen'in toprak bütünlüğünü sağlamaya ve halkının acılarını sona erdirmeye yönelik tüm Arap ve uluslararası çabaları desteklediği bir zamanda ülkesinin Yemen'deki meşruiyetin yanında olduğunu vurguladı. 
Yemen'de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabalar çerçevesinde Fayez, Ürdün'ün ‘Körfez girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca’ Yemen krizine siyasi bir çözüm getirilmesinin önemini vurguladı.
İran'ın Yemen'in içişlerine müdahalesini reddeden Fayez özellikle Taiz'e giden yolların ve geçişlerin açılması konusunda ateşkese uyulması çağrısında bulundu.
Fayez, “Ürdün'de Kral II. Abdullah'ın direktifleri altındayız. Zorlukların üstesinden gelebilmesi için tüm imkanlarımızı Yemen'in önüne koyuyor, güvenlik ve istikrarı sağlama ve Yemen halkının bütünlüğünü koruma çabalarını destekliyoruz” dedi.
Fayez ülkesinin, Yemen veya herhangi bir Arap ülkesinin içişlerine müdahaleyi reddettiğini yineledi. Fayez, “Bu, Ürdün'ün her zaman Arap birliğini sağlamaya çalışan ve güvenliği, istikrarı ve birliğini bozma girişimlerine karşı koyan ulusal ve pan-Arap konumundan kaynaklanmaktadır. Bugün Arap saflarının birliğine ve aramızdaki kardeşlik bağlarının güçlendirilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.
Ürdün Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmed es-Safadi Pazartesi günü Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Dr. Reşad el-Alimi ile bir araya geldi. Safadi, Ürdün'ün Yemen'e destek olmaya hazır olduğunu vurgulayarak, ülkesinin Yemen'in birlik, güvenlik ve istikrarını artıracak her adımı desteklediğine işaret etti.
Safadi, “Kardeşlerin yanındayız ve güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etme ve ülkenin birliğini sağlama çabalarını gerçekleştirmek için Yemen'deki meşru hükümeti destekliyoruz” dedi.
Yemen'de siyasi bir çözümün ve Yemenlileri daha fazla felaket ve çatışmadan kurtarmanın önemini vurgulayan Safadi, Ürdün'ün Yemen'in içişlerine müdahaleyi reddettiğini, Körfez girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve Yemen'deki durumla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı olduğunu ifade etti.



Irak: Kor Mor gaz sahasına iki İHA ile saldırı düzenlendi, failler tespit edildi

Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
TT

Irak: Kor Mor gaz sahasına iki İHA ile saldırı düzenlendi, failler tespit edildi

Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)
Kor Mor doğalgaz sahasına düzenlenen saldırı, Kuzey Irak'taki elektrik şebekesini felç etti (Reuters)

Irak Silahlı Kuvvetleri dün yaptığı açıklamada, geçen hafta Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük petrol sahalarından biri olan Kor Mor gaz sahasına düzenlenen saldırının iki İHA ile gerçekleştirildiğini, bunlardan birinin sahayı vurduğunu, diğerinin ise saha dışında düştüğünü bildirdi.

Irak Silahlı Kuvvetleri, saldırıyı gerçekleştirenlerin kimliğini doğrulayarak, bunları kanun dışı unsurlar olarak tanımladı.


İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı

Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
TT

İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği hava saldırısında 5 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı

Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)
Filistinli çocuklar Han Yunus'ta ateşin başında ısınıyor (Reuters)

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail'in dün akşam Gazze'nin güney ve doğusuna düzenlediği hava ve topçu saldırılarında en az 5 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Ajans, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'un el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı çadırlara bir dizi hava saldırısı düzenlediğini ve ikisi çocuk beş Filistinlinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını bildirdi.

El-Mevasi'ye düzenlenen hava saldırıları, içinde yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu birkaç çadırın yakılmasına ve bölgeye sığınan ailelerin acılarının daha da artmasına neden oldu.

Kuveyt Özel Sahra Hastanesi'ndeki sağlık kaynakları, ambulans ekiplerinin el-Mevasi'deki yerinden edilmiş kişiler için kurulan "El-Necat" kampında bombalama alanından beş ceset çıkardığını, cesetlerin kömürleşmiş halde ulaştığını bildirdi.

Han Yunus kentinin batı kesiminde de eş zamanlı baskınlar düzenlendi. İsrail araçları kentin doğusunda yoğun hava saldırıları düzenlerken, savaş uçakları da kentin üzerinde yoğun uçuş gerçekleştirdi.

Gazze Şehri'nde, İsrail insansız hava araçları (İHA) şehrin doğusundaki Şucaiye kavşağı yakınlarında ateş açarak bölge sakinleri ve yerinden edilmiş kişiler arasında paniğe yol açtı. Dün sabah Gazze Şehri'nin Zeytun semtinde İsrail ateşiyle 2 Filistinli hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın sağlık kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılarda Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısı, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşmak üzere 70 bin 117 kişiye yükseldi.

Sağlık kaynakları, yaralı sayısının yaklaşık 171 bine ulaştığını, çok sayıda kişinin hâlâ enkaz altında olduğunu, ambulans ve kurtarma ekiplerinin ise bu kişilere ulaşamadığını belirtti.

Gazze Şeridi'ndeki hastanelere son 48 saatte 5 ölü, 13 yaralı ulaştığını kaydeden kaynaklar, 11 Ekim'de varılan ateşkes anlaşmasından bu yana toplam ölü sayısının 360'a, yaralı sayısının ise 922 kişiye ulaştığını kaydetti.


Lübnan Başbakanı:  İsrail ile barış görüşmelerine henüz başlamadı

Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
TT

Lübnan Başbakanı:  İsrail ile barış görüşmelerine henüz başlamadı

Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Lübnan’dan iki sivil temsilcinin katıldığı ateşkesi izleme komitesindeki görüşmelerin henüz “barış müzakeresi” aşamasına gelmediğini belirtti.

Selam, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ateşkesi İzleme Komitesi, saldırıların durdurulması ilanının uygulanması için bir forumdur. Henüz barış müzakeresi aşamasına gelmedik” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sivil temsilcinin gönderilmesini, “İsrail ve Lübnan arasında ekonomik iş birliğinin temeli için ilk girişim” olarak nitelendirmişti.

Selam, ekonomik görüşmelerin İsrail ile normalleşme sürecinin bir parçası olacağını ve bunun ancak bir barış anlaşmasını takip etmesi durumunda mümkün olacağını vurguladı. Ayrıca, iki ülke 2002 Arap Barış Planı’na uyarsa “normalleşmenin ardından barış geleceğini” söyledi, ancak bunun şu an için uzak bir hedef olduğunu kaydetti.

Lübnan Başbakanı, ülkesinin Ateşkesi İzleme Komitesi’nin güney Lübnan’daki Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını denetlemesine açık olduğunu da ifade etti. Selam, “Komiteye, herhangi bir endişe veya şüphe durumunda sahada doğrulama yapmaya hazır olduğumuzu ilettik. Denetlemeye açığız” dedi.