Lübnan: Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Avn 4 bin kişiyi vatandaş yapmak istiyor

Lübnan Başbakanı Mikati, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Avn’ın ‘4 bin kişiye vatandaşlık verilmesi’ talebi hakkında açıklama yaptı

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Mikati, Avn’ın görev süresinin bitiminden önceki toplantılarından birinde (Dalati ve Nahra)
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Mikati, Avn’ın görev süresinin bitiminden önceki toplantılarından birinde (Dalati ve Nahra)
TT

Lübnan: Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Avn 4 bin kişiyi vatandaş yapmak istiyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Mikati, Avn’ın görev süresinin bitiminden önceki toplantılarından birinde (Dalati ve Nahra)
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Mikati, Avn’ın görev süresinin bitiminden önceki toplantılarından birinde (Dalati ve Nahra)

Görev süresi anayasal olarak dolan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Başbakan Necib Mikati arasında, Başbakanın, Avn’ın 4 bin kişiye vatandaşlık verilmesi talebini reddettiği açıklamaları sonrasında anlaşmazlık yaşandı.
Mikati’nin geçen pazar akşamı bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarının ardından Avn’ın ofisi tarafından, Başbakanı açıklamalarını yalanlayan ve onu ‘gerçekleri çarpıtmakla’ suçlayan bir bildiri yayınlandı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bildiri, verilere de değinerek, ‘Başbakan Mikati’nin insanlara vatandaşlık hakkı tanıyan bir kararname çıkarma konusunu anlatma şekline’ odaklandı. Söz konusu bildiride, “Cumhurbaşkanlığı departmanları, Lübnan vatandaşlığı almak için çok sayıda talep aldı. Çünkü bu konu, anayasa uyarınca Cumhurbaşkanının münhasır yetkilerinden biridir. Talepler, dikkatle incelendi, sert ve özel kriterlere göre sıralandı. Bu kriterlere uymayan başvurular değerlendirme dışı bırakıldı” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, “Onaylanan kriterler arasında, örneğin Lübnanlı bir annenin çocukları, uzun süredir Lübnan’da yasal olarak ikamet edenler, ticari veya endüstriyel müessese sahibi olanlar, insani nedenler ya da kayıtlarında bir hata oluşanlar, Lübnan’a büyük hizmetler verenler var” denildi.
Lübnan'da 6 yıl cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Mişel Avn'ın görev süresi 31 Ekim'de sona ermişti.
Mecliste son olarak 14. cumhurbaşkanını seçmek için 17 Kasım'da düzenlenen 6'ncı oturumda da hiçbir aday yeterli oyu alamamış, Meclis Başkanı Nebih Berri, 7'nci oturumun 24 Kasım'da gerçekleştirileceğini bildirmişti.
Cumhurbaşkanı adaylarında "Hristiyan olma" şartının arandığı ülkede, siyasi partiler arasında uzlaşıya varılamaması nedeniyle yeni cumhurbaşkanı seçilemiyor.
Avn'la beraber Lübnan'ın Fransızlardan bağımsızlığını kazandığı 1943'ten bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğu 4. defa boş kalıyor.



Batı Şeria'da "savaş suçu"

Batı Şeria'da "savaş suçu"
TT

Batı Şeria'da "savaş suçu"

Batı Şeria'da "savaş suçu"

İsrail dün Batı Şeria'daki saldırılarını artırarak, iki yıl boyunca kuzeye yoğunlaştırdığı saldırılarını Batı Şeria'nın orta ve güney kesimlerine de genişletti.

BM İnsan Hakları Ofisi dün, yerleşimcilerin, İsrail güvenlik güçlerinin desteği ve katılımıyla Filistinlilerin geniş bölgelerden zorla göç ettirilmesine yol açtığını ve bunun "savaş suçu teşkil ettiğini" belirterek uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi Direktörü Ajith Sunghay, “İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi bir savaş suçudur ve insanlığa karşı suç teşkil edebilir” dedi.

Bu arada, Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, ABD de dahil olmak üzere arabulucular aracılığıyla Refah sınır kapısının bu hafta içinde açılacağına dair güvenceler aldıklarını ve bugünün (Perşembe) en muhtemel tarih olduğunu vurguladı.

Ancak İsrail'deki haberler açılış tarihi konusunda çelişkili; İsrail Yayın Kurumu bugün açılacağını doğrularken, Walla web sitesi açılışın önümüzdeki pazar günü gerçekleşeceğini belirtti.


Filistinli bir genç Beytüllahim yakınlarında İsrail'in açtığı ateşle öldürüldü

Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
TT

Filistinli bir genç Beytüllahim yakınlarında İsrail'in açtığı ateşle öldürüldü

Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)

Filistin Sağlık Bakanlığı dün, Batı Şeria'nın en büyük vilayeti Hebron’a bağlı Aş-Şuyuk kasabasından genç bir Filistinli gencin Beytüllahim yakınlarındaki Tüneller kontrol noktasında İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre, Filistin Sağlık Bakanlığı, "İsrail işgal güçleri tarafından Beytüllahim yakınlarında vurulan 28 yaşındaki Kusay Mahir Ismail Halayka'nın ölümüne ilişkin Genel Sivil İşler Otoritesi tarafından bilgilendirildiğini" belirtti.

İsrail yetkilileri, dün bir Filistinlinin, bir kontrol noktasında İsrail güçlerini bıçaklamaya çalışırken vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

İsrail polisi ve sağlık görevlilerine göre Kudüs ile Beytüllahim arasındaki "Tüneller Kontrol Noktası"nda meydana gelen saldırıda hiçbir İsrail gücü mensubu yaralanmadı.

Şarku'l Avsat'ın Times of Israel'den aktardığına göre polis, kontrol noktasında görevli memurların "Batı Şeria'dan yaya olarak gelen şüpheliyi fark ettiklerini ve rutin bir arama sırasında şüphelinin kimlik kartını gösterdikten sonra bir bıçak çıkardığını" belirtti.

İsrail ordusu ise kontrol noktasında konuşlanmış bir askeri polis birliğinin "saldırgana ateş açtığını" açıkladı.

Filistin Yönetimi Sivil İşler Genel Müdürlüğü'ne göre şüpheli öldürüldü ve İsrail cesedine el koydu.


Hamas, Gazze’ye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
TT

Hamas, Gazze’ye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)

Hamas, Gazze'de kurulacak geçiş yönetimiyle işbirliği içinde bölgeye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan yetkililer, Hamas yönetiminin örgüt üyelerine pazar günü gönderdiği mektupta, 40 binden fazla memur ve güvenlik görevlisinin, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'yle ortak çalışmasını istedi. 

Kaynaklar, yaklaşık 10 bin kişilik polis gücünün de bu rakama dahil olduğunu söylüyor. 

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, Reuters'a gönderdiği açıklamada örgütün Gazze'nin yönetimini komiteye devretmeye hazır olduğunu söyledi. 

Sözcü, 40 bin nitelikli personele komite tarafından iş sağlanmasını talep ettiklerini belirtti. 

Yetkililer, Hamas'ın komitenin Gazze'deki bakanlıkları yeniden yapılandırmasına ve bazı çalışanları emekliye ayırmasına açık olduğunu da söylüyor. Diğer yandan toplu işten çıkarmaların kaosa yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar. 

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin başkanlığını eski Filistin Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ali Şaas yürütüyor. Şaas'la Hamas yöneticilerinin henüz buluşmadığı belirtiliyor. 

Diğer yandan Gazze'nin geleceğinde Hamas'ın söz sahibi olmamasını isteyen İsrail yönetiminin böyle bir adıma nasıl yaklaşacağı bilinmiyor. 

Washington yönetimi, Gazze'de barış anlaşmasının ikinci aşamasına geçildiğini 14 Ocak'ta duyurmuştu. Bu kapsamda Hamas'ın silah bırakması da öngörülüyor. Beyaz Saray, silah bırakmaları karşılığında örgüt üyeleri hakkında af çıkarılabileceğini de söylemişti. 

Adının paylaşılmaması şartıyla konuşan Filistinli bir yetkili İsrail, Katar, Mısır ve Türkiye gibi tarafların da dahil olduğu silahsızlanma mekanizmalarını görüşmek için ABD'nin Hamas'la irtibata geçtiğini belirtiyor. 

Yetkiliye göre örgüt, 5 yıl ya da daha uzun süreli bir ateşkese hazır olduğunu söylemiş. Diğer yandan kaynak, örgütün bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik sürecin başlatılmasını istediğini de vurguluyor. Tel Aviv yönetimi iki devletli çözüme yanaşmadığını defalarca bildirmişti.

Öte yandan iki Hamas yetkilisi, Washington'ın ya da arabulucu ülkelerin somut bir silahsızlanma önerisi sunmadığını ifade ediyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında Hamas silah bırakmadan Gazze'nin yeniden inşasına başlanmayacağını söylemişti. 

Netanyahu, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin silahsızlanma sürecine bağlı olduğunu belirterek, Gazze ve Batı Şeria'daki “güvenlik önlemlerini” sürdüreceklerini ifade etmişti. 

Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel