Lapid, İsrail işgaliyle ilgili BM oylamasına karşı 'İsrail’in dostlarından' destek istedi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Lapid, İsrail işgaliyle ilgili BM oylamasına karşı 'İsrail’in dostlarından' destek istedi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

 İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail'in Filistin topraklarını işgaliyle ilgili Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda gelecek ay yapılacak oylamaya karşı çıkmaları için bazı ülkelerden destek istedi.
İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Lapid, 50’den fazla ülke liderine, İsrail’in Filistin’deki işgaline ilişkin Uluslararası Adalet Divanından (ICJ) görüş bildirmesini istenen karar tasarısının BM Genel Kurulunda oylanmasını engellemek için Filistin yönetimi üzerinde nüfuzlarını kullanmaları çağrısında bulunan bir mektup gönderdi.
Lapid, mektubunda, oylamayı engelleme girişiminin başarılı olmaması durumunda "İsrail’in dostlarının İsrail’in yanında yer almasını ve karara karşı oy kullanmasını beklediğini" vurguladı.
İsrail Başbakanı, "Bu karar, İsrail'i dışlamak, meşru güvenlik kaygılarımızı itibarsızlaştırmak ve varlığımızın meşruiyetini ortadan kaldırmak için ortak bir çabanın sonucudur." ifadelerini kullandı.
"Tartışmalı bölgelerin" (İsrail işgali altındaki Batı Şeria) statüsünün İsrail ile Filistin yönetimi arasında doğrudan müzakerelere tabi olması gerektiğini savunan Lapid, "konunun Uluslararası Adalet Divanına götürülmesinin, uluslararası toplum tarafından kabul edilen doğrudan müzakere ilkesine aykırı olduğunu ve aşırılık yanlılarının işine yarayacağını" iddia etti.
Mektubun gönderildiği ülkeler arasında, İngiltere, Fransa, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Hollanda, Slovakya, Letonya, Gürcistan, Brezilya, Uruguay, Peru ve Vietnam’ın bulunduğu kaydedildi.
​​​​​​​
Ne olmuştu?

Filistin'in, İsrail işgali ve işlenen suçların hukuki sonuçlarıyla ilgili Uluslararası Adalet Divanından (ICJ) görüş bildirmesini talep ettiği karar tasarısı, BM Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesinde, 11 Kasım'da yapılan oylamada kabul edilmişti.
Komitede yapılan oylamada, tasarı 17'ye karşı 98 oyla kabul edilirken 52 ülke "çekimser" oy kullanmıştı.
Karar tasarısında, Uluslararası Adalet Divanından, İsrail'in Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını ihlali, uzun süredir devam eden işgal ve Filistin topraklarının gasp edilmesinin hukuki sonuçlarını açıklayan bir görüş bildirmesi talep ediliyor.
Tasarının gelecek ay BM Genel Kurulu'nda oylamaya sunulması bekleniyor.



Trump, Gazze'deki “trajediyi” sona erdirmek için Netanyahu ile yeni görüşmeler yapıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)
TT

Trump, Gazze'deki “trajediyi” sona erdirmek için Netanyahu ile yeni görüşmeler yapıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze’deki ‘trajediyi’ sona erdirmek için görüşmeler yapmak üzere dün Beyaz Saray'a yeniden geleceğini açıkladı.

Bu açıklaması öncesinde Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, hafta sonuna kadar 60 günlük ateşkes sağlanması umudunu dile getirmişti.

İki gün içinde İsrail Başbakanı ile ikinci kez yapılan görüşmenin, tüm tarafların bir anlaşmaya varmak istediğini gösterdiğini belirten ABD Başkanı Trump, “Bu bir trajedi. O bu sorunu çözmek istiyor. Ben de çözmek istiyorum. Karşı tarafın da bunu istediğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Netanyahu dün ABD Kongresi liderleri ve üyeleriyle de görüştü. Netanayahu, ofisinden yapılan açıklamaya göre saat 16.30'da (GMT+2) Trump ile bir araya gelecek.

ABD Başkanı, özellikle İsrail ile İran arasındaki son savaş sırasında Netanyahu'ya güçlü bir destek vermiş olsa da Gazze'de ‘cehennem’ olarak nitelendirdiği durumu sona erdirmek için baskıyı da artırdı.

Öte yandan Katar dün başkent Doha'daki dolaylı görüşmeler üçüncü gününe girerken İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerde bir anlaşmaya varılması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid el-Ensari, “Şu anda bir takvim belirleyebileceğimi sanmıyorum, ancak bunun zaman alacağını söyleyebilirim” dedi.

Bu hafta söz konusu müzakerelere katılması planlanan Witkoff, iyimser olduğunu belirtti. Trump yönetiminin yaptığı toplantıda konuşan Witkoff, “Bu hafta sonuna kadar, 60 günlük ateşkesle sonuçlanacak bir anlaşmaya varacağımızı umuyoruz” dedi.

Pazar akşamı Katar’da taraflar arasında yeni bir dolaylı müzakere turu başladı. Kaynaklara göre arabulucular her iki tarafa da Witkoff'un önerisine dayanan yeni bir öneri sundu.