'Sıfır Kovid' protestolarıyla sarsılan Çin'de sağlık yetkililerinden çağrı: 'Halkın taleplerine gecikmeden yanıt verin'

"Uzun süreli tecrit önlemleri olumsuz etki yaratıyor"

Protestocular, sansürden ve gözaltından kaçınmak için eylemlerde boş dövizler kullanmıştı (Reuters)
Protestocular, sansürden ve gözaltından kaçınmak için eylemlerde boş dövizler kullanmıştı (Reuters)
TT

'Sıfır Kovid' protestolarıyla sarsılan Çin'de sağlık yetkililerinden çağrı: 'Halkın taleplerine gecikmeden yanıt verin'

Protestocular, sansürden ve gözaltından kaçınmak için eylemlerde boş dövizler kullanmıştı (Reuters)
Protestocular, sansürden ve gözaltından kaçınmak için eylemlerde boş dövizler kullanmıştı (Reuters)

Çin'de Ulusal Sağlık Komisyonu, Kovid-19 protestolarının ardından "halkın makul taleplerine gecikmeden yanıt verilmesi için harekete geçme" çağrısı yaptı.
Komisyonun salı günkü basın açıklamasında, son günlerde yaşanan protestolara doğrudan değinilmedi.
Fakat komisyonun sözcüsü Mi Feng, Pekin yönetiminin tepki gören "sıfır Kovid" uygulamasında değişikliğe gitme ihtimaline dair şunları söyledi:
"Halkın ihtiyaçlarını en iyi şekilde gözetmek ve uygulamaların halk üzerindeki etkisini mümkün mertebe en aza indirmek için pandemi kontrol önlemlerimizi gözden geçiriyoruz."
Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden Cheng Youquan ise uzun süreli tecrit önlemlerinin olumsuz sonuçlar yaratacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Uzun süreli tecrit genel olarak halkın hayatını ve çalışmasını etkileyeceği gibi kaygıya da yol açabilir. Böyle yanlış uygulamalarla ilgili adımlar atılmalı ve bunlara başvurulmamalı."
Cheng, tecrit uygulamalarının kapsamının keyfi şekilde genişletilmemesi gerektiğine de dikkat çekerek, yüksek riskli bölgelerle düşük riskli bölgelerin daha iyi şekilde ayrılmasını talep etti.
Öte yandan yetkili, Pekin yönetiminin "sıfır Kovid" politikasının kendi içinde hatalı olmadığını, sorunların yerel yönetimlerin bu politikayı uygulama yöntemlerinden kaynaklandığını savundu.
Çin'de pazartesi günü açıklanan resmi rakamlara göre yerel kaynaklı 38 bin 421 vaka tespit edildi.
Yetkililer, son dönemdeki vaka artışlarının özellikle yaşlılar arasındaki düşük aşılanma oranından kaynaklandığını düşünüyor.
Ulusal Sağlık Komisyonu, yüksek risk altındaki bu grupta aşılama çalışmalarının artırılması için adımlar atılacağını da bildirdi.

Kovid-19 protestoları
Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantinadaki bir apartmanda 24 Kasım'da çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetmişti.
Apartmandakilen karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin de metal bariyer ve engellerle çevrili siteye giremediği için yangına zamanında müdahale edemediği iddiaları tepki toplamıştı.
Yangın, Çin genelinde katı pandamı tedbirlerine karşı artan memnuniyetsizliği tepkiye dönüştürerek, Şanghay, Pekin ve diğer şehirlerde protesto gösterilerini tetiklemişti.
Çok sayıda üniversitenin kampüsünde eylem düzenlenmiş ve yangında hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri yapılmıştı.
Ellerinde beyaz dövizler taşıyan öğrenciler, "Özgürlük istiyoruz", "Karantinaya hayır" sloganlarıyla tepkilerini dile getirmişti.
Independent Türkçe, CNN, AA



Bangkok'taki bir barda çıkan yangında 27 kişi hayatını kaybetti

Bangkok'un genel görünümü (Arşiv- Reuters)
Bangkok'un genel görünümü (Arşiv- Reuters)
TT

Bangkok'taki bir barda çıkan yangında 27 kişi hayatını kaybetti

Bangkok'un genel görünümü (Arşiv- Reuters)
Bangkok'un genel görünümü (Arşiv- Reuters)

Associated Press'in (AP) Taylandlı yetkililere dayandırdığı habere göre, başkent Bangkok'ta bir eğlence mekânında dün gece yerel saatle 13 Temmuz Pazartesi) çıkan yangında en az 27 kişi hayatını kaybetti.

Haberde, Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul'un yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü açıkladığı belirtildi.


Kuzey Kore: Üst düzey bir askeri yetkili, yolsuzluk iddiaları nedeniyle iktidardaki partiden ihraç edildi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
TT

Kuzey Kore: Üst düzey bir askeri yetkili, yolsuzluk iddiaları nedeniyle iktidardaki partiden ihraç edildi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un (AFP)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, rüşvet aldığı gerekçesiyle iktidardaki İşçi Partisi'nden ihraç edilen üst düzey bir askeri yetkiliyi "siyasi suç" işlemekle itham etti. Resmi devlet medyasında bugün yer alan haberlere göre, Kim bu sert açıklamayı bizzat yaptı.

Devlete ve halka karşı ihanet

Şarku’l Avsat’ın KCNA’dan aktardığına göre lider Kim Jong-un, Pyongyang'da dün düzenlenen İşçi Partisi ve ordu ortak toplantısında konuştu. Toplantıda, Kore Halk Ordusu Genel Siyasi Bürosu eski müdür yardımcılarından Pak Hy-chol'ün karıştığı yolsuzluk dosyası masaya yatırıldı.

Pak'ın "büyük miktarlarda rüşvet aldığı" ve "sefahat içinde bir yaşam sürdüğü" belirtilirken, partinin Pak'ı merkez liderlik organından ihraç ederek yargılanmak üzere ilgili makamlara sevk ettiği açıklandı.

Kim Jong-un'un konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeler öne çıktı:

"Bu, partinin disiplin oluşturma yaklaşımına karşı işlenmiş siyasi bir suçtur; devletin ve halkın çıkarlarını hedef alan kasıtlı bir zimmete para geçirme ve yağmalama eylemidir."

Kuzey Kore'nin oldukça kapalı ve otoriter yönetim sisteminde, üst düzey yetkililerin lider tarafından bu denli sert ve kamuoyu önünde doğrudan eleştirilmesi alışılmadık bir durum olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu tür açıklamaların parti ve ordu içindeki kontrolü sıkılaştırma ve disiplin sağlama amacıyla kullanıldığına dikkat çekiyor.


Karaçi yakınlarında bir Pakistan kargo uçağıyla iletişim kesildi

Pakistan'da bir uçak kazası (Arşiv- Reuters)
Pakistan'da bir uçak kazası (Arşiv- Reuters)
TT

Karaçi yakınlarında bir Pakistan kargo uçağıyla iletişim kesildi

Pakistan'da bir uçak kazası (Arşiv- Reuters)
Pakistan'da bir uçak kazası (Arşiv- Reuters)

Pakistan havacılık yetkilileri, K2 Airways'e ait beş mürettebatın bulunduğu bir kargo uçağıyla dün gece hava trafik kontrolü arasındaki bağlantının kesildiğini açıkladı. Uçağın, Şarika'dan Karaçi'ye yaptığı sefer sırasında seyrüsefer sisteminde arıza bildirmesinin ardından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre, uçağın akıbeti henüz bilinmiyor.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi, uçağın Karaçi açıklarında kaybolduğunu duyurdu.

Kurumun X platformundan yaptığı açıklamada, Arap Denizi'nde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, uçağın kaybolma nedeninin henüz tespit edilemediği ifade edildi.

Açıklamaya göre, Karaçi merkezli K2 Airways şirketine ait Boeing 737 tipi kargo uçağı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şarika kentinden Karaçi'ye yük taşıdığı sırada yerel saatle 21.18'de seyrüsefer sisteminde arıza bildirdi.

Sivil Havacılık Otoritesi, radar verilerinin uçağın saat 21.21 sıralarında hızla irtifa kaybettiğini ve keskin bir rota değişikliği yaptığını gösterdiğini belirtti. Uçakla radar ve telsiz bağlantısı, Karaçi'nin yaklaşık 155 deniz mili (287 kilometre) batısında tamamen kesildi.