Fas Kralı’ndan kültürel mirasın korunması için uluslararası iş birliği çağrısı

Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)
Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)
TT

Fas Kralı’ndan kültürel mirasın korunması için uluslararası iş birliği çağrısı

Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)
Fas Kralı 6. Muhammed (Getty)

Fas Kralı 6. Muhammed 28 Kasım’da yaptığı açıklamada, ‘somut olmayan kültürel mirasın korunması alanında çok taraflı uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi ve bu iş birliğinin korunması için deneyim ve fikir alışverişinde bulunulması’ çağrısı yaptı.
Fas Kralı, Rabat’ın ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Hükümetler Arası Komitesi’nin 17’inci oturumunda katılımcılara hitaben yazdığı bir mesajda ‘çoklu kültürel kolları ve tarihin derinliklerine uzanan tarihsel bağları ile zengin bir insanlık mirası olarak, gençleri mirasımızın önemi ve ona özen gösterme konusunda eğitmenin en etkili yollarını arama’ çağrısında bulundu.
Kral 6. Muhammed, hükümetin genel sekreteri Muhammed el-Hacvi tarafından okunan mesajda, ‘zengin kültürel mirası, somut olmayan mirasın bileşenlerini, çağın gelişimine ve dünyanın karşı karşıya olduğu dijital ve teknolojik zorluklara uygun olarak dijitalleştirme’ gerekliliğine dikkat çekildi.  
Fas Kralı açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Atalarımızdan kalan kültürel mirasa çocuklarımızın ilgisinin devam etmesi için dijital dönüşümlere ayak uydurmalı ve kültürel miras olarak bilinen değerli dijital içerikler üretmekle meşgul olmalıyız. Bu oturum, katılımcı ülke heyetleri, uzmanlar ve kültürel mirasla ilgilenenler için nesnel bir bilimsel vizyon belirginleştirmek, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve sürdürülmesine yönelik geçerli ve etkili önerilerde bulunmak ve gelişimine ve ilerlemesine yardımcı olan sonuçlar sunmak amacıyla bir fırsat oluşturmaktadır.”
Fas Kralı 6. Muhammed, foruma ev sahipliği yapmak üzere Rabat şehrinin seçimi ile ilgili olarak da şunları söyledi:
“Bu durum, küresel bir kültür kutbu sayılan bu tarihi şehrin büyük kültürel parıltısının bir sonucu olarak gelişti. Rabat, 2022 yılında da Afrika kültürünün, ayrıca İslam dünyasının kültür başkenti seçildi. Seçkin coğrafi konumu, onu Fenike, Roma, İslam, Endülüs ve Avrupa gibi farklı medeniyetler için bir merkez haline getirdi. Ayrıca konumu, 2012 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak sınıflandırılmaya olanak tanıdı. Bugün dünyanın yaşadığı hızlı dönüşümler ışığında, özleşmenin amaçlarını ilerleterek, ülkelerin sahip olduğu somut olmayan mirasın parıltısını vurgulamak için çalışmak ve onu korumak amacıyla önlemler almak gerekli hale geldi. Fas, bunu uygulamaya isteklidir.”
Kral 6. Muhammed, görevi bu alanda elde edilen kazanımları değerlendirmek olan ‘Ulusal Somut Olmayan Kültürel Miras Merkezi’nin kurulduğuna dikkat çekti. “Bu durum, Sözleşme’nin kültürel mirasa verdiği özel önem bağlamında gelişirken, Sözleşme’nin içeriğini harekete geçirmeyi amaçlamaktadır” dedi.
Fas Kralı ayrıca, söz konusu iş birliğinin seviyesini yükseltme konusundaki kararlılığını ve ülkesinin çok taraflı uluslararası eylemde etkin ve sorumlu bir şekilde yer alma konusundaki arzusunu da dile getirdi.
Diğer yandan UNESCO Genel Direktörü, uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının ve yaşayan mirasla ilgilenen kurumların temsilcilerinin bu uluslararası etkinliğe yönelik geniş katılımından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Genel Direktör ayrıca, Kral 6. Muhammed’e de kültüre ve UNESCO’nun çeşitli faaliyetlerine ve girişimlerine devam eden bağlılığı ve çok taraflı eylem çerçevesinde barışa hizmet ettiği için içten teşekkürlerini sundu.
 



Suriye: SDG'nin Fırat Nehri'nin su pompalama işlemini durdurmasının ardından Halep'te su kesintisi yaşandı

Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)
Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)
TT

Suriye: SDG'nin Fırat Nehri'nin su pompalama işlemini durdurmasının ardından Halep'te su kesintisi yaşandı

Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)
Halep'te Suriye güvenlik güçlerine ve orduya ait araçlar (Reuters)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Halep'in doğusundaki Fırat Nehri'nden su pompalama işlemini durdurduktan sonra, dün akşam Halep şehrine su temini aksadı, şehirde ve kırsal kesimde yaşayan milyonlarca insan susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Suriye Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Halep'in doğu kırsalındaki el-Babiri istasyonundan su pompalanması, SDG'ye bağlı askeri unsurların doğrudan emriyle bugün saat 17:30'da durduruldu” ifadesini kullandı.

Enerji Bakanlığı'nın açıklamasında, “El-Babiri istasyonu SDG'nin kontrolü altında ve Halep şehri ile kırsalının ana su kaynağıdır. İstasyonun kapatılması, tüm vilayete doğrudan zarar vermiş ve vatandaşların yaşamları ile temel hizmetler üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır” denildi.


Bishara Bahbah: Salı günkü Barış Konseyi'nin ardından Gazze Yönetim Komitesi toplanacak

Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)
Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)
TT

Bishara Bahbah: Salı günkü Barış Konseyi'nin ardından Gazze Yönetim Komitesi toplanacak

Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)
Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance arasında (Bahbah'ın X hesabı)

Gazze'deki arabulucu ve “Barış İçin Arap Amerikalılar" komitesinin başkanı Bishara Bahbah, dün Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, aldığı bilgilere göre ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ocak Salı günü Gazze Şeridi için geçici bir yönetimi denetleyecek "Barış Konseyi"ni açıklayacağını söyledi. Bunun ardından bir veya iki gün sonra Kahire'deki toplantılar sırasında Filistinli teknokratlardan oluşan bir komitenin kurulacağını belirtti.

Filistin kökenli Amerikalı Bahbah, “Barış Konseyi”nin Katar, Mısır ve BAE de dahil olmak üzere birçok ülkeyi içereceğini ve teknokratlardan oluşacak komitesinin isimlerinin “İsrail'in itirazıyla karşılaştığını, perşembe ve cuma günleri Gazze'deki (Barış Konseyi) direktörlüğü pozisyonuna aday olan Nikolay Mladenov'un İsrail ve Ramallah'a yaptığı iki ziyaret sırasında bu isimler üzerinde anlaşmaya varıldığını” açıkladı.


Suriye basını: Son SDG üyesi de Halep'ten ayrıldı

SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)
SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)
TT

Suriye basını: Son SDG üyesi de Halep'ten ayrıldı

SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)
SDG üyelerini taşıyan bir otobüs, Halep'in Şeyh Maksud mahallesinden ayrılırken (EPA)

Suriye'nin resmi haber kanalı El-İhbariye TV, Kürtlerin önderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) son üyelerinin de Halep'ten ayrıldığını bildirdi.

SDG Komutanı Mazlum Abdi, SDG’nin ateşkes ve sivillerin ve kuşatma altındaki unsurların Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinden Suriye'nin kuzey ve doğusuna tahliye edilmesi konusunda bir anlaşmaya vardığını söyledi.

El-İhbariye TV dün akşam, SDG’nin geriye kalan üyelerini tahliye etmek için otobüslerin Halep'in Şeyh Maksud mahallesine girdiğini bildirdi.

dfrgthy
Dün Halep dışındaki Şeyh Maksud mahallesinde teslim olan SDG üyelerini taşıyan otobüsler (Reuters)

Öte yandan Suriye Arap Haber Ajansı SANA, SDG’nin kamikaze İHA’larının Halep şehri üzerinde uçtuğunu bildirdi.

Bu haber, Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba'nın Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinde yürütülen ‘hassas’ operasyonun son aşamasına geldiğini açıklamasından birkaç saat sonra basında yer aldı.

adfrgt
SDG'ye karşı düzenlenen askeri operasyon sırasında Halep'in Şeyh Maksud mahallesinde devriye gezen Suriye askerleri (Reuters)

Suriye televizyonu, Bakanlık Sözcüsü Nureddin el-Baba'nın Suriye güçlerinin Halep'in Şeyh Maksud mahallesini neredeyse tamamen kontrol altına aldığını söylediğini aktarırken devletin Halep'te kararını verdiğini ve silahlarını bırakıp geri dönen herkese hoşgörülü davrandığını doğruladı.

dfghyj
Halep'te Suriye ordusu ile SDG arasında çatışmaların yaşandığı bölgelerden yoğun duman yükseliyor (AFP)

Suriye ordusunun çabalarını överken eğer bu çabalar olmasaydı sivillerin evlerine dönemeyeceklerini söyleyen sözcü, operasyonu, SDG’nin eylemleri nedeniyle devletin karar vermek zorunda kaldığı ‘gerekli bir seçim’ olarak nitelendirdi.

SDG Komurani Abdi, ateşkes ve Halep'in Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahallelerinde ‘mahsur kalan’ sivillerin ve silahlı unsurların Suriye'nin kuzeydoğusuna tahliye edilmesi konusunda bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı.