Futbol tarihinin ilk uluslararası maçı 150 yıl önce yapıldı

İskoçya ve İngiltere milli takımları arasında 30 Kasım 1872 yılında oynanan futbol maçı, FIFA tarafından resmi olarak ilk uluslararası futbol maçı olarak kabul edildi. 0-0 sonuçlanan tarihi maçı 4 bin taraftar statta izledi.

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Futbol tarihinin ilk uluslararası maçı 150 yıl önce yapıldı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Tarihte ilk resmi uluslararası futbol maçı, 150 yıl önce İngiltere ve İskoçya arasında oynandı.
İskoçya ve İngiltere milli takımları arasındaki 30 Kasım 1872 yılında Glasgow'da oynanan futbol maçı, FIFA tarafından ilk resmi uluslararası futbol maçı olarak kabul edildi.
Günümüzde milyonları peşinden sürükleyen futbolda iki ülke arasında oynanan ilk resmi futbol maçı, televizyon 1923 yılında icat edildiği için o dönemde yayımlanamadı.

İlk resmi futbol karşılaşmasının yıldönümü
Bugün tarihi maçın yıldönümü olan İngiltere ve İskoçya arasında oynanan maçta gol atılamadı ve maç 0-0 beraberlikle sonuçlandı.
Yerel saatte 14.00'te oynanan maç sis nedeniyle 20 dakika geç başladı.

4 bin taraftar sadece 1 şiline maçı izledi
İskoçya'nın en büyük şehri Glasgow'daki maçtan önce karşılaşma gazete ilanlarıyla tanıtıldı, maça otobüsler kaldırıldı. Hatta maça fazla ilgi olacağı ve beklenen büyük kalabalıkla baş edilemeyeceğine dair korkular vardı ve girişin yalnızca biletle yapılması gerektiği önerildi.
30 Kasım 1872'deki tarihi maçı, 4 bin taraftar stadyumda izlerken biletler ise 1 şiline satıldı.
Tarihi bir madeni para olan şilin daha önce Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, diğer İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ve İrlanda'da kullanılan ve genellikle 12 peni veya bir poundun yirmide birine eşdeğer olan modern para birimidir.

Maçtan bir fotoğraf karesi yok
Ne yazık ki İngiltere ve İskoçya arasındaki ilk uluslararası resmi futbol maçından fotoğraf bulunmuyor.
Maçtan yıllar sonra icat edilen televizyonun aksine tarihte ilk fotoğraf Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce tarafından 1814 yılında çekilmesine rağmen maçtan günümüze gelen bir fotoğraf karesi mevcut değil.
Gazeteler tarafından maçtan sonra çizilen sadece çorap ve örgü şapka giymiş oyuncuları gösteren resimler var.

Resmi kabul edilmeyen 5 maç
Aslında, Kasım 1872'de resmi olarak tanınan ilk maçtan önce İngiltere ile İskoçya arasında oynanan beş maç vardı.
Bu ilk beş maç, 1870 ile 1872 arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da oynandı.
İngiltere, bu maçların üçünü kazanırken diğer ikisi berabere sonuçlandı.
Bununla birlikte, İskoç takımı neredeyse tamamen Londra merkezli oyunculardan oluşuyordu ve İngiliz Futbol Federasyonu tarafından seçildi. Bu nedenle FIFA tarafından resmi maç olarak değerlendirmeye alınmadı.

Üst direk yerine iki direk arasında bant çekildi
Kriket sahasında oynanan futbol maçındaki kale direkleri günümüzdeki modern görüntüsünden de uzaktı. Üst direk yerine iki direk arasında üsten bant çekildi.
İngiltere 11'i, iki savunma oyuncusu ve sekiz forvetten oluşurken İskoçya 11'i ise 4 savunma oyuncusu ve 6 forvetten kuruluydu.
Maçta İskoçya'nın bir golü, topun üst direk olarak kullanılan bantta çarpmasıyla hakem tarafından reddedildi.

Canlı yayınlanan ilk maç
İngiltere ile İskoçya milli takımları arasında 1938 yılında oynanan karşılaşmanın tamamı televizyondan canlı olarak yayınlanan tarihteki ilk maç oldu.
Televizyondan ilk yayın denemesi ise, 1937 yılında İngiliz takımları Arsenal ile Everton arasında oynanan maçın banttan yayınlanmasıyla yapıldı.
Banttan yayın sonrası 9 Nisan 1938 tarihinde ise, Wembley Stadı’ndaki İngiltere-İskoçya maçı canlı yayınlanan ilk milli maç olarak tarihe geçti.
Karşılaşma İskoçya’nın 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı.
 



Novak Djokovic, 44 yaşındaki Serena Williams'ın Wimbledon'a dönmesini yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Novak Djokovic, 44 yaşındaki Serena Williams'ın Wimbledon'a dönmesini yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Novak Djokovic, Serena Williams'ın Wimbledon'a "ilham verici" ve "destansı" dönüşünü överken, yeniden kortlara çıkmaya hazırlanan 44 yaşındaki tenisçinin kariyerinin zirve dönemine kıyasla bugünlerde spor salonunda daha fazla vakit geçirdiğini düşünüyor.

39 yaşındaki Djokovic, "Turnuvadan yıllarca uzak kaldıktan ve iki çocuk sahibi olduktan sonra geri dönüp, sadece kendini memnun etmek veya turnuvaya geri dönmek için değil, aynı zamanda hepimize onu kortta, hem teklerde hem de çiftlerde tekrar izleme zevkini yaşatmak adına bu kadar çok çaba sarf etmesi olağanüstü" dedi.

Ona, ne olursa olsun, yaptığı şeyin benim için kişisel olarak gerçekten ilham verici olduğunu, eminim ki dünya çapında milyonlarca insanın da böyle hissettiğini söyledim. Sanırım onu zirve dönemine kıyasla daha çok spor salonunda görüyorum! Bu bana, bunun mümkün olan en iyi şekilde sonuçlanmasını gerçekten istediğini gösteriyor. Dürüst olmak gerekirse, gösterdiği çaba takdire şayan. Elbette tüm gözler onun üzerinde, geri dönüşünde. Umarım bunun tadını çıkarır çünkü bunu gerçekten hak ediyor. Kariyerinde tarihe geçen efsanevi bir miras bıraktı. Alacağı her alkışı hak ediyor.

7 kez Wimbledon tekler şampiyonu ve 23 kez Grand Slam galibi Williams, salı günü 4 yıl aradan sonra ilk tekler maçına Maya Joint karşısında çıkacak. Ayrıca Queen's'te çiftler oynayarak geri dönüşünü başlatan Williams'ın, 46 yaşındaki kız kardeşi Venus'le birlikte turnuvanın çiftler kategorisinde oynayacağı da doğrulandı.

Williams, en son 2022 ABD Açık'ta tekler oynamıştı ve bu turnuvada Ajla Tomljanovic'e üçüncü turda yenilmesinin ardından spora veda etmiş gibi görünmüştü.

24 kez Grand Slam şampiyonu ve 7 kez Wimbledon tekler galibi Djokovic, pazartesi günü Çinli Wu Yibing'e karşı mücadelesine başlayacak.

Sırp tenisçi, geçen ay Fransa Açık'ta Joao Fonseca'ya üçüncü turda elenmişti ancak Wimbledon öncesinde özgüveninin yüksek olduğunu açıkladı.

"Genel fiziksel durum açısından farklı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Roland Garros'a kıyasla buraya daha iyi hazırlandığımı düşünüyorum. Elbette toprak kortla karşılaştırıldığında çimde oynamak fiziksel açıdan toprak kadar yıpratıcı olmuyor. Bu yüzden benim için daha iyi. Çim kortta oynamayı her zaman sevdim. Wimbledon'da çok iyi bir geçmişim var. Bu da turnuvaya girerken özgüvenimi yükseltiyor.

Independent Türkçe


Kolombiya Portekiz karşısında aldığı beraberlikle grubu lider tamamladı… Portekiz, Hırvatistan'la eşleşti

Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)
Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)
TT

Kolombiya Portekiz karşısında aldığı beraberlikle grubu lider tamamladı… Portekiz, Hırvatistan'la eşleşti

Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)
Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)

Kolombiya Milli Takımı, Pazar günü Dünya Kupası'nda 11. Grup'un üçüncü ve son hafta maçında Portekiz ile golsüz berabere kalarak grubunu lider tamamladı.

Taraflar sahadan birer puanla ayrılırken, bu sonuçla Kolombiya puanını 7'ye yükselterek grup lideri oldu. Portekiz ise 5 puanla ikinci sırada yer aldı.

Grup lideri Kolombiya, son 32 turunda 3 Temmuz'da Kansas'ta Gana ile karşı karşıya gelecek.

Grubu ikinci sırada tamamlayan Portekiz ise 2 Temmuz'da Inglewood'da, 12. Grup ikincisi Hırvatistan ile son 32 turunda mücadele edecek.


Messi'den Dünya Kupası'nda tarihi rekor

Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)
Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)
TT

Messi'den Dünya Kupası'nda tarihi rekor

Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)
Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)

Lionel Messi, bugün (Pazar) Dallas'ta Arjantin'in Ürdün'ü 3-1 mağlup ettiği karşılaşmada attığı golle FIFA Dünya Kupası tarihinde üst üste 7 maçta gol atan ilk futbolcu oldu. Böylece Fransız Just Fontaine ile Brezilyalı Jairzinho'yu geride bırakarak yeni bir rekora imza attı.

Karşılaşmaya yedek kulübesinde başlayan Messi, 80. dakikada yaklaşık 25 metreden kullandığı serbest vuruşu gole çevirerek takımının üçüncü golünü kaydederek skoru 3-1'e taşıdı.

Messi'nin üst üste gol attığı maç serisi, Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda Arjantin'in Avustralya'yı 2-1 mağlup ettiği son 16 turu karşılaşmasıyla başladı.

Arjantinli yıldız, daha sonra Hollanda ve Hırvatistan ağlarını da havalandırdı. Fransa ile oynanan ve Arjantin'in şampiyonluğuyla sonuçlanan unutulmaz finalde ise iki gol kaydetti.

Messi, 2026 Dünya Kupası finallerinde de gol serisini sürdürdü. Cezayir karşısında hat-trick yapan yıldız futbolcu, Avusturya maçında iki gol daha attı. Ürdün karşısındaki golüyle birlikte üst üste gol attığı Dünya Kupası maçlarının sayısını 7'ye çıkarırken, turnuvadaki toplam gol sayısını da 19'a yükseltti.

Daha önce bu alandaki rekor, 1958 Dünya Kupası'nda Fransa formasıyla üst üste 6 maçta gol atan Just Fontaine ile 1970 Dünya Kupası'nda Brezilya adına aynı başarıyı gösteren Jairzinho'ya aitti.