Futbol tarihinin ilk uluslararası maçı 150 yıl önce yapıldı

İskoçya ve İngiltere milli takımları arasında 30 Kasım 1872 yılında oynanan futbol maçı, FIFA tarafından resmi olarak ilk uluslararası futbol maçı olarak kabul edildi. 0-0 sonuçlanan tarihi maçı 4 bin taraftar statta izledi.

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Futbol tarihinin ilk uluslararası maçı 150 yıl önce yapıldı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Tarihte ilk resmi uluslararası futbol maçı, 150 yıl önce İngiltere ve İskoçya arasında oynandı.
İskoçya ve İngiltere milli takımları arasındaki 30 Kasım 1872 yılında Glasgow'da oynanan futbol maçı, FIFA tarafından ilk resmi uluslararası futbol maçı olarak kabul edildi.
Günümüzde milyonları peşinden sürükleyen futbolda iki ülke arasında oynanan ilk resmi futbol maçı, televizyon 1923 yılında icat edildiği için o dönemde yayımlanamadı.

İlk resmi futbol karşılaşmasının yıldönümü
Bugün tarihi maçın yıldönümü olan İngiltere ve İskoçya arasında oynanan maçta gol atılamadı ve maç 0-0 beraberlikle sonuçlandı.
Yerel saatte 14.00'te oynanan maç sis nedeniyle 20 dakika geç başladı.

4 bin taraftar sadece 1 şiline maçı izledi
İskoçya'nın en büyük şehri Glasgow'daki maçtan önce karşılaşma gazete ilanlarıyla tanıtıldı, maça otobüsler kaldırıldı. Hatta maça fazla ilgi olacağı ve beklenen büyük kalabalıkla baş edilemeyeceğine dair korkular vardı ve girişin yalnızca biletle yapılması gerektiği önerildi.
30 Kasım 1872'deki tarihi maçı, 4 bin taraftar stadyumda izlerken biletler ise 1 şiline satıldı.
Tarihi bir madeni para olan şilin daha önce Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, diğer İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ve İrlanda'da kullanılan ve genellikle 12 peni veya bir poundun yirmide birine eşdeğer olan modern para birimidir.

Maçtan bir fotoğraf karesi yok
Ne yazık ki İngiltere ve İskoçya arasındaki ilk uluslararası resmi futbol maçından fotoğraf bulunmuyor.
Maçtan yıllar sonra icat edilen televizyonun aksine tarihte ilk fotoğraf Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce tarafından 1814 yılında çekilmesine rağmen maçtan günümüze gelen bir fotoğraf karesi mevcut değil.
Gazeteler tarafından maçtan sonra çizilen sadece çorap ve örgü şapka giymiş oyuncuları gösteren resimler var.

Resmi kabul edilmeyen 5 maç
Aslında, Kasım 1872'de resmi olarak tanınan ilk maçtan önce İngiltere ile İskoçya arasında oynanan beş maç vardı.
Bu ilk beş maç, 1870 ile 1872 arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da oynandı.
İngiltere, bu maçların üçünü kazanırken diğer ikisi berabere sonuçlandı.
Bununla birlikte, İskoç takımı neredeyse tamamen Londra merkezli oyunculardan oluşuyordu ve İngiliz Futbol Federasyonu tarafından seçildi. Bu nedenle FIFA tarafından resmi maç olarak değerlendirmeye alınmadı.

Üst direk yerine iki direk arasında bant çekildi
Kriket sahasında oynanan futbol maçındaki kale direkleri günümüzdeki modern görüntüsünden de uzaktı. Üst direk yerine iki direk arasında üsten bant çekildi.
İngiltere 11'i, iki savunma oyuncusu ve sekiz forvetten oluşurken İskoçya 11'i ise 4 savunma oyuncusu ve 6 forvetten kuruluydu.
Maçta İskoçya'nın bir golü, topun üst direk olarak kullanılan bantta çarpmasıyla hakem tarafından reddedildi.

Canlı yayınlanan ilk maç
İngiltere ile İskoçya milli takımları arasında 1938 yılında oynanan karşılaşmanın tamamı televizyondan canlı olarak yayınlanan tarihteki ilk maç oldu.
Televizyondan ilk yayın denemesi ise, 1937 yılında İngiliz takımları Arsenal ile Everton arasında oynanan maçın banttan yayınlanmasıyla yapıldı.
Banttan yayın sonrası 9 Nisan 1938 tarihinde ise, Wembley Stadı’ndaki İngiltere-İskoçya maçı canlı yayınlanan ilk milli maç olarak tarihe geçti.
Karşılaşma İskoçya’nın 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı.
 



Kadın futbolunda bel altı hareket iddiası

Barselona derbisinde yaşanan olay, León'u mahkemede sanık koltuğuna oturtabilir (AFP)
Barselona derbisinde yaşanan olay, León'u mahkemede sanık koltuğuna oturtabilir (AFP)
TT

Kadın futbolunda bel altı hareket iddiası

Barselona derbisinde yaşanan olay, León'u mahkemede sanık koltuğuna oturtabilir (AFP)
Barselona derbisinde yaşanan olay, León'u mahkemede sanık koltuğuna oturtabilir (AFP)

2023'te Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanan İspanya'da Kraliyet Futbol Federasyonu (RFEF) Başkanı Luis Rubiales'in futbolculardan Jenni Hermoso'yu zorla öpmesinin yankıları hâlâ sürerken Batı Avrupa ülkesinden şaşırtan bir haber daha geldi. 

Barcelona kadın futbol takımının stoperi Mapi León, pazar günü ulusal ligdeki Espanyol maçında karşı karşıya geldiği Kolombiyalı Daniela Caracas'a yönelik hareketiyle gündem oldu. 

Sosyal medyada tartışma yaratan videoda 29 yaşındaki İspanyol stoperin rakibinin kasığına doğru eliyle bir hamle yaptığı görülüyor. 

Caracas'a "Senin penisin mi var?" diye sorduğu da öne sürülen León bu iddiaları dün yalanladı. Maç içinde doğal bir şekilde birbirlerine temas ettiklerini, rakibinin mahremiyetini ihlal gibi bir motivasyon taşımadığını söyledi. 

León'un hareketini kınayan Espanyol ise istemesi halinde Caracas'a istediği yasal desteği verebileceklerini dünkü açıklamasında vurguladı. 

Caracas'ın, kendisinin ve takımının ceza almaması için o anda tepki vermekten kaçındığı da aynı açıklamada belirtildi.

Kolombiyalı futbolcunun sosyal medyada tacize uğraması da kınandı. 

15. dakikada yaşanan bu olaydan sonra Caroline Graham Hansen ve Salma Paralluelo'yla iki gol bulan Barcelona, maçı 2-0 kazandı. Katalan kulübü, Liga F'de 5 puan farkla Real Madrid'in önünde lider. 

León, 2022'de teknik direktör Jorge Vilda ve ekibiyle sorun yaşadıklarını belirterek milli takımdan çekilen 15 İspanyol oyuncudan biriydi. 

Federasyonun o dönemki açıklamasında, bunun yalnızca İspanya'da değil dünya futbol tarihinde eşine rastlanmamış bir durum olduğu ifade edilmişti.

27 yaşındaki savunmacı Caracas da bir oyuncunun hastanelik olması sonrasında 2023'teki hazırlık maçından çekilen İrlanda Cumhuriyeti takımına "küçük kızlar" ve "B** yesinler" diye seslenerek gündem olmuştu. 

2023 Kadınlar Dünya Kupası'nın çeyrek finalinde Kolombiya'yı yenen İngiltere, finalde İspanya'ya 1-0 kaybetmişti. 

Independent Türkçe, Telegraph, Guardian, AP