Elon Musk, Apple'a açtığı savaşta kendine iki müttefik buldu

Apple'ın yüksek komisyon oranını eleştiren Musk, Twitter Blue hizmetini erteledi

Musk, 23 Kasım'da bir ilke imza atmış ve tarihte 100 milyar dolar kaybeden ilk insan olmuştu (Reuters)
Musk, 23 Kasım'da bir ilke imza atmış ve tarihte 100 milyar dolar kaybeden ilk insan olmuştu (Reuters)
TT

Elon Musk, Apple'a açtığı savaşta kendine iki müttefik buldu

Musk, 23 Kasım'da bir ilke imza atmış ve tarihte 100 milyar dolar kaybeden ilk insan olmuştu (Reuters)
Musk, 23 Kasım'da bir ilke imza atmış ve tarihte 100 milyar dolar kaybeden ilk insan olmuştu (Reuters)

Elon Musk, Apple'a açtığı savaşta kendine yeni müttefikler edindi.
Fortnite gibi popüler video oyunlarıyla tanınan Epic Games ve önde gelen müzik platformu Spotify'ın da desteğini alan Musk, Apple'ın uygulama mağazasındaki (App Store) satın alımlardan komisyon kesmesini eleştiriyor.
Milyarder, merakla beklenen ücretli Twitter Blue hizmetini de Apple'a komisyon ödemek istemediği için erteledi.
Ekim ayında Twitter'ı resmen satın alan Musk, sosyal medya platformunun giderek azalan reklam gelirlerine bağımlılığını hafifletmek için Twitter Blue projesine güveniyor.
Twitter Blue aboneliği, kullanıcılara yaklaşık 8 dolarlık ücret karşılığında daha az reklam gösterme, mavi tik işareti ve başka avantajlar sunacak.
Öte yandan, aslında dün (29 Kasım) kullanıcılara açılması planlanan Blue abonelik paketinin, Apple tartışması nedeniyle belirsiz bir süreliğine ertelendiği duyuruldu.

Sosyal medya şirketleri, Apple'ın komisyonundan şikayetçi
Apple, uygulama içi satın alımlar için yazılım geliştiricilerden yüzde 30 oranında ücret talep ediyor ve birçok geliştirici şirket bu komisyonu fazla buluyor.
Bu uygulama nedeniyle iOS kullanıcıları, herhangi bir uygulama için harcadığı her 10 TL'nin 3 TL'sini doğrudan Apple'a vermiş oluyor.
Spotify temsilcileri 2019'da bu durumla ilgili şikayetlerini Avrupa Komisyonu'na da sunmuş, Epic Games ise 2020'de ABD'de Apple'a dava açmıştı.
Şirketin yüksek komisyon talebiyle ilgili tartışmalar, kısa süre önce Musk'ın Twitter hesabından paylaştığı sert eleştirilerle yeniden gündeme geldi.
Milyarder, Twitter hesabından paylaştığı gönderide, "Apple, Twitter'da reklam vermeyi büyük ölçüde durdurdu. Amerika'da ifade özgürlüğünden nefret mi ediyorlar?" diye yazmış ve Apple CEO'su Tim Cook'u etiketleyerek "Neler oluyor burada?" diye sormuştu.
Musk ayrıca, Apple'ın Twitter'ı uygulama mağazasından kaldırmakla tehdit ettiğini öne sürmüştü:
"Apple ayrıca Twitter'ı App Store'dan alıkoymakla tehdit etti ama nedenini bize söylemiyor."

Epic Games ve Spotify'ın resmi hesaplarından, Musk'ın konuyla ilgili paylaşımlarının retweet edilmesi de iki şirketin Apple savaşında Musk'ın tarafını tuttuğu şeklinde yorumlandı.
Apple önceden Twitter'daki en büyük reklam verenlerden biriydi. Ancak Musk'ın, Donald Trump'ınki de dahil olmak üzere, önceki yönetimin askıya aldığı hesapları geri getirme kararının App Store politikalarıyla çelişebileceği düşünülüyor.

Zuckerberg de Apple mağduru
Bu arada Meta CEO'su Mark Zuckerberg de Apple'ın uygulama mağazasında yaptığı değişiklikler nedeniyle ciddi gelir kaybına uğramıştı.
Apple, bu değişiklerle kullanıcılara izni alınmadan hedefli reklamlar gösterilmesini yasaklamıştı. İlk belirlemeler, iPhone kullanıcılarının yüzde 75’inin bu izni vermediğini göstermişti.
Bu durum, reklamverenlerin doğru hedef kitlesine ulaşmasını engelleyince Meta'ya reklam veren şirket sayısı azalmıştı.
Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta hisselerindeki düşüş, Zuckerberg'ün bu yıl servetinden 83 milyar dolar kaybetmesiyle sonuçlanmıştı.
Independent Türkçe, The Verge, Reuters
 



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais