Paris ve Washington zorlu bir sınavla karşı karşıya: Biden-Macron görüşmesinin sonuçları dört gözle bekleniyor

Ukrayna'daki savaşın nasıl sona erdirileceği ve ekonomik yükün nasıl paylaşılacağı konusundaki yaklaşımlar farklı.

Macron ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün NASA'da iki ülke arasındaki uzay iş birliği konulu bir toplantıda (AP)
Macron ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün NASA'da iki ülke arasındaki uzay iş birliği konulu bir toplantıda (AP)
TT

Paris ve Washington zorlu bir sınavla karşı karşıya: Biden-Macron görüşmesinin sonuçları dört gözle bekleniyor

Macron ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün NASA'da iki ülke arasındaki uzay iş birliği konulu bir toplantıda (AP)
Macron ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün NASA'da iki ülke arasındaki uzay iş birliği konulu bir toplantıda (AP)

ABD Başkanı Joe Biden, cumhurbaşkanlığı dönemindeki ilk resmi ziyaretinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u kabul etmek için perşembe sabahı Beyaz Saray'ın kapılarını açtı. Fransa Cumhurbaşkanı, askeri müzik eşliğinde 21 pare top atışı ve resmi karşılama töreni ile karşılandı. Liderler, ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Eşi Brigitte Macron ile birlikte Salı akşamı Washington'a gelen Fransa Cumhurbaşkanı, gerçekleştirdiği ziyaret ile iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyor. Ziyaret ayrıca Paris-Washington ilişkilerine gölge düşüren krizlerin aşılması, Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesine ilişkin sıcak konularda tatmin edici sonuçlar alınması, müzakere yolları ve savaşın ekonomik yansımalarını ele alacak. Macron’un ziyareti Biden yönetiminin ticaret politikası ve Avrupa endüstrileri karşısında ABD’ye korumacı avantajlar sağlayan Amerikan enflasyonu düşürme yasasıyla ilgili Fransa ve Avrupa’nın kaygıları, Pasifik ve Hint okyanuslarında artan Çin etkisini ve Çin'in askeri emelleriyle nasıl başa çıkılacağına ilişkin konuları da masaya yatıracak.
 
İlişkileri güçlendirme
 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçen Pazartesi düzenlediği basın toplantısında “Cumhurbaşkanı Macron'un 2018'den bu yana ABD'ye ilk resmi ziyaretinin nedeni, Başkan Biden'ın dış politikayı şekillendirmek için müttefik ülkelerle ilişkileri güçlendirme hedefini vurgulamaktır. ABD ittifaklarının gücü ve dayanıklılığı, Başkan Biden'ın dış politika yaklaşımının bel kemiğidir. Fransa ABD'nin en eski müttefikidir.” ifadelerini kullandı.
 Macron’un ziyareti, geçen yıl Washington'ın Avustralya ve Birleşik Krallık ile savunma alanında "AUKUS Anlaşması" imzalamasının ardından yaşanan diplomatik sürtüşme ve ilişkilere gölge düşüren çatlağı onarmak için özel bir öneme sahip. Bu güvenlik anlaşması kapsamında Avustralya, Fransa ile imzaladığı milyarlarca dolar değerindeki bir denizaltı anlaşmasını iptal ederek, ABD ile nükleer denizaltılar alanında anlaşmaya vardı.
Analistler, iki liderin diplomatik yeteneklerinin ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ve ittifakların esnekliğinin önemli bir testi olan görüşmenin sonuçlarını bekliyor. Görüşmenin sonuçları, Macron'un güçlendirmek istediği transatlantik birliğin resmini çizecek ve savaş zamanında ABD-Avrupa stratejik ittifaklarının değeri gösterecek.
 
Savaş nasıl bitirilir
Savaşın nasıl sona erdirileceği ve Avrupa ekonomileri üzerindeki ağır ekonomik yükün nasıl paylaşılacağı konusunda küçük farklılıklar olsa da Ukrayna, Biden ve Macron arasındaki görüşmenin temel konularından biri olacak.
Macron her zaman Avrupa'nın savunma amaçlı bağımsızlığını ve ABD'den özerkliğini desteklemiş ve Avrupa Birliği'ne kendi ordusunu yaratma çağrısında bulunmuş olsa da bu ziyaret, Biden'ın Avrupa'daki en değerli ve güvenilir müttefiklerinden biri olduğunu kanıtladı.
Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle geçtiğimiz dokuz ay, Biden ve Macron arasında yoğun bir iletişime tanık oldu. Ancak, çatışmanın nasıl sona erdirileceği konusunda iki lider arasında gerginlik ve açık bir anlaşmazlık var. Macron, Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması ve Moskova ile diyaloğun sürdürülmesi çağrısında bulunurken, Biden, bunun yalnızca Kiev'in verebileceği bir karar olduğunu yineledi. Biden, Ukrayna'nın savaşı kazanması gerektiği konusunda daha ısrarcı ve savaşın ne zaman durdurulacağına yalnızca Ukraynalıların karar verebileceği konusunda ısrar ediyor.
Siyasi analist Jeremy Diamond’a göre, Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşıyla başa çıkma konusunda Başkan Biden ile olan entelektüel ve siyasi yakınlığına rağmen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iletişim kanallarını açmak ve Başkan Biden ile birkaç kez alenen fikir ayrılığına düşmek de dahil olmak üzere dünya sahnesinde kendi alanını oluşturmaktan çekinmedi.
Macron'un ziyaretin sonuçlarıyla ilgili umutları, jeopolitik oyunlarında, Fransa'yı Amerikan tarafına yaklaştırmak isteyen ev sahibi ev Washington’dan farklı. Test, iki liderin ABD enflasyon yasasının olumsuz etkilerini ele alma konusunda ne ölçüde anlaşacağı ile ilgili olacak. ABD enflasyon yasası, Washington yönetimine Amerikan şirketlerine büyük sübvansiyonlar sağlama yetkisi veriyor ve ülkede üretilen elektrikli arabaları satın alan tüketicilere vergi indirimi sağlıyor. Fransız ve Alman otomobil endüstrisini büyük ölçüde etkileyen bu konu, Fransız liderin gündemindeki önceliklerden biri.
Macron'un, ABD'nin Rusya-Ukrayna ihtilafından dolayı sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) fahiş fiyatlara Fransa ve Avrupa'ya satarak çıkar sağlamasına duyduğu öfkeyi dile getireceğine şüphe yok.
Çin ile ilgili olarak, Washington'daki Fransa Büyükelçiliği Sözcüsü Pascal Confro, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “2018'den beri Avrupa'nın Çin ile ilişkiler için kendine özgü bir stratejisi var. Bu da Çin ile ilişkilere yönelik tutumlarda bir farklılığa işaret ediyor.”
Bazı analistler, hem Biden'ın hem de Macron'un Çin ile ilişkilere yaklaşımı nedeniyle ziyaretin sonucuna ilişkin beklentilerin düşürülmesi gerektiğini söylüyor. Rusya ve farklı "ittifak" anlayışları, iki liderin aynı senaryodan aynı sayfada konuşamayacağı anlamına geliyor.



Biden Trump'a suikast girişiminin ardından birlik çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden (AP)
ABD Başkanı Joe Biden (AP)
TT

Biden Trump'a suikast girişiminin ardından birlik çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden (AP)
ABD Başkanı Joe Biden (AP)

ABD Başkanı Joe Biden dün (Pazar) yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi rakibi eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişimini kınadı ve Trump'ın olayda aldığı yaraların iyileşmesinden dolayı minnettar olduğunu söyledi.

Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, birkaç saat içinde Amerikan halkına birlik ihtiyacı konusunda sesleneceğini belirtti.

Reuters'in haberine göre Biden, Trump'ın Pensilvanya'daki seçim mitingi sırasında neler olduğunu öğrenmek için bir soruşturma emri verdiğini söyledi.

Biden, "Amerika'da bu tür şiddete ya da başka herhangi bir şiddete yer yoktur. Suikast girişimi savunduğumuz her şeye aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Biden, Trump ile "kısa ama iyi bir konuşma" yaptığını kaydetti. Ayrıca Trump'ın hayatına kastedilen Pensilvanya'daki seçim mitingi sırasındaki güvenlik düzenlemelerinin bağımsız bir şekilde gözden geçirileceğini duyurdu.

Trump'a yönelik başarısız suikast girişimi, ABD içinde ve dışında şok dalgalarına ve siyasi bir depreme yol açtı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre FBI tarafından Thomas Matthew Crooks olarak tanımlanan 20'li yaşlardaki silahlı saldırgan, Pensilvanya'nın Butler ilçesinde düzenlenen miting sırasında eski başkanı vurdu. Yetkililer genç adamın öldüğünü, iki katılımcının hayatını kaybettiğini ve iki kişinin de ağır yaralandığını açıkladı.