Avrupa Komisyonu’ndan işgalci Rus yetkililer için özel mahkeme çağrısı

Avrupa Komisyonu, işgalci Rus yetkilileri yargılamak için özel bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen (Reuters)
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen (Reuters)
TT

Avrupa Komisyonu’ndan işgalci Rus yetkililer için özel mahkeme çağrısı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen (Reuters)
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen (Reuters)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği suçları soruşturmak için "ihtisas mahkemesi" kurulmasını teklif ederek, AB'nin bu konuda uluslararası toplumla çalışmaya hazır olduğunu bildirdi. 
Rus işgalinin bir sonucu olarak Ukrayna ekonomisine verilen zararın tazmin edilmesi için 300 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen dondurulmuş Rus fonlarının kullanılması çağrısında bulunan Von der Leyen, Ukrayna'daki hasar miktarının 600 milyar euro olarak tahmin edildiğini belirtti.
Rusya'yı Ukrayna'da işlediği iddia edilen suçlardan dolayı soruşturmak ve kovuşturmak için özel bir BM "İhtisas Mahkemesi" kurulmasını teklif eden Von der Leyen, Twitter hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, “Rusya'nın korkunç suçları cezasız kalmayacak.” dedi.
AB komisyon başkanı konuşmasında ayrıca Kiev'in Bucha banliyösünde ortaya çıkan zulümlerden de bahsetti.
Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti, Ukrayna'nın doğusundaki İzyum kenti yakınlarında Rus işgalinden kurtarılmasının ardından, yüzlerce gömülü ceset bulunması üzerine Eylül ayında özel bir mahkemenin kurulmasını desteklemişti. Baltık ülkeleri de Eylül ayında böyle bir mahkemenin kurulmasını talep etti.
Von der Leyen, Komisyonun Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya'ya yönelik soruşturmalarını desteklemenin yanı sıra "ihtisas mahkemesi" kurulması için uluslararası destek bulmaya çalıştığını açıkladı. Von der Leyen, "Bu mahkeme için mümkün olan en büyük uluslararası desteği toplamak için uluslararası toplumla çalışmaya başlamaya hazırız" dedi.
Von der Leyen, olası bir finansman kaynağı olarak Rusya'nın Batı yaptırımları nedeniyle dondurulan varlıklarına işaret ederek, “Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği zararı tazmin etmesi ve ülkenin yeniden inşasının maliyetlerini karşılaması gerektiğini” kaydetti.
Von der Leyen, Rusya Merkez Bankası rezervlerinden 300 milyar euro (310 milyar dolar) ve Rus oligarkların 19 milyar euro meblağındaki hesaplarının dondurulduğunu söyledi.
Von der Leyen, “Ortaklarımızla birlikte kısa vadede bu fonları yönetecek ve onlarla yatırım yapacak bir yapı oluşturabiliriz. Bu yapının gelirlerini Ukrayna için kullanabiliriz. Yaptırımlar kalkınca bu fonlar Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği zararın tamamını tazmin için kullanılmalı.” dedi.
Avrupalı bir yetkiliye göre, Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana 20 binden fazla sivil ve 100 bin Ukraynalı asker öldürüldü.



Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
TT

Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)

-Arap diplomatik kaynaklar, dün, Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın cumartesi günü Bağdat'ta düzenlenecek Arap zirvesine katılmayacağını açıkladı. Eş-Şara’ya gönderilen resmi davet, İran yanlısı Iraklı siyasetçiler ve destekçileri tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre kaynak yaptığı açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 17 Mayıs'ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenecek 34. Arap Zirvesi'ne katılmayacak” dedi. Kaynak, “Suriye’yi zirvede Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'nin temsil edeceğini” belirtti.

Bağdat, yakın müttefiki Beşşar Esed'in devrilmesinden bu yana komşusu ile yakın ilişkiler kurmak isteyen Şam'a karşı temkinli davranıyor. Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı Hamid eş-Şatri başkanlığındaki Irak heyeti, geçen ayın sonlarında Şam'ı ziyaret ederek, güvenlik, ticaret ve terörle mücadele konularında iş birliği konularını görüşmek üzere eş-Şara ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.

Esed'e en büyük destek Rusya, İran ve Hizbullah'tan gelirken, İran yanlısı Iraklı milisler de Esed'in demokrasi yanlısı protestoları bastırmak için başlattığı kanlı kampanyanın sürdüğü 13 yıllık savaşta rejimi savunmak için mücadele etti. Bu gruplar, sosyal medyadaki destekçileriyle birlikte Şeriat yasalarına karşı sert söylemlerini sürdürüyor.

xsdfrgt

Irak güvenlik kaynakları AFP'ye yaptığı açıklamada, Eş Şara'nın Irak'ta, eski bir tutuklama emri olduğunu ve bu emrin, Şara'nın El Kaide örgütü saflarında ABD ve müttefiklerine karşı savaştığı ve ardından Irak'ta yıllarca hapis yattığı döneme ait olduğunu söyledi.

sdfgthy
Şam sokaklarında devrik Başkan Esed ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in afişi, Mart 2022 (Arşiv-Reuters)

İçişleri Bakanı Abdul Emir el-Şammari, geçen hafta El-Hadath televizyonuna verdiği röportajda, 40 yıllık çatışma ve savaşın ardından göreceli bir istikrara kavuşan Irak'ın, zirveye katılan ileri gelenleri korumak için "kapsamlı güvenlik planları" uygulamaya koyduğunu doğruladı. Irak'ın Şara'nın katılımı için güvenlik garantisi vermesinin istenip istenmediği sorusuna El-Şammari, "Bizden herhangi bir güvenlik garantisi istenmedi ve güvenlik önlemlerimiz herkesi kapsıyor. Bütün konuklar eşit derecede önemlidir" yanıtını verdi.

Zirve ile eş zamanlı olarak Irak İçişleri Bakanlığı cumartesi günü, “11 Mayıs'tan 20 Mayıs'a kadar” gösterilerin yasaklandığını ve “gösteriye yapmaya çalışanların tutuklanacağını” duyurdu.