Afganistan’da medresede patlama: 16 ölü

Afganistan’da bir dini okulda meydana gelen patlamada yaralanan bir çocuk hastanede tedavi altına alındı (AP)
Afganistan’da bir dini okulda meydana gelen patlamada yaralanan bir çocuk hastanede tedavi altına alındı (AP)
TT

Afganistan’da medresede patlama: 16 ölü

Afganistan’da bir dini okulda meydana gelen patlamada yaralanan bir çocuk hastanede tedavi altına alındı (AP)
Afganistan’da bir dini okulda meydana gelen patlamada yaralanan bir çocuk hastanede tedavi altına alındı (AP)

Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Aybek şehrinde bir dini okulda meydana gelen patlamada en az 16 kişinin öldüğü, 24 kişinin ise yaralandığı belirtildi.
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Taliban’ın iktidarı gelmesiyle Afganistan’da onlarca patlamanın yanı sıra çoğu DEAŞ tarafından üstlenilen sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleşti.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Kabil’in 200 km kuzeyindeki Aybek’ten bir doktor ajansa yaptığı açıklamada, kurbanların çoğunun yaşının küçük, çocuk ve normal insanlar olduğunu söyledi.
Yerel bir yetkili, patlamanın El-Cihad isimli bir medresede meydana geldiğini belirtirken, kurban sayısı hakkında ayrıntı vermedi.
Genellikle net bilgi ermeyen Taliban ise, 10 öğrencinin öldüğünü, birçok öğrencinin ise yaralandığını bildirdi.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulnafi Takur, “Soruşturmacılarımız ve güvenlik güçlerimiz, bu affedilemez suçun faillerini tespit etmek ve eylemlerinden dolayı cezalandırmak için hızla çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada yayınlanan ve gerçekliği henüz doğrulanmayan fotoğraf ve videolarda, “Taliban savaşçılarının binanın zeminine dağılmış cesetlerin arasından geçmeye çalıştığını” gösteriyor.

Haftalardır sessizlik
Doktor, ağır yaralılardan bazılarının yaklaşık 120 kilometre uzaklıktaki Mezar-ı Şerif'teki daha donanımlı hastanelere götürüldüğünü dile getirdi.
Doktor, insanların çoğunun şarapnel parçasının etrafa saçılması sonucu yaralandığını, yaralıların yüzünde ve vücutlarında bazı şarapnel parçalarının olduğunu dile getirdi.
Aybek, küçük olmasına rağmen eski bir devletin başkenti konumundaydı. Önemli bir Budist merkezi olduğu 4. ve 5. yüzyıllarda tüccar kervanlarının uğrak yeri olarak biliniyor.
Afganistan, münferit saldırılarda bir dizi Taliban savaşçısının öldürülmesine rağmen, sivilleri hedef alan büyük bombalamalar arasında birkaç hafta boyunca bir durgunluğa tanık oldu.
Geçtiğimiz Eylül ayında, Kabil'de yüzlerce öğrencinin üniversiteye girişi için deneme sınavına girdiği bir salonda bir intihar bombacısının patlaması sonucu 51'i kız en az 54 kişi hayatını kaybetti.
Saldırıların sorumluluğunu üstlenen olmadı ancak Taliban DEAŞ’ı suçlayarak, örgüte ait bazı hücrelerde liderlerin öldürüldüğünü duyurdu.
Taliban'ın yeniden iktidara gelmesi, isyancıların önündeki perdeyi indirdi ancak DEAŞ ülke çapında saldırılar düzenlemeye devam ediyor.
Çoğunlukla Peştunlardan oluşan Taliban, azınlıkları koruma ve güvenlik tehditlerini sona erdirme sözü verdi.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) patlamayı “rahatsız edici” olarak nitelendirerek, bunun "Afgan halkının acılarının sona ermekten çok uzak olduğunu dünyaya bir kez daha hatırlattığını” bildirdi.



ABD, Meksika ve Orta Amerika üzerinde “askeri faaliyetlerin” riskleri konusunda uyarıda bulundu

Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)
Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)
TT

ABD, Meksika ve Orta Amerika üzerinde “askeri faaliyetlerin” riskleri konusunda uyarıda bulundu

Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)
Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)

 ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), dün havayolu şirketlerine “askeri faaliyet riski nedeniyle Meksika ve Orta Amerika hava sahasında dikkatli olmaları” çağrısında bulundu.

İdare, küresel uydu navigasyon sistemine müdahale olasılığına dikkat çekerek “potansiyel olarak tehlikeli bir durum” konusunda bir dizi uyarı mesajı yayınladı.

FAA sözcüsüne göre yönergeler Meksika, Orta Amerika, Panama, Bogotá, Guayaquil, Mazatlán ve Doğu Pasifik Okyanusu üzerindeki hava sahasını kapsıyor.

Uyarı, 16 Ocak 2026'dan itibaren 60 gün boyunca geçerli olacak.

Bu açıklama, ABD özel kuvvetlerinin 3 Ocak'ta gerçekleştirdiği ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile eşi Cilia Flores'in uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla yargılanmak üzere yakalanmasıyla sonuçlanan yıldırım askeri operasyonunun devam eden yankıları arasında geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika'ya kara saldırıları başlatmayı planladığını söyledi; bu da büyük bir askeri gerilim anlamına gelecektir.

Trump, geçtiğimiz hafta Fox News'e verdiği bir röportajda, "Kartellere karşı kara saldırıları başlatarak başlayacağız. Karteller Meksika'yı kontrol ediyor" ifadelerini kullanmıştı.


Trump, Gazze “barış konseyi” başkanlığını üstlendi ve Rubio ile Blair'i kurucu üyeler olarak atadı

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump, Gazze “barış konseyi” başkanlığını üstlendi ve Rubio ile Blair'i kurucu üyeler olarak atadı

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'i Gazze Barış Konseyi'nin kurucu üyeleri olarak atadı.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, Trump'ın özel elçisi Steve Whitkoff, damadı Jared Kushner ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga'yı da yedi üyeli kurucu “yönetim kurulu”na atadığını vurguladı.

Açıklamada, Trump'ın konseyi bizzat yöneteceği belirtilirken, diğer üyelerin önümüzdeki haftalarda açıklanacağına dikkat çekildi.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, 13 Temmuz 2025'te Ürdün'ün başkenti Amman'da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi (AFP)İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, 13 Temmuz 2025'te Ürdün'ün başkenti Amman'da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi (AFP)

Financial Times'a göre, yeni konseyde Filistinli veya Arap liderler yer almıyor, ancak özel sermaye şirketi başkanı Mark Rowan ve ABD ulusal güvenlik danışmanı Robert Gabriel konseye dahil edildi.

Trump perşembe günü, Filistin topraklarındaki savaşı sona erdirmek için ABD'nin planında duyurulan konseyin kurulduğunu açıkladı ve Mısır, Türkiye ve Katar'ın desteğiyle Hamas ile kapsamlı bir silahsızlanma anlaşmasına varılacağını belirtti.

Blair'in seçimi, 2003 Irak işgalindeki rolü nedeniyle Ortadoğu'da tartışmalı bir konu ve Trump geçen yıl, onun “tüm taraflarca kabul edilebilir” olmasını sağlamak istediğini söylemişti.

Trump perşembe günü, Gazze'deki savaşı sona erdirmek için ABD barış planının ikinci aşamasının kilit unsuru olan “barış konseyi” kurulduğunu duyurdu.

ABD başkanı, bunun “şimdiye kadar kurulmuş en büyük ve en seçkin konsey” olduğunu söyledi.

Konseyin kurulması, savaş sonrası Gazze Şeridi'ni yönetmek üzere 15 üyeli Filistinli teknokrat komitenin oluşturulacağını açıklanmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Gazze'de doğan Filistinli inşaat mühendisi Ali Şaas, iki yıllık kanlı savaşta yıkılan Filistin bölgesinin yeniden inşasının ilk aşamasını hazırlamaya başlayacak olan teknokrat komitenin başına getirildi. Şaas daha önce Filistin Yönetimi'nde bakan yardımcısı olarak görev aldı.

Trump dün, ABD'li General Jasper Jeffers'ı Gazze'deki uluslararası istikrar gücü başkanı olarak atadı.

Gazze'deki ateşkes anlaşması 10 Ekim'de yürürlüğe girdi ve Hamas'ın tüm rehineleri, hayatta olanları ve ölenleri serbest bırakmasına ve Gazze Şeridi'nde Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaların sona ermesine yol açtı.

Trump'ın barış planı, yardım eksikliği uyarıları ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne neredeyse her gün devam eden bombardımanı arasında ikinci aşamasına girdi, ancak bombardımanın yoğunluğu azaldı.

Hamas, İsrail'in müzakere edilemez bir talep olarak gördüğü silahsızlanma taahhüdünü reddediyor.


Tahran'da temkinli bir sakinlik hakim... Pehlevi, İranlıları yeniden sokaklara çıkmaya çağırıyor

Rıza Pehlevi dün Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)
Rıza Pehlevi dün Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)
TT

Tahran'da temkinli bir sakinlik hakim... Pehlevi, İranlıları yeniden sokaklara çıkmaya çağırıyor

Rıza Pehlevi dün Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)
Rıza Pehlevi dün Washington'da düzenlediği basın toplantısında (DPA)

İran'ın devrik Şahı'nın oğlu Rıza Pehlevi, İran güvenlik güçleri tarafından 2 bin 600'den fazla göstericinin öldürülmesinin ardından ülke genelindeki protestoların bastırılmasından sonra, İranlıları bu hafta sonu tekrar sokaklara çıkmaya çağırdı.

İran'ın devrik Şahı'nın oğlu, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, "cesur yurttaşlarını" cumartesi'den pazartesi'ye kadar "öfke ve protesto seslerini yükseltmeye" çağırdı.

Paylaşımında, “Dünya cesaretinizi görüyor ve ulusal devriminize daha net ve daha pratik destek sunacak” dedi.

 Pehlevi'nin açıklamaları, İran'ın ülke genelinde binlerce tutuklunun toplu infazına ve kanlı baskılara yol açan protesto dalgasının ardından temkinli sakinliğe döndüğü bir dönemde geldi.

 Dün, İran'ın başkenti Tahran (AP)Dün, İran'ın başkenti Tahran (AP)

İran'daki protestolar, 28 Aralık'ta Tahran çarşı tüccarlarının kötüleşen yaşam koşullarını protesto etmek için başlattığı grevle başladı, ancak hızla 1979 İslam Devrimi'nden beri ülkeyi yöneten rejimin devrilmesi çağrılarını da içeren siyasi sloganlarla geniş çaplı bir harekete dönüştü. Norveç merkezli İran'da İnsan Hakları örgütünün açıkladığı rakamlara göre, gösterilerde en az 3 bin 428 protestocu öldürüldü. Ancak örgüt, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceği konusunda uyardı.

 İranlılar Tahran'da Farsça "Beni tanıyın... Ben İran'ım" yazan bir reklam panosunun önünden geçiyor (AP)İranlılar Tahran'da Farsça "Beni tanıyın... Ben İran'ım" yazan bir reklam panosunun önünden geçiyor (AP)

İnsan hakları örgütleri, yetkililerin protestolarla bağlantılı olarak yaygın gözaltılar gerçekleştirdiğini ve gözaltındaki kişi sayısının 20 bine ulaşabileceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Yurtdışından yayın yapan muhalif kanal İran Uluslararası, üst düzey hükümet ve güvenlik kaynaklarına atıfta bulunarak en az 12 bin kişinin öldürüldüğünü bildirdi.