İspanya'da son 24 saatte dört farklı adrese patlayıcı maddeli zarf gönderildi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İspanya'da son 24 saatte dört farklı adrese patlayıcı maddeli zarf gönderildi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

İspanya'da son 24 saatte dört farklı adrese içinde küçük ölçekli patlayıcı madde bulunan zarf gönderildi.
Ülkede dün ilk olarak Ukrayna'nın Madrid Büyükelçiliğine ardından da Zaragoza'daki bir silah fabrikasına gönderilen patlayıcı maddeli zarfların bugün de Madrid'deki Torrejon de Ardoz askeri üssüne ve Savunma Bakanlığına gönderildiği bildirildi.
İspanya resmi haber ajansı EFE'nin soruşturmayı yürüten polis kaynaklarına dayanarak verdiği bilgilere göre, yerel saatle 03.00 (TSİ 05.00) sıralarında şüpheli bir zarfın Torrejon de Ardoz askeri üssüne ulaştığı belirtildi.
X Ray cihazından geçen zarfın içinde bir mekanizma olduğunun tespit edilmesi üzerine hemen terör protokolünün uygulandığı ve zarfın bomba imha ekiplerince tespit edildiği kaydedildi.
Diğer bir şüpheli zarfın da Savunma Bakanlığı binasına gönderildiği açıklandı.
Polis kaynakları, yapılan incelemelerde askeri üsse ve Savunma Bakanlığı binasına gelen zarfların Ukrayna'nın Madrid Büyükelçiliği ile Zaragoza'daki silah fabrikasına gönderilen zarflar ile benzer olduğunu söyledi.
Diğer yandan İspanyol basını, benzer bir zarfın 24 Kasım'da Başbakan Pedro Sanchez'e gönderildiğini, gizli servis kaynaklarına dayandırarak duyurdu.

Patlayıcı maddeli zarflar
Ukrayna'nın Madrid Büyükelçiliğine dün gelen zarfın açılması sonrasında meydana gelen patlamada Büyükelçilik görevlisi bir kişi hafif yaralanmıştı.
Zarfta gönderenin belli olmadığı, Ukrayna Büyükelçisi Serhii Pohoreltsev'e hitaben yollandığı açıklanmıştı.
Pohoreltsev, İspanyol basınına yaptığı açıklamada, Rusya'yı kastederek "Saldırgan ülkenin terörist yöntemlerini bildiğimiz için her türlü acil duruma hazırız" demişti.
İspanya İçişleri Bakanlığı da olay sonrasında terör saldırısı alarmı protokolüne geçildiğini duyurmuştu.
Ayrıca olayın ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkesinin tüm diplomatik misyonlarında güvenliği güçlendirme talimatı vermişti.
Bu olayın ardından dün saat 19.00 (TSİ 21.00) sıralarında Zaragoza'daki "Instalaza" adlı 150 kadar kişinin çalıştığı bir silah fabrikasına da benzer bir zarfın ulaştığı açıklanmıştı.
Söz konusu firmanın, el bombası, hafif makineli tüfek ve mermi ürettiği ve Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya da sevkiyat yaptığı bilgisi paylaşılmıştı.
 



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.