Jeffrey Dahmer tartışmalarına rağmen Netflix seri katil dizilerine doyamıyor

Yayın platformunun yeni belgesel serisi Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası, 1970'lerdeki bir dizi kadının faili meçhul cinayetini inceliyor

Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası (Netflix)
Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası (Netflix)
TT

Jeffrey Dahmer tartışmalarına rağmen Netflix seri katil dizilerine doyamıyor

Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası (Netflix)
Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası (Netflix)

Netflix, kesinlikle cinayetin para ettiğine inanıyor.
Jeffrey Dahmer'ın kurbanlarının ailelerinin, Canavar: Jeffrey Dahmer'ın Hikayesi'ndeki seri katilin tüyler ürpertici cinayetlerine ilişkin, yayıncının en son kurgusunun kendilerini yeniden travmatize ettiğini iddia eden itirazlarına rağmen Netflix gerçek suç yayınlarını durdurma belirtisi göstermiyor.
Şimdi de 29 Kasım Salı günü yayımlanan, platformun en yeni incelemesi Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası (Crime Scene: The Texas Killing Fields) adlı üç bölümlük mini dizi, aynı yol şeridi boyunca öldürülüp gömülen en az 30 genç kadının faili meçhul davalarına geri dönüyor.
Öte yandan, yaratıcı Ryan Murphy izin almaya çalıştığını iddia etse de Dahmer'ın kurbanlarının ailelerinin rızası yokken, foto muhabiri Jessica Dimmock'un belgeseli, kızının katilini aramaktan asla vazgeçmeyen acılı bir baba tarafından yönlendiriliyor.
The Independent'ta yer alan habere göre Calder Yolu'nda (genellikle Teksas Ölüm Tarlası diye adlandırılıyor) 1980'lerde üç, 1991'de de 4. genç kadının cesedi bulunmasından kısa süre sonra yaklaşık 101 bin metrekarelik arazide başka kayıp genç kızların da cesetleri bulundu.
Dizi, babanın da yardımıyla, "bölgenin 50 yıllık huzursuz edici tarihini derinlemesine araştırarak, Calder Yolu'ndaki faili meçhul vakalarla ilgili ürkütücü bağlantıları ve kaçırılmış fırsatları ortaya çıkarıyor ve sonunda araştırmacıları gerçeğe götürüyor".
Gerçek suç belgesel dizileri ve istismarcı doğaları hakkında giderek artan bir yaftalama olsa da bunun iki ucu keskin bir bıçak olduğunu kabul etmeden bu mesele tartışılamaz.

 Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası (Netflix)

İzleyiciler bu tür dizilere ilgi gösterdiği sürece, Netflix ve diğer yayıncıların bunları yayınlama iştahı daha da artacak.
Bu nedenle, biz toplum olarak meraklı meraklı bakma alışkanlığımızı değiştirene kadar, gelecekte de doya doya izleyeceğimiz pek çok gerçek suç içeriği olacak.
Suç Mahalli: Teksas Ölüm Tarlası şimdi Netflix'te yayında.



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe