Trump platforma geri alınsa da Twitter'a açtığı davadan vazgeçmiyor

Trump'ın hesabı sitede yeniden aktif hale gelse de eski ABD Başkanı hesabını henüz kullanmadı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Trump platforma geri alınsa da Twitter'a açtığı davadan vazgeçmiyor

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

The Independent'ta yer alan habere göre eski ABD Başkanı Donald Trump'ı, Twitter'dan men edilmesinin ardından açtığı davada temsil eden avukat, şirketin yeni sahibi Elon Musk tarafından platforma yeniden dahil edilmesine rağmen Trump'ın davayı geri çekmeyeceğini söyledi.
Avukat John Cole, Bloomberg News'e yaptığı açıklamada, şirket davayı resmen çözmek için bir anlaşma yapmadığı sürece Trump'ın, davanın Kaliforniya'daki federal yargıç tarafından reddedilmesine itiraz etmeye devam edeceğini belirtti.
Cole, "İşleri kendi başınıza yapamazsınız, karşı tarafla konuşmalı ya da beklemelisiniz. İşin içinde onu geri almaktan daha fazlası var, bu yüzden bir şeyler bulup bulamayacağımızı görmek için konuşmak istiyoruz" dedi.
İki kez azledilen eski ABD Başkanı davayı Temmuz 2021'de, dönemin CEO'su Jack Dorsey'in 6 Ocak'ta Kongre Binası'na yapılan saldırının ardından Trump'ın hesabının platformda kalıcı olarak askıya alındığını açıklamasından 6 ay sonra açmıştı.
Trump, şirkete karşı açtığı davada, önde gelen Demokratların daha önce, başkanlığı sırasında işe alımları ve işten çıkarmaları duyurmak, politika kararlarını açıklamak ve gerçek veya öyle görünen siyasi rakiplerine karşı taciz ve tehditleri kışkırtmak için kullandığı platforma erişiminin yasaklanması gerektiğini öne süren açıklamalar yaptığından, engellenmesinin ABD Anayasası Birinci Değişikliğini ihlal eden bir devlet eylemi olduğunu iddia etmişti.
Mayısta ABD Bölge Yargıcı James Donato, Twitter'ın davayı reddetme talebini kabul ederek, "bir avuç seçilmiş yetkilinin yorumlarının, 'devletin sorumlu olduğu bir kararın belirleyicisi olmaktan' çok uzak olduğunu" yazarak Demokrat yasa koyucuların yorumlarından "Twitter'ın veya başka bir dinleyicinin açık bir devlet kuralını anlayabileceği sonucuna varmanın makul olmadığını" eklemişti.
Sonraki ay Trump, Yargıç Donato'nun kararını ABD 9. Temyiz Mahkemesi'ne temyize götüreceğini bildiren belgeleri sunmuştu; mahkeme sözlü yargılama için henüz bir tarih belirlemedi. Ancak geçen haftalarda Musk, sitede yayımladığı bilimsel olmayan bir ankete dayanarak eski ABD Başkanı'nın hesabının tekrar kullanıma açıldığını duyurmuştu.
Trump'ın ayrıca kendi sosyal medya girişimi Truth Social'la yapılan anlaşma uyarınca Twitter'a tam zamanlı dönmesinin sözleşme gereği yasak olduğu bildiriliyor. Avukatı Cole, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı'nın kendisine, Twitter'la "ilgilenmediğini" ancak fikrinin "değişebileceğini" söylediğini ifade etti.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais