İsrail’de Likud partisinden Shlomo Karhi, İsrail’deki üniversite ve kolejlerin kampüslerinde Filistin bayrağının yasaklanması ve buna izin veren her İsrailli öğrenci, öğretim üyesi veya üniversitenin ceza almasını öngören bir yasa tasarısı önerdi.
Israel Hayom gazetesine göre Karhi, Salı günü Tel Aviv Üniversitesi’nde bir kültürel etkinlik sırasında çok sayıda öğrencinin Filistin bayrağı sallamasının ardından, Yüksek Öğrenim Yasası’nda kampüslerde Filistin bayraklarının asılması ve taşınmasını yasaklayan bir yasa tasarısı sundu.
Yasadaki değişiklik aynı zamanda İran, Suriye ve Filistin gibi İsrail’in Ceza Kanunu’nda düşman olarak gördüğü devletlerin bayraklarının yasaklanmasını da içeriyor.
Karhi, kampüste Filistin bayrağı sallayan herhangi bir öğrencinin 6 ay uzaklaştırma cezası almasını, suçun tekrarı halinde ise akademik kurumdan atılması ve diploma alma haklarının iptal edilmesini önerdi.
Ayrıca öneriye göre, yurt dışında eğitim gören öğrencilerin de yasayı ihlal etmeleri halinde diplomaları Eğitim Bakanlığı tarafından 10 yıl boyunca tanınmayacak.
Yasa taslağı ayrıca, bir üniversite veya yüksekokuldaki akademik kadrodan bir üyenin Filistin bayrağını sallaması halinde çalışmalarının 6 ay süreyle askıya alınmasını, ikinci kez bu yasağı delmesi halinde ise kurumdan atılmasını öngörüyor.
Taslak aynı zamanda, kampüste Filistin bayrağının dalgalandırılmasını onaylayan herhangi bir üniversite, kolej veya akademik kurumun bütçelerinin geri çekilmesini de öngörüyor.
Karhi Israel Hayom gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi;
“İsrail’de sorun çıkaranların akademik özgürlük adına Yahudi ve demokratik devletimizi yok etme arzusunu simgeleyen Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bayrağını sallama olgusu dünyadan silinmelidir. Benim sunduğum yasa tasarısında FKÖ bayrağı da dahil olmak üzere düşman bayraklarının tüm kampüslerde dalgalandırılması yasaklanacak. İşbirliği yapmayan bir akademik kurumun bütçesi iptal edilecek. İsrail bayrağını direğin tepesine çekeceğiz ve ulusal gururu yeniden tesis edeceğiz.”
Likud Partisi’nden Knesset üyesi Eli Cohen, üniversite ve kolejlerde Filistin bayrağının dalgalandırılmasını önlemek için benzer bir yasa tasarısı sunmuştu. Ancak Knesset feshedilince oylanamamıştı.
Yeni dönemde Knesset’in, yeni hükümeti kurması beklenen aşırı sağ partilerin çoğunluğuyla birlikte yasayı geçirmesi bekleniyor.
İsrail’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu, sert LGBT karşıtı görüşleri ile tanınan, Noam Partisi’nin Knesset’e giren tek Milletvekili olan aşırı sağcı Avi Maoz’u bakan yardımcısı ve Başbakanlık bünyesindeki yeni ‘Ulusal Yahudi Kimliği’ devlet dairesinin başkanı yaptı.
Maoz’a İsrail okullarındaki bazı içerikler üzerinde yetki, en az 100 milyon şekel yıllık bütçe ve bir düzineden fazla personel verilecek.
İsrail’deki üniversitelerde Filistin, İran ve Suriye bayrağının yasaklanması için yasa tasarısı
https://turkish.aawsat.com/home/article/4019956/i%CC%87srail%E2%80%99deki-%C3%BCniversitelerde-filistin-i%CC%87ran-ve-suriye-bayra%C4%9F%C4%B1n%C4%B1n-yasaklanmas%C4%B1
İsrail’deki üniversitelerde Filistin, İran ve Suriye bayrağının yasaklanması için yasa tasarısı
Tel Aviv Üniversitesi
- Tel Aviv: Şarku’l Avsat
- Tel Aviv: Şarku’l Avsat
İsrail’deki üniversitelerde Filistin, İran ve Suriye bayrağının yasaklanması için yasa tasarısı
Tel Aviv Üniversitesi
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'deki Joint Base Andrews'da Florida'ya gitmek üzere Air Force One uçağına binişi sırasında el sallarken, 16 Ocak 2026 (Reuters)
Trump'ın seçim kampanyası kapsamındaki bir mitinginin başlaması öncesinde MAGA şapkaları takan katılımcılar, 4 Kasım 2024 (Reuters)
Trump ve Heritage Vakfı'nın ekonomi alanında kıdemli misafir araştırmacısı Steve Moore, Washington’daki Beyaz Saray'da, gerçek hane halkı gelirindeki değişimi gösteren bir grafiğe işaret ederken, 7 Ağustos 2025 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki Oval Ofisi'nde, 14 Ocak 2026 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde Beyaz Saray’da yeni gümrük vergisi listesini açıkladı. (AP)
Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, ABD Başkanı ve yönetim kadrosunun 3 Ocak'ta Venezuela'daki askeri operasyonu izlediği görülüyor.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, 23 Eylül'de New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei arasında yapılan toplantıya katıldı. (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 9 Ocak'ta Beyaz Saray'da (Reuters)
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 15 Ocak'ta Minneapolis'te tahrip edilen bir ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu aracının fotoğrafını gösteriyor. (Reuters)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)