İnsan hakları örgütleri, Husilerin Yemen’de kız çocuklarının eğitimini engellemesine yönelik uyarıda bulundu

Kahire, İslam dünyasında kadınların durumu konulu bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)
Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)
TT

İnsan hakları örgütleri, Husilerin Yemen’de kız çocuklarının eğitimini engellemesine yönelik uyarıda bulundu

Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)
Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)

Arap ve bölgesel insan hakları örgütleri, yakın zamanda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından başlatılan ‘Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası’ ile eş zamanlı olarak, Yemen’de Husiler, Afganistan’da Taliban ve Nijerya’da Boko Haram tarafından kız çocuklarının eğitiminin engellemesine karşı uyarıda bulundu.
Perşembe günü Kahire’de düzenlenen ‘İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’na, Pakistan’ın Malala Derneği, Mısır Ulusal Kadın Konseyi, Arap Kadın Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye devletleri Kadın Kalkınma Sistemleri, El-Ezher Üniversitesi’ne bağlı Uluslararası İslam Nüfus Etütleri ve Araştırma Merkezi’nden yetkililerin katıldığı açıklanırken, örgütler, kız ve erkek çocuklar arasında uçurumun azaltılması çağrısında bulundu.
Mısır Kadın Hakları Merkezi’nin düzenlediği bir sempozyumda sunulan yakın tarihli bir çalışma, Yemen’de Husilerin uygulamaların yanı sıra Afganistan’da Taliban ve Nijerya’da Boko Haram’ın uygulamalarına ışık tuttu. Söz konusu ülkelerde ‘İslam dininin siyasette kullanıldığı ve dini metinlerin amacından saptırılarak kullanıldığını, bunun da kız çocuklarının eğitim fırsatlarını etkilemenin yanı sıra okulla gitmelerini engelleyen bir söylemin üretimine yol açtığı’ belirtildi.
Malala Örgütü’nün Ortadoğu yetkilisi Rana el-Haciri “İslam dininin, bazı ülkelerde kız çocuklarının eğitimini engelleyecek şekilde kullanılmasını düzeltmenin, bu konuda uluslararası bir belge hazırlamanın, eğitim hakkı dahil gelişme ve yaşama hakkını tartışmaya açmanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu konuda İslam İşbirliği Teşkilatı ve El-Ezher arasında bir ortaklık olduğunu belirten örgüt, Afganistan’da kız çocuklarına yönelik zulmün durdurulması çağrısında bulundu.
Arap Kadınları Örgütü Başkanı Dr. Fadiye Kivan, ‘bazı radikal örgütler ve gruplar tarafından fitne çıkarmaya ve İslam dinini çarpıtmaya’ karşı uyarıda bulundu. Ayrıca, kadına şiddete nasıl son verileceğinin, okul konusunda nasıl bir anlayış oluşturulabileceğinin yanı sıra küçük yaşta evliliklerin ve eğitimden ayrılmalarının nasıl durdurulacağının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
Mısır Kadın Hakları Merkezi Başkanı Nihad Ebu el-Kamsan “Konferans, kız çocuklarının eğitimden ayrılmasını sınırlayan politika ve prosedürlere ulaşmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, kız çocuklarına fayda sağlamanın, eğitimlerini desteklemenin yanı sıra kız çocuklarının daha yüksek maaşlı bir iş bulma şansını artırarak, aile gelirinin artmasına katkı sağlaması ve bireylerin yaşam standartlarına olumlu yansımasıyla ülkelerin kalkınmasına ve ekonomisine katkı sağlayacak olan doğru dini söylemi yaymayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
Ebu Kumsan, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda “El-Ezher, 2013 yılında kadın haklarıyla ilgili bir belge yayınladı, ancak daha fazla aktivasyona ihtiyaç var. Bu durum bizi İslam dünyasında kız çocuklarının eğitimi üzerine el-Ezher tarafından incelenen ve övülen iki yıllık bir çalışma yayınlamaya yönlendirdi” ifadelerini kullandı.
Amerikan Adalet Merkezi (ACJ) tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan bir raporda, 2014-2020 yılları arasındaki dönemde Yemen’de eğitim sürecini etkileyen ihlallerin yanı sıra çok sayıda maddi ve manevi zararların gözlemlendiği belirtildi. Husi milislerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan 170 binden fazla kadın ve erkek öğretmenin 5 yıldır maaşlarının kesilmesinden mustarip olduğu da vurgulandı.
Rapor, Husilerin öğretmenlere karşı bir dizi ihlalde bulunduğunu, 286 öğretmeni işten atarak, onları köylerinden, evlerinden ve okullarından uzaklaştırdığını ve yerlerine kendisine bağlı milisleri atadığını gösterdi. Aynı zamanda ‘okul müfredatlarında ırkçılık, mezhepçilik, din ve mezhep teşvikine dayalı köklü değişiklikler yapan milislerin, kontrol altında bulunan 12 vilayette okul radyo istasyonları aracılığıyla sistemli bir şekilde mezhepçi anlayışı yaydığına’ da dikkati çekti.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.