Hamas: Bu ayın sonunda Cezayir'de Filistin uzlaşması için görüşmeler olacak

Hamas'ın Gazze'deki Başkan Yardımcısı Halil el-Haya (Reuters)
Hamas'ın Gazze'deki Başkan Yardımcısı Halil el-Haya (Reuters)
TT

Hamas: Bu ayın sonunda Cezayir'de Filistin uzlaşması için görüşmeler olacak

Hamas'ın Gazze'deki Başkan Yardımcısı Halil el-Haya (Reuters)
Hamas'ın Gazze'deki Başkan Yardımcısı Halil el-Haya (Reuters)

Hamas Hareketi’nden bir yetkili bugün, Filistinli grupların bu ayın sonunda Cezayir'de Filistin uzlaşısını görüşmek üzere bir araya geleceğini duyurdu.
Hamas'ın Gazze'deki Başkan Yardımcısı Halil el-Haya, Ramallah ile Gazze arasında eş zamanlı olarak düzenlenen yerel bir konferansta Cezayir’in, Filistin uzlaşma çabalarını yeniden başlatmak için bu ayın sonunda bir toplantı düzenleyeceğini söyledi.
DPA’nın haberine göre, Hayya açıklamasında, Hamas’ın ‘önemlerine rağmen Gazze veya Batı Şeria halkının ihtiyaçlarına dayalı olarak değil, daha ziyade bir kurtuluş hareketi olmaktan kaynaklanan bir direniş programı ve vizyonuna dayalı olarak birliği yeniden tesis etmek istediğini’ dile getirdi.
Hayya, ulusal bir program ve birleşik bir ulusal liderlik inşa ederek ve ‘Filistin Otoritesinin ne olduğunu yeniden tanımlayarak Filistin evini düzenlemeye ve bölünmeye son vermeye muktedir üç başlık’ olduğunu vurguladı.
Hamas lideri, bir yürütme komitesi ile Filistin ulusal programı ve uzlaşmaya dayalı bir programın oluşturulacağı geçiş aşaması üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini aktardı.
Filistin ulusal birliğini sağlamak için iki gün süren yeniden birleşme konferansı çalışmalarının sonunda Filistinli gruplar 13 Ekim'de Cezayir Uzlaşma Bildirisi belgesini imzaladı.
Anlaşmaya göre, başkenti Kudüs olan Filistin devleti dahil olmak üzere Gazze ve Batı Şeria’da onaylanan yasalara göre, imza tarihinden itibaren en fazla bir yıl içinde genel başkanlık ve yasama seçimlerinin yapılmasının hızlandırılmasına karar verildi.
Filistinliler, Hamas'ın Filistin Otoritesine bağlı güçlerle yürüttüğü iç çatışmaların ardından Gazze Şeridi'ni ele geçirmesinin ardından 2007'nin ortasından bu yana devam eden bir iç bölünmeden mustarip. 2007’den bu yana Filistinliler herhangi bir başkanlık veya yasama seçimi yapamadı.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.