Jenna Ortega, Wednesday Addams'ı oynayacağını yıllar önce "öngörmüş"

Bir hayranı, "Resmen çekim yasasıyla çağırmış lan!" diye tepki verdi

AP
AP
TT

Jenna Ortega, Wednesday Addams'ı oynayacağını yıllar önce "öngörmüş"

AP
AP

Yeniden ortaya çıkan bir videoda, Jenna Ortega'nın Wednesday Addams'ı oynayacağını tahmin ettiği görülünce hayranları oyuncuyu "peygamber" ilan etti.
Netflix'in, 1992 yapımı klasik Addams Ailesi'nden (The Addams Family) uyarladığı Wednesday'in başrolünde diziye adını veren kız çocuğunu canlandırmaya başlamadan yıllar önce Ortega, ilk dizi başrolünü Disney Channel'ın üç sezonluk komedisi Arada Kaldım'da (Stuck in the Middle) üstlenmişti.
O dönem 14 yaşında olan Ortega, 7 çocuğun ortancası olan ve kalabalık ailesinde dikkat çekmek için yaratıcı yollar bulan Harley'yi canlandırıyordu.
The Independent'ta yer alan habere göre, dizinin ilk sezonundaki bir bölümde, Harley'nin ailesi için bir park günü planlama girişimleri, ailenin takviminin diğer kardeşlerinin etkinlikleriyle dolu olduğunu fark ettiğinde suya düşüyor.
Harley kameraya, "7 çocuk varsa ve sen de arada kaldıysan, işte böyle olur. Ailem bir hafta olsaydı, ben çarşamba [Wednesday] olurdum" diyor.

"Ben insanların bir şekilde atlattığı günüm. Tümsek günü, ben Tümsek Günü Harley'im."

Videoya Twitter'dan yanıt veren hayranları, Ortega'nın önceki replikleriyle, psişik Wednesday Addams'ı canlandırdığı en yeni rolü arasındaki bu dört dörtlük tesadüf karşısında şaşkına uğradı.
 

"Jenna Ortega peygamber sanırım"

Biri "Geleceğini tahmin etmiş" diye yanıtlarken, ikinci bir kullanıcı ekledi:
"Bu replik geçen zaman içinde daha güzel olmuş, değil mi?"
Üçüncü bir kişiyse "Çekim yasasıyla kaderini belirleme kraliçesi" diye yazdı.
Bir başka kullanıcı da "Wednesday olmak için doğmuş" dedi.
Wednesday, çıkışından bu yana sadece Rotten Tomatoes'ta şaşırtıcı bir dönüm noktasını belirlemekle kalmadı (The Independent'tan Jacob Stolworthy sonunda bundan pişman olabileceğimizden endişeleniyor), etkileyici bir hayran kitlesi de kazandı.
Birçoğu, dizinin başka bir klasik diziyle aynı sette çekildiğine yürekten inanan dikkatli bir hayran kitlesi. Ancak bu teori çürütüldü.
The Independent'ın iki yıldızlı Wednesday incelemesini buradan okuyabilirsiniz.
Wednesday, şimdi Netflix'te yayında.



Beklenmedik bir ülke, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümünü gerçekleştiriyor

Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
TT

Beklenmedik bir ülke, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümünü gerçekleştiriyor

Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)
Pakistan'ın bazı bölgelerinde güneş panelleri için geniş alanlar inşa ediliyor (Reuters)

Yoksulluk ve ekonomik istikrarsızlıkla boğuşmasına rağmen Pakistan, dünyanın en hızlı güneş enerjisi dönüşümlerinden birini gerçekleştiriyor.

İklim kriziyle ilgili çalışmalar yapan düşünce kuruluşu Ember'ın verilerine göre Pakistan, 2024’te Çin’den 17 gigawattlık güneş paneli ithal etti. Böylelikle 2023’teki ithalatını iki katına çıkardı ve dünyanın en büyük üçüncü güneş paneli ithalatçısı oldu.

CNN’in haberinde, güneş enerjisinin Vietnam ve Güney Afrika gibi ülkelerde kitlesel ölçekte benimsendiğine ancak hiçbirinin bu alanda Pakistan kadar hızlı gelişmediğine dikkat çekiliyor.

İslamabad merkezli enerji düşünce kuruluşu Renewables First'ün program direktörü Mustafa Amjad, bu dönüşümün büyük firmaların baskısıyla değil halkın talebiyle gerçekleştirildiğini söylüyor:

Bunu yönlendiren bir politika baskısı yok; esasen bu insanların öncülüğünde ve piyasa güdümlü.

Pakistan şiddetli sıcak hava dalgalarıyla boğuşurken, güneş panellerine erişimin artırılmasıyla soğutma sistemlerinin enerji ihtiyacının karşılanmasının sağlanabileceği de aktarılıyor.

Pakistan Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, güneş panellerinden vergi alınmadığını ve hanelerin fazla güneş enerjisini ana şebekeye göndermesini sağlayan programlar oluşturulduğunu belirtiyor. Güneş enerjisi panellerine gösterilen ilginin artmasında, Pakistan yönetiminin büyük payı olduğunu söylüyor.

Ancak bazı analistler, devlet destekli büyük ölçekli güneş enerjisi projelerinin yapılmadığına işaret ederek bu görüşü reddediyor. Amjad, bu teknolojideki patlamanın “tabandan yukarı” doğru geliştiğini, “halkın piyasaları daha fazla güneş paneli ithal etmeye zorladığını” belirtiyor.

Pakistan’da güneş enerjisine artan ilginin hem Çin’den ithal edilen ucuz panellerden hem de ülkedeki yüksek elektrik fiyatlarından kaynaklandığı ifade ediliyor. Amjad, elektrik maliyetinin son üç yılda yüzde 155 arttığını söylüyor. Ayrıca şebekelerle ilgili sorunlar meydana geliyor ve ülkenin bazı bölgelerinde saatlerce süren elektrik kesintileri yaşanıyor.

İklim savunucusu ve Satat Sampada İklim Vakfı'nın kurucu direktörü Harjeet Singh de "Yenilenebilir enerji kaynaklarının sadece sübvansiyonlarla geliştiği veya Küresel Güney'e 'zorla' dayatıldığı düşüncesinin aksine, Pakistanlılar finansal açıdan mantıklı olduğu için güneş enerjisini tercih ediyor" diyor.

Independent Türkçe, CNN, Reuters