Cumhuriyetçi Comer: Twitter'daki herkesi Temsilciler Meclisi komitesinin önüne çıkaracağız

Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarı haberlerinin peşine düşen Cumhuriyetçiler, "Twitter'daki her çalışanı" Kongre'ye çıkarma sözü verdi

Twitter, 2020'de Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili bir The New York Post haberini geçici olarak kaldırdı (AP)
Twitter, 2020'de Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili bir The New York Post haberini geçici olarak kaldırdı (AP)
TT

Cumhuriyetçi Comer: Twitter'daki herkesi Temsilciler Meclisi komitesinin önüne çıkaracağız

Twitter, 2020'de Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili bir The New York Post haberini geçici olarak kaldırdı (AP)
Twitter, 2020'de Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili bir The New York Post haberini geçici olarak kaldırdı (AP)

The Independent'ta yer alan habere göre ABD'de üst düzey bir Cumhuriyetçi parlamenter, sosyal medya şirketinin, Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarı hakkındaki 2020 tarihli The New York Post haberiyle nasıl uğraştığını açıklamaları için Twitter çalışanlarını Kongre önüne çıkarmaya yemin etti.
Cuma gecesi Elon Musk ve gazeteci Matt Taibbi, 2020 başkanlık seçimlerine sayılı günler kala bir Rus bilgisayar hackleme operasyonu olduğu korkusuyla Twitter'ın bu haberi nasıl geçici olarak kısıtladığını gösteren bir dizi Twitter içi saklı belge yayımlamıştı.
Musk'ın günlerce bomba gibi bir açıklamanın sinyallerini vermesinden sonra Taibbi'nin uzun tweet serisi sadece olay hakkında zaten bilinenleri doğruladı.
"Twitter Dosyaları" denen belgeler, o dönemde Joe Biden yönetimde olmamasına rağmen kolluk güçlerinin sınırı aşmasının delili olarak birçok sağcı yorumcuyu ve politikacıyı harekete geçirdi.
Cumhuriyetçilerin ocakta Kongre'de kontrol sahibi olmasıyla ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin başkanlığını yürütecek James Comer, cuma gecesi Fox News'a yaptığı açıklamada konuyu aktif şekilde takip etmeyi planladığını söyledi.
Comer, "Twitter'daki herkesi Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin önüne çıkaracağız. Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarı haberlerini bastırmaya dahil olmuş her Twitter çalışanı, Kongre'nin önüne çıkıp eylemlerini Amerikan halkına açıklama fırsatına sahip olacak" dedi.
Taibbi'nin gece geç saatlerde yayımladığı tweet serisi, Twitter'ın hukuk, politika ve iletişim ekibindeki çalışanların The New York Post yazısını geçici olarak kaldırma kararını nasıl tartıştığını detaylandırmıştı.
Bazı çalışanlar, kararın şirkette Cumhuriyetçi karşıtı önyargı bulunduğuna dair suçlamaları körüklemesinden korkuyordu. Nihayetinde haber, şirketin ele geçirilen materyallerin dağıtılması politikası kapsamında kaldırılmıştı.
Comer, Musk ve diğerleri bu ifşaatların, FBI'ın Twitter'a Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili haberleri kısıtlaması için baskı yaptığının ve ABD Anayasası Birinci Değişikliği'ni ihlal ettiğinin kanıtı olduğunu iddia etti.
Bu iddia, Taibbi'nin "dizüstü bilgisayar olayında herhangi bir hükümet müdahalesine dair (göründüğü kadarıyla) hiçbir kanıt olmadığını" yazmasıyla baltalandı.
Taibbi'nin tweet serisi, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin, zararlı olduğunu düşündükleri materyalleri kaldırması için Twitter'a sürekli talepte bulunduğunu da göstermişti.



Witkoff, Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşmek üzere Berlin'e gidiyor

ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
TT

Witkoff, Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşmek üzere Berlin'e gidiyor

ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)

Konu hakkında bilgi sahibi bir ABD yetkilisi, Büyükelçi Steve Wittkoff ve Başkan Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in bu hafta Berlin'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşeceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yetkili, Wittkoff'un yarın ve pazartesi günleri Fransa, İngiltere ve Almanya'dan yetkililerle de görüşeceğini ifade etti.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Alman Basın Ajansı'na (DPA) Witkoff'un Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı ​​yetkililerle görüşeceğini doğruladı.

Zelenskiy'nin pazartesi günü Berlin’e gelerek Almanya Başbakanı Friedrich Merz, çeşitli Avrupa devlet ve hükümet başkanları ile Avrupa Birliği ve NATO liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

Witkoff, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye yönelik ABD önerisi konusunda Ukrayna ve Rusya ile müzakerelere öncülük etti. Witkoff'un gönderilmesi kararı, Washington'un savaşın sona erdirilmesi planının şartları konusunda Kiev ile kalan farklılıkları giderme konusundaki artan aciliyetini vurguluyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Şansölyesi Friedrich Merz'in de toplantıya katılması bekleniyor.

Beyaz Saray perşembe günü yaptığı açıklamada, Trump'ın barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilebileceğine inanması halinde, ancak o zaman toplantıya bir yetkili göndereceğini belirtti.


Haberlere göre Herzog, Trump ile görüşmesinden önce Netanyahu'yu affetme konusunda bir karar vermeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Haberlere göre Herzog, Trump ile görüşmesinden önce Netanyahu'yu affetme konusunda bir karar vermeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)

İsrail Yayın Kurumu, herhangi bir kaynak göstermeden, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere ABD'ye gitmesinden önce kendisine af çıkarılması konusunda bir karar vermesinin olası olmadığını bildirdi.

Times of Israel'e göre, bu durumun Trump'ın Netanyahu ile görüşmesinde af konusunun gündeme gelebileceği anlamına geldiğini de belirtti.

Netanyahu, üç yolsuzluk davasıyla karşı karşıya; bunlardan biri, Netanyahu ile Yediot Aharonot gazetesinin genel yayın yönetmeni Arnon Mozes arasında "rakip gazeteleri zayıflatmak karşılığında medyada daha fazla yer alma" konusunda yapılan gizli görüşmeleri içeriyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yıllardır süren yolsuzluk davasında affedilmesi için geçen pazar günü Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a başvuruda bulundu.Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Netanyahu, ceza yargılamasının İsrail'i yönetme yeteneğini engellediğini ve affın devletin kamu yararına hizmet edeceğini savundu.

İsrail'in kuruluşundan bu yana en uzun süre görev yapan başbakanı olan Netanyahu, rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarını uzun zamandır reddediyor.

Reuters'e göre avukatları cumhurbaşkanlığı ofisine yazdıkları bir mektupta Netanyahu'nun, yasal sürecin tamamen beraatiyle sonuçlanacağına hala inandığını belirtti.


Kaynaklar: Biden dönemi boyunca Amerika Birleşik Devletleri İsrail'den istihbarat bilgilerini gizledi

İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
TT

Kaynaklar: Biden dönemi boyunca Amerika Birleşik Devletleri İsrail'den istihbarat bilgilerini gizledi

İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)

Konuyla ilgili bilgi sahibi altı kaynak, eski Başkan Joe Biden'ın yönetimi sırasında ABD istihbarat yetkililerinin, Gazze'deki savaş çabalarının yürütülme biçimine ilişkin endişeler nedeniyle İsrail ile bazı önemli bilgilerin paylaşımını geçici olarak askıya aldığını söyledi.

2024 yılının ikinci yarısında ABD, İsrail hükümetinin rehineleri ve Hamas militanlarını hedef almak için kullandığı Gazze üzerinde uçan bir ABD insansız hava aracının canlı yayınını kesti. Kaynaklardan beşi, askıya alma işleminin en az birkaç gün sürdüğünü belirtti.

İki kaynak, ABD'nin ayrıca İsrail'in Gazze'deki kritik askeri tesisleri hedef alma çabalarında belirli istihbaratı nasıl kullanabileceğine dair kısıtlamalar getirdiğini söyledi.

Her iki kaynak da kararın ne zaman alındığını belirtmekten kaçındı. Tüm kaynaklar, ABD istihbarat bilgilerini tartışmak için anonim kalmayı talep etti. Karar, ABD istihbarat camiasında Gazze'deki İsrail askeri operasyonlarında öldürülen sivillerin sayısı hakkındaki artan endişelerle birlikte geldi.

Kaynaklar, yetkililerin, İsrail'in iç güvenlik servisi Şin Bet tarafından Filistinli tutsaklara yapılan kötü muameleden endişe duyduğunu bildirdi.

Kaynaklardan üçü, yetkililerin ayrıca İsrail'in ABD istihbaratını kullanırken savaş hukukuna uyacağına dair yeterli güvence vermemesinden de endişe duyduğunu belirtti.

ABD yasalarına göre, istihbarat teşkilatları herhangi bir yabancı ülkeyle bilgi paylaşmadan önce bu güvenlik önlemlerini almak zorundadır.

İki kaynak, istihbarat camiası içinde bilgi saklama kararının sınırlı ve taktiksel olduğunu ve Biden yönetiminin istihbarat paylaşımı ve silah transferi yoluyla İsrail'e desteğini sürdürme politikasını koruduğunu belirtti.

Kaynaklar, yetkililerin, İsrail'in ABD istihbarat bilgilerini savaş hukukuna uygun olarak kullanmasını sağlamaya çalıştığını ifade etti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, istihbarat yetkililerinin Beyaz Saray'dan emir almaya gerek duymadan belirli bilgi paylaşımı kararlarını derhal alma yetkisine sahip olduğunu söyledi. Başka bir bilgi sahibi kaynak ise İsrail'in ABD istihbarat bilgilerinin kullanım şeklini değiştirme taleplerinin, bu bilgilerin nasıl kullanılacağına dair yeni güvenceler gerektireceğini belirtti.

Reuters, bu kararların tarihlerini veya Başkan Joe Biden'ın bunlardan haberdar olup olmadığını belirleyemedi. Biden'ın sözcüsü ise yorum talebine yanıt vermedi.