'Dünya Kupası'nda konser vermem' diyen Dua Lipa'nın babasının Katarlı yetkililerle yazışmaları ortaya çıktı

Ünlü şarkıcı, insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Katar'da sahne almayı reddetmişti

Dua Lipa'nın babası Dugakjin Lipa, 53 yaşında (AFP)
Dua Lipa'nın babası Dugakjin Lipa, 53 yaşında (AFP)
TT

'Dünya Kupası'nda konser vermem' diyen Dua Lipa'nın babasının Katarlı yetkililerle yazışmaları ortaya çıktı

Dua Lipa'nın babası Dugakjin Lipa, 53 yaşında (AFP)
Dua Lipa'nın babası Dugakjin Lipa, 53 yaşında (AFP)

Ünlü pop yıldızı Dua Lipa'nın babasının, kızı Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda sahne alsın diye organizasyon yetkilileriyle iki yıldır iletişimde olduğu ortaya çıktı.
Dünya Kupası'nda konser vereceği konuşulan Dua Lipa, bu iddiaları reddetmiş ve insan hakları şartları iyileştirilirse gelecekte Katar'da sahne alabileceğini söylemişti.
Öte yandan ünlü şarkıcının menajerliğini yapan babası Dukagjin Lipa'nın 2020'den beri organizasyon yetkililerine e-posta gönderdiği öğrendildi.
Daily Mail'in elde ettiği mesajlaşmalarda Dukagjin'in Katar'da Dua Lipa'nın sahne alması için görüşme ayarlamaya "hevesli olduğunu" belirttiği görüldü.
Pazarlama ve organizasyon şirketi Republika'nın sahibi Dukagjin'in 9 Mart 2020'de gönderdiği bir e-postada şu ifadeler yer aldı:
"Kızımı, sanatçı Dua Lipa'yı temsilen yazıyorum ve Yüksek Komite'yle 2022 Katar Dünya Kupası'nda sahne alacak isimlere dair planları hakkında görüşmek isterim."
Buna cevap alamadığı anlaşılan Dukagjin, Ocak 2021'de attığı başka bir e-postada şunları söyledi:
"Önceki e-postama devam niteliğinde yazıyorum. Ortaya çıkan ve bizim de yardımcı olabileceğimiz herhangi bir fırsatı görüşmemiz mümkün mü? Kısa süre önce Dua'nın yeni albümündeki parçalarının yanı sıra başka sanatçıların da olduğu, 5 milyon kişinin izlediği bir canlı performans yayımladık. Dünya çapında şimdiye kadar en çok izlenen canlı yayın oldu. "
Organizasyon yetkilileri, Lipa'nın babasına "Dua'nın da böyle bir performansla ilgilendiğini bilmek ve sizden bunları duymak harika" diye cevap verdi.
Geçen yıl nisanda bir adım daha atan Dukagjin'in yetkililere, "Dua Lipa'nın açılış töreninde sahne almasına dair net bir talebim vardı ama yanlış kişiyle konuşmadığımızdan emin olmak için sizinle tekrar temasa geçmek istedim" ifadelerini kullandığı bir e-posta gönderdiği görüldü.
E-postaların ortaya çıkmasından sonra açıklama yapan Dukagjin Lipa, Katarlı yetkililerle iletişime geçtiğini kabul etti ama kızının bunlardan hiçbir şekilde haberdar olmadığını vurguladı.
Dua Lipa, Dünya Kupası başlamadan kısa süre önce açılış töreninde sahne almayacağını duyurmuştu.
Ünlü şarkıcı, "Katar'da sahne alacağıma dair söylentiler var ama bu kesinlikle doğru değil. Konser vermem için hiçbir şekilde görüşme bile yapılmadı" demişti.
Ailesi Kosova Arnavutu olan Dua Lipa, 1995'te Londra'da doğmuştu. Lipa, 2006'de ailesiyle Kosova'ya geri gitmişti fakat müzik kariyerine başlamak istediği için 15 yaşında tekrar Londra'ya taşınmıştı.
Ünlü şarkıcıya geçen hafta ülkenin adını uluslararası alanda duyurmasındaki rolü nedeniyle Tiran'da yapılan bir törenle Arnavutluk vatandaşlığı verildi.
Independent Türkçe, Daily Mail, Mirror, CNN



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais