Birleşik Krallık'ın Göç Bakanı sığınmacılara yeni kısıtlamalar getirileceğini söyleyerek yabancı öğrencileri hedef aldı

"Bu, gelenlere nasıl davrandığımıza bakmak demek; böylece kimse Birleşik Krallık'a gelmenin kolay lokma olduğunu düşünmeyecek"

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Birleşik Krallık'ın Göç Bakanı sığınmacılara yeni kısıtlamalar getirileceğini söyleyerek yabancı öğrencileri hedef aldı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık'ın (BK) Göçten Sorumlu Devlet Bakanı, BK'nin "kolay lokma" olmadığını açıkça ortaya koymak için Manş Denizi'ni geçen sığınmacılara yönelik yeni bir engellemenin yolda olduğunu söyledi.
The Independent'ta yer alan habere göre Robert Jenrick, uluslararası öğrencilere de saldırarak onları, "ailelerini BK'ye getirmenin kaçamak yolu" olarak eğitimlerini kullanmak ve kamu hizmetlerine daha fazla "yük bindirmekle" suçladı.
Ancak Jenrick, Muhafazakar Partililerin bu meseleyle ilgili telaşı artarken, sığınmacı krizine hızlı bir çözüm olmadığını da itiraf ederek şöyle dedi:
"Gelecek yıllar boyunca devam edebilecek bir sorun bu."
2022'de Manş'ı geçen toplam kişi sayısının yıl sonuna kadar 50 bine ulaşması beklenirken, İçişleri Bakanı Suella Braverman, Manş Denizi'ni geçen kişi sayısını azaltmak için gelecek hafta yeni öneriler sunacak.
Duyurudan önce Jenrick şunları söyledi:
"Göç sistemimizi amacına uygun şekilde yeniden oluşturmalıyız. Bu, her şeyin [merkezinde] caydırıcılığın bulunduğu bir sistem oluşturmak anlamına geliyor. Bu aynı zamanda gelenlere nasıl davrandığımıza bakmak da demek; böylece kimse BK'ye gelmenin kolay lokma olduğunu ve BK'nin sığınmacılar için komşumuz Avrupa Birliği'nden daha iyi bir yer olduğunu düşünmeyecek."
10 Numara'nın (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.), BK'de okuyanların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle ilgili daha sert kurallar getirmeyi de değerlendirdiği bilinse de Jenrick, eğitim alanların gerekçelerini sorgulayarak daha da ileri gitti.
Jenrick, GB News'a verdiği demeçte, "Ailelerini BK'ye getirmenin ve uzun süre burada kalmanın kaçamak yolu olarak üniversitelere gelenler var" dedi.
Robert Jenrick sözlerine şu ifadelerle devam etti: 
"Çok fazla sayıda kişi BK'de yaşam kurmanın yolu olarak bunu kullanıyor. Bu, net göç üzerinde büyük bir itici güç. Hepimiz göçün ekonomiye ve topluma bazı faydalar sağlayabileceğini görebiliriz ancak nispeten küçük bir ülke olduğumuz noktasından hareket ediyorum; burada konut yetersizliği var, kamu hizmetleri şu anda önemli ölçüde zorlanıyor."
Braverman, Arnavutluk'tan gelen genç erkek sayısındaki büyük artışın ardından, talepleri başarısız olan sığınmacıların bir an önce ülkeden çıkarılmasını sağlamak için Arnavutluk'la daha iyi bir geri kabul anlaşması yapmak istiyor. Ancak Afganistan ve Suriye gibi yüksek başarı oranına sahip ülkelerden gelen adaylar için gereklilikler hafifletilebilir ve ilk güvenlik ve kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra daha fazla takip değerlendirmesi gerekmeyebilir.
Yeni engellemenin hayata geçirilmesinin biraz zaman alabileceğini ima eden Jenrick, "Sadece 4 haftadır işimizin başındayız ve kesin bir sonuca varamadık" dedi.
Jenrick öğrenciler konusunda şunları söyledi:
"Öğrencilerin aile üyelerini yanlarında getirmeleri konusunda çok özgürlükçü kurallarımız var ve bu da gözden geçirmek istediğimiz bir şey. Buraya doktora yapmak için geldiyseniz ve uzun süre BK'de kalıyorsanız, eşinizi de yanınızda getirebileceğiniz doğru ancak bu işte son birkaç haftada gördüğüm rakamlar, sorunun bundan çok daha büyük olduğunu gösteriyor."



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.