Birleşik Krallık'ın Göç Bakanı sığınmacılara yeni kısıtlamalar getirileceğini söyleyerek yabancı öğrencileri hedef aldı

"Bu, gelenlere nasıl davrandığımıza bakmak demek; böylece kimse Birleşik Krallık'a gelmenin kolay lokma olduğunu düşünmeyecek"

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Birleşik Krallık'ın Göç Bakanı sığınmacılara yeni kısıtlamalar getirileceğini söyleyerek yabancı öğrencileri hedef aldı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık'ın (BK) Göçten Sorumlu Devlet Bakanı, BK'nin "kolay lokma" olmadığını açıkça ortaya koymak için Manş Denizi'ni geçen sığınmacılara yönelik yeni bir engellemenin yolda olduğunu söyledi.
The Independent'ta yer alan habere göre Robert Jenrick, uluslararası öğrencilere de saldırarak onları, "ailelerini BK'ye getirmenin kaçamak yolu" olarak eğitimlerini kullanmak ve kamu hizmetlerine daha fazla "yük bindirmekle" suçladı.
Ancak Jenrick, Muhafazakar Partililerin bu meseleyle ilgili telaşı artarken, sığınmacı krizine hızlı bir çözüm olmadığını da itiraf ederek şöyle dedi:
"Gelecek yıllar boyunca devam edebilecek bir sorun bu."
2022'de Manş'ı geçen toplam kişi sayısının yıl sonuna kadar 50 bine ulaşması beklenirken, İçişleri Bakanı Suella Braverman, Manş Denizi'ni geçen kişi sayısını azaltmak için gelecek hafta yeni öneriler sunacak.
Duyurudan önce Jenrick şunları söyledi:
"Göç sistemimizi amacına uygun şekilde yeniden oluşturmalıyız. Bu, her şeyin [merkezinde] caydırıcılığın bulunduğu bir sistem oluşturmak anlamına geliyor. Bu aynı zamanda gelenlere nasıl davrandığımıza bakmak da demek; böylece kimse BK'ye gelmenin kolay lokma olduğunu ve BK'nin sığınmacılar için komşumuz Avrupa Birliği'nden daha iyi bir yer olduğunu düşünmeyecek."
10 Numara'nın (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.), BK'de okuyanların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle ilgili daha sert kurallar getirmeyi de değerlendirdiği bilinse de Jenrick, eğitim alanların gerekçelerini sorgulayarak daha da ileri gitti.
Jenrick, GB News'a verdiği demeçte, "Ailelerini BK'ye getirmenin ve uzun süre burada kalmanın kaçamak yolu olarak üniversitelere gelenler var" dedi.
Robert Jenrick sözlerine şu ifadelerle devam etti: 
"Çok fazla sayıda kişi BK'de yaşam kurmanın yolu olarak bunu kullanıyor. Bu, net göç üzerinde büyük bir itici güç. Hepimiz göçün ekonomiye ve topluma bazı faydalar sağlayabileceğini görebiliriz ancak nispeten küçük bir ülke olduğumuz noktasından hareket ediyorum; burada konut yetersizliği var, kamu hizmetleri şu anda önemli ölçüde zorlanıyor."
Braverman, Arnavutluk'tan gelen genç erkek sayısındaki büyük artışın ardından, talepleri başarısız olan sığınmacıların bir an önce ülkeden çıkarılmasını sağlamak için Arnavutluk'la daha iyi bir geri kabul anlaşması yapmak istiyor. Ancak Afganistan ve Suriye gibi yüksek başarı oranına sahip ülkelerden gelen adaylar için gereklilikler hafifletilebilir ve ilk güvenlik ve kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra daha fazla takip değerlendirmesi gerekmeyebilir.
Yeni engellemenin hayata geçirilmesinin biraz zaman alabileceğini ima eden Jenrick, "Sadece 4 haftadır işimizin başındayız ve kesin bir sonuca varamadık" dedi.
Jenrick öğrenciler konusunda şunları söyledi:
"Öğrencilerin aile üyelerini yanlarında getirmeleri konusunda çok özgürlükçü kurallarımız var ve bu da gözden geçirmek istediğimiz bir şey. Buraya doktora yapmak için geldiyseniz ve uzun süre BK'de kalıyorsanız, eşinizi de yanınızda getirebileceğiniz doğru ancak bu işte son birkaç haftada gördüğüm rakamlar, sorunun bundan çok daha büyük olduğunu gösteriyor."



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.