Çin'in yurttaşlarını takip için kurduğu 48 'gizli polis merkezi' daha tespit edildi

Güney Afrika'ya kadar uzanan gizli merkezlerin, bazı yönetimlerden destek aldığı da öne sürüldü

Çin, yurtdışındaki yurttaşlarını ısrarla takip edip ülkeye dönmeye zorladığına dair iddiaları reddediyor (Reuters)
Çin, yurtdışındaki yurttaşlarını ısrarla takip edip ülkeye dönmeye zorladığına dair iddiaları reddediyor (Reuters)
TT

Çin'in yurttaşlarını takip için kurduğu 48 'gizli polis merkezi' daha tespit edildi

Çin, yurtdışındaki yurttaşlarını ısrarla takip edip ülkeye dönmeye zorladığına dair iddiaları reddediyor (Reuters)
Çin, yurtdışındaki yurttaşlarını ısrarla takip edip ülkeye dönmeye zorladığına dair iddiaları reddediyor (Reuters)

Çin'in yurtdışındaki kendi yurttaşlarını takip etmek için bu sefer de İtalya'da en az 11 "gizli polis merkezi" kurduğu öne sürüldü.
İspanya merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) Safeguard Defenders, pazartesi günü yayımladığı raporda Çin'in kurduğu 48 gizli polis merkezinin daha tespit edildiği savunuldu.
İtalya'dakilere ek olarak merkezlerin Hırvatistan, Sırbistan, Romanya ve Güney Afrika'da da faaliyet gösterdiği ileri sürüldü.
Buna göre İtalya'daki istasyonlar, Çinli nüfusun yoğun olduğu başkent Roma, Milan, Bolzano, Venedik, Floransa ve Prato'da tespit edildi.
STK, söz konusu gizli polis istasyonlarının Pekin yönetiminin yurtdışındaki yurttaşlarını takip etmek ve ülkeye dönmelerini sağlamak amacıyla faaliyet gösterdiğini savunuyor.
Çin ise bu merkezlerin yurttaşların pasaport ya da ehliyetlerini yenilemesi gibi işlemler için hizmet verdiğini öne sürüyor. Pekin yönetimi, gönüllülerin çalıştığı bu merkezlerle ilgili iddiaları defalarca reddetmişti.
Safeguard Defenders'tan Laura Harth, nisanda Çin'deki verilerden yola çıkarak, son bir yılda 210 bin kişinin ülkeye geri gitmeye ikna edildiğini tespit ettiklerini söyledi.
Harth, İtalya'da gizli polis merkezi olarak çalışan şubelerden ilkinin 2016'da Milan'da turistlere destek sağlayan bir ofis olarak açıldığını öne sürdü. STK, İtalya'nın henüz bu istasyonlarla ilgili inceleme başlatmadığına da dikkat çekti.
Öte yandan Pekin yönetiminin, yaklaşık 1 trilyon dolarlık Kuşak ve Yol adlı altyapı projesi kapsamında, 2018-2019'da Hırvatistan ve Sırbistan gibi ülkelerle ortak devriye anlaşmaları yaptığı da belirtildi.
Bu ülkelerde artan Çin nüfusunun kontrol edilmesi için kurulduğu öne sürülen ortak devriyelerde Çinli güvenlik güçlerinin gizli merkezler kurduğu da savunuldu.
Buna ek olarak Çin'in Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da kurduğu gizli polis merkezlerininse, Güney Afrika devletinden destek alarak hareket ettiği savunuldu.
Güney Afrika Polis Teşkilatı, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in yorum talebine yanıt vermedi.
STK'nın kasımda yayımladığı raporda Çin'in 5 kıtadaki 30 ülkede 110 "polis merkezi" kurduğu öne sürülmüştü.
Raporda, merkezlerin Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) bağlı faaliyet gösteren ve ÇKP'nin hedeflerini geliştirmek amacıyla hareket eden Birleşik Cephe birimi tarafından koordine edildiği savunulmuştu.
Söz konusu polis merkezlerinin, Pekin yönetiminin yolsuzluğu önlemek amacıyla 2014'te başlattığı Tilki Avı Operasyonu kapsamında faaliyet gösterdiği de düşünülüyor.
Buna göre merkezlerde, haklarında hukuki işlem başlatılan ve Çin'den kaçan yurttaşların tekrar geri getirilmesi için yasadışı tehdit, şantaj ve takip operasyonları da düzenleniyor.
Independent Türkçe, Guardian, CNN



Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
TT

Hong Kong'da tartışma yaratan öneri: "Yönetimin karalanması yasaklansın"

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)
Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee (Reuters)

Shweta Sharma Muhabir 

Hong Kong'un yasama meclisi, milletvekillerinin yönetimi "karalamasını" yasaklayacak ve Pekin'in kent üzerindeki genel kontrolüne "samimi destek" verilmesini zorunlu kılacak bir dizi yeni etik kural teklif etti.

Sadakati sağlamayı amaçlayan kurallar, bunların ihlali durumunda uzaklaştırmalar ve maaş kesintilerini de içeren 5 aşamalı bir ceza sistemi öngörüyor.

Hong Kong Yasama Konseyi'ne (LegCo) bu hafta sunulan yeni etik kuralların, Meclis Komitesi tarafından incelendikten sonra bir sonraki yasama döneminin başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Belgeye göre milletvekillerinin görevlerini yerine getirirken "Baş Yönetici'ye" ve Özel İdari Bölge (ÖİB) yönetimine "samimi destek" vermeleri ve yapıcı bir tutum sergilemeleri gerekiyor.

Metinde "Baş Yönetici'nin ve ÖİB yönetiminin görevlerindeki güvenilirliğini kasten karalamamalı; yürütmenin liderliğindeki yönetimin etkinliğini isteyerek zayıflatmamalı ya da baltalamamalılar" diye ekleniyor.

Ayrıca yalnızca Pekin'e ve Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) sadık kişilerin Hong Kong'da kamu görevi üstlenebileceği yönündeki emirlere atıfta bulunarak "Hong Kong'u vatanseverlerin yönetmesi" ilkesinin kapsamlı bir şekilde hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

Hong Kong Free Press'e göre LegCo Başkanı Andrew Leung, kuralların milletvekillerinin konuşmasını engellemeyeceğini söyledi ancak "kırmızı çizgiyi aşmamaları" gerektiğine dair onları uyardı.

LegCo yeni kuralları uygulamak için Üyelerin Menfaatleri Komitesi'nin rolünü genişleterek adını "Yasama Konseyi Denetleme Komitesi" olarak değiştirmeyi önerdi.

Yeniden yapılandırılan bu organ, milletvekilleri hakkındaki şikayetleri soruşturma ve disiplin cezaları uygulama yetkisine sahip olacak.

Gözlemciler bu etik kuralların, 2020'de çıkarılan ulusal güvenlik yasasından bu yana siyasi muhalefet üzerindeki denetimi sıkılaştırmak ve yalnızca Pekin yanlısı "vatanseverlerin" Hong Kong'u yönetmesini sağlamak amacıyla yürütülen daha geniş kapsamlı bir baskının parçası olduğunu belirtiyor.

Çin anakarasına sınır dışı edilmeleri öngören bir yasa tasarısına tepki olarak 2019'da patlak veren hükümet karşıtı kitlesel protestoların aylarca sürmesinin ardından Pekin, Haziran 2020'de ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koyarak muhalefeti etkin bir şekilde susturdu.

O zamandan beri, önde gelen birçok aktivist ya yargılanıyor ya hapse atılıyor, demokrasi yanlısı medya kuruluşları kapatılıyor ve sivil toplum örgütleri dağılıyor veya faaliyetlerini gizlice sürdüyor.

Mart 2021'de Pekin, Hong Kong'u yalnızca "vatanseverlerin" yönetebilmesini sağlamayı amaçlayan bir yasa çıkardı.

Bu reformla yasama meclisindeki demokratik temsil azaldı, seçimlere daha sıkı denetim geldi ve adayları değerlendirmek için Pekin yanlısı bir inceleme komitesi kuruldu.

Hong Kong yönetimi bu değişikliğin kentin istikrarını ve refahını koruyacağını iddia etse de demokrasi yanlısı adayların seçime girmesini fiilen engellediği için uluslararası kamuoyundan geniş çapta eleştiriye maruz kaldı.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/asia