Lübnan'da siyasi istikrarsızlığın güvenliği etkilemesinden endişe ediliyor

Lübnan'da siyasi istikrarsızlığın güvenliği etkilemesinden endişe ediliyor
TT

Lübnan'da siyasi istikrarsızlığın güvenliği etkilemesinden endişe ediliyor

Lübnan'da siyasi istikrarsızlığın güvenliği etkilemesinden endişe ediliyor

Lübnan'daki güvenlik durumuna ilişkin endişeler, siyasi istikrarsızlık, çeşitli güçler arasındaki şiddetli anlaşmazlık ve yılbaşı tatili yaklaştığı sırada Lübnan lirasının yaşadığı ciddi değer kaybı nedeniyle artıyor.
Lübnan Kamu Güvenliği Genel Müdürü General Abbas İbrahim, hafta başında yaptığı açıklamada, güvenlik durumunun kötüye gittiğini, toplumsal durumun er ya da geç patlak vereceğini açıklamıştı. Lübnan lirasının çöküşüyle ​​maaşlarının sembolik rakamlara dönüşmesi ve güvenlik personelinin yaşadığı ağır yaşam koşulları çerçevesinde bu açıklama bir uyarı sayılıyor.
Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi ise Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Güvenlik durumu aynı devam ediyor. Güvenlik birimleri ve askeri birimler yüksek hazırlıklı durumda görevlerini yapıyor. İçişleri Bakanlığına günlük ulaşan ve bizzat incelediğim güvenlik verilerine göre, ciddi güvenlik olayları ihtimalinden korkulmuyor. Siyasi durumun istikrarsızlığı, güvenlik liderlerinin güvenliği kontrol etme istekleri doğrultusunda bir güvenlik zaafiyetine yol açmayacaktır. Vatandaşları daha bilinçli ve sorumlu olmaya davet ediyorum. Güvenlik servisleri silahsızlandırma ve bireysel olayları önlemek için azami tedbirleri alacaktır” açıklamasında bulundu.
Information International şirketinde araştırmacı Muhammed Şemseddin, 2022 yılının başından geçtiğimiz Kasım ayının sonlarına kadar 50 adam kaçırma vakasının kaydedildiği açıklamıştı. Yankesicilik ve hırsızlık vakaları ise artmaya devam ediyor. Son zamanlarda hırsızlık amacıyla birden fazla cinayet kaydedildi. Söz konusu suçlar, Lübnanlıların maruz kaldıkları çeşitli baskılardan kötü etkilenen psikolojik durumlarını yansıtıyor.
Pazartesi günü Trablusşam’da bir araç sürücüsünün trafik sıkışıklığında bir motosikletçinin geçmesine izin vermemesi üzerine motosiklet sürücüsünün işlediği cinayet, Lübnanlılar ve bilhassa Trablusşamlıları dehşete düşürdü.
Ancak Şarku’l Avsat’a konuşan güvenlik kaynakları, durumun iyi ve kontrol altında olduğunu öne sürüyor. Ordunun hiçbir güvenlik zafiyetine izin vermeyeceğini, asla gevşeklikte bulunmadığını, aksine her gün tutuklamalar gerçekleştirdiğini ifade eden güvenlik kaynakları, tatile dair güvenlik uyarısının ise yılbaşından saatler önce kaydedileceğini ifade etti.
Şarku’l Avsat’a konuşan Ortadoğu ve Körfez Askeri Analiz Merkezi – Enigma Başkanı Riyad Kahveci ise “Siyasi bölünme keskinleşip arttıkça ve mezhepsel boyutlar kazandıkça, güvenlik durumu sarsılır. İç barış tehlikeye girer. Her bir iktidar boşluğu ekonomiyi ve otomatik olarak ülkedeki güvenliği etkiler” değerlendirmesinde bulundu.



Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
TT

Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)

Sudan'ın batısındaki el-Faşir kentinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammed, kolu şarapnel parçalarıyla delik deşik olmasına rağmen tedavi edilebildiği için şanslı kişilerden biri. Diğer savaş yaralıları ise kentin kuşatılmış olması ve tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle tedavisi zor olan daha ciddi yaralanmalardan mustarip.

İki yıldır orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) geçtiğimiz hafta, sağlık sisteminin de çöktüğü Kuzey Darfur'un başkenti ve çevresinde kanlı bir saldırı başlattı. HDK'nin geniş Darfur bölgesinin başkentine yönelik tekrarlanan saldırıları sivillerin her türlü hareketini riskli hale getirdi. Ayrıca tüm sağlık tesisleri bombalandı ya da saldırıya uğradı.

cdfrgt
Hartum Uluslararası Havalimanı'nda hasarlı bir uçak (AFP)

Muhammed'in babası 27 yaşındaki İsa Said, bölgedeki iletişim tamamen kesildiği için Starlink aracılığıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, “Eski bir hemşire olan komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurduk, ancak Muhammed’in eli şişti ve ağrı nedeniyle geceleri uyuyamıyor” dedi.

Mayıs 2024'ten bu yana HDK tarafından kuşatma altında bulunan el-Faşir'in diğer sakinleri gibi İsa da oğlunu hiçbir hastanenin acil servisine götüremiyor. Bu hafta el-Faşir'e kaçan insani yardım koordinatörü Muhammed, yüzlerce yaralının şu anda şehirde mahsur kaldığını bildirdi.

Tedavi için şifalı bitkiler

Muhammed, HDK'nin el-Faşir'in 15 kilometre güneyindeki Zemzem Kampı’na düzenlediği ölümcül saldırı sırasında kalçasından vuruldu. Güvenlik nedeniyle tam adını açıklamaktan kaçınan Muhammed, “İnsanlar evlerinde özel olarak tedavi görüyor” dedi.

İnsani yardım kaynaklarına göre yüz binlerce insan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kıtlık yaşandığı ilan edilen Zemzem Kampı’ndan kaçarak el-Faşir şehrine sığındı.

El-Faşir'de insanlar, ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle, kurşun ve mermi parçalarından kaynaklanan yanık ve yaraları tedavi etmeye ve ilk yardım sağlamaya çalışıyor.

29 yaşındaki Muhammed Ebkar, bacağından vurulduğunda ailesi için su getirmeye çalıştığını anlattı. Ebkar, “Komşularım beni evin içine taşıdı. Yine komşularım, vücudumdaki kırıkları tedavi etmesi için tahta ve bez parçaları kullanarak atel tedavisi yapan diğer komşumuzu aradı. Sorun şu ki, kırık tedavi edilse bile kurşun halen bacağımda” ifadelerini kullandı.

Muhammed, şehirde tıbbi malzeme son derece sınırlı olsa da, parası olsaydı gazlı bez veya ağrı kesici almak için birini göndermenin mümkün olabileceğini, ancak genellikle malzeme bulunmadığını, bu nedenle tedavinin mevcut imkanlarla yapıldığını söyledi.

Dezenfektan olarak tuz

Birleşmiş Milletler (BM) pazartesi günü, HDK’nin el-Faşir ve çevresindeki göçmen kamplarına yönelik son saldırılarında 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre en az 825 bin çocuk dünyadaki cehennemde sıkışıp kaldı. UNICEF, el-Faşir’i kuşatmış olan HDK tarafından gerçekleştirilecek geniş çaplı bir saldırının yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

dfgrthy
El-Faşir'deki insani durum felaket boyutuna ulaştı. (Arşiv – Şarku’l Avsat)

11 ay süren kuşatma ve iki yıl süren savaşın ardından el-Faşir sakinlerinin çoğu, bombardımandan korunmak için genellikle aceleyle çukurlar kazıp üzerlerini kum torbalarıyla örterek doğaçlama barınaklar inşa etti.

Çarşamba günü Hana Hamad'ın evine isabet eden bir top mermisi kocasını karnından yaraladı. AFP'ye konuşan 34 yaşındaki kadın, “Komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurmaya ve yarayı antiseptik olarak sofra tuzuyla tedavi etmeye çalıştık. Ama ertesi sabah kocam öldü” dedi.

Yatalak olan bir başka hasta ise ‘insanları kurtarabilecek herkesin acil müdahalede bulunması’ çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar, insani yardım çağrısında bulundu. Misyon Başkanı Rasmani Kabore, “El-Faşir'e giden yollar kapalı. Ne olursa olsun orada mahsur kalarak açlık çeken bir milyon insana gıda ve ilaç ulaştırmak için hava operasyonları başlatılmalıdır” şeklinde konuştu.