İnsanların agresif köpek davranışlarını anlamakta 'şaşırtıcı derecede' zorlandığı ortaya kondu

İnsanların peşin hükmü, köpeklerin ve diğer insanların iyi niyetli olduğunu varsaymak olabilir

Katılımcılar, köpeklerdeki agresif etkileşimlerin sonucunu tahmin etmede "özellikle kötü" performans gösterdi (AFP)
Katılımcılar, köpeklerdeki agresif etkileşimlerin sonucunu tahmin etmede "özellikle kötü" performans gösterdi (AFP)
TT

İnsanların agresif köpek davranışlarını anlamakta 'şaşırtıcı derecede' zorlandığı ortaya kondu

Katılımcılar, köpeklerdeki agresif etkileşimlerin sonucunu tahmin etmede "özellikle kötü" performans gösterdi (AFP)
Katılımcılar, köpeklerdeki agresif etkileşimlerin sonucunu tahmin etmede "özellikle kötü" performans gösterdi (AFP)

Köpek ısırma olaylarının azaltılmasına yardımcı olabilecek yeni bir araştırmaya göre, insanlar köpeklerdeki ve diğer insanlardaki agresif davranışları tespit etmekte "şaşırtıcı bir şekilde" zorlanıyor.
Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nden bilim insanları, insanların sosyal durumlarda ipuçlarını sürekli yorumladığını ve başka bir insanın ya da hayvanın mutlu mu yoksa agresif mi olduğunu anlama yeteneğinin evrimsel açıdan önemli avantajları olduğunu söyledi.
Çarşamba günü PLOS ONE adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışma, insanların sosyal etkileşimleri ne kadar iyi değerlendirebildiğini inceleyerek insanların agresifliği değerlendirmede şanstan daha iyi bir performans göstermediğini buldu.
Araştırmada 92 yetişkin katılımcı; iki çocuk, iki evcil köpek veya iki Berberi şebeği (Macaca sylvanus) arasında sözel olmayan bir etkileşimin başlangıcını gösteren bir dizi kısa video izledi.
Videolar, vücut duruşları ve yüz ifadeleri gibi etkileşimin niteliğine ilişkin sinyaller içeriyordu.
Ancak videolar etkileşim gerçekleşmeden hemen önce durduruldu.
The Independent'ta yer alan habere göre bilim insanları katılımcıların yarısından etkileşimi agresif, nötr veya dost canlısı olarak sınıflandırmasını, diğer yarısındansa üç olası seçenek arasından sonucu tahmin etmesini istedi.
Araştırmacılar, katılımcıların iki görevde şans eseri beklenenden daha iyi performans göstermesine rağmen köpekler ve insanlardaki agresif etkileşimleri değerlendirirken bunu yapmadığını açıkladı.
Çalışmaya göre, katılımcılar dost canlısı etkileşimleri sınıflandırırken isabetli bir performans sergileyerek bunları yüzde 70 oranında doğru tespit etti.
Ancak araştırmacılar katılımcıların, köpeklerdeki agresif etkileşimlerin sonucunu tahmin etmede "özellikle kötü" performans gösterdiğini belirtti.
Bilim insanları ayrıca bir tür için sonuçları tahmin etmede iyi olan kişilerin diğer türler için de ortalamanın üstünde performans gösterdiğini tespit etti.
Araştırmacılar insanların peşin hükmünün, diğer insanların ve köpeklerin iyi niyetli olduğunu varsaymak olabileceğini, bunun da agresif etkileşimlerin doğru şekilde fark edilmesini engelleyebileceğini söyledi.
Köpek ısırma vakalarını azaltmak için yeni köpek sahiplerinin köpek davranışları hakkında daha iyi eğitim alması ve agresif etkileşimleri tespit etmeyi öğrenmesi faydalı olabilir.
Bilim insanları çalışmada, "İnsanlar diğer insanlarla, köpeklerle ve maymunlarla olan sosyal durumları sınıflandırma ve tahmin etmede epey başarılı olsa da bu, bağlama göre değişiyor. Şaşırtıcı bir şekilde insanlar köpeklerdeki agresifliği hafife alıyor" diye yazdı.



Köpeklerin de favori TV programları var

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Köpeklerin de favori TV programları var

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

ABD'deki araştırmacılar, köpeklerin kişiliklerinin gergin ya da heyecanlı olmasına bağlı şekilde belirli TV programlarını tercih ettiğini ortaya koydu.

Alabama'daki Auburn Üniversitesi'nden uzmanlar, yaşları yaşları 4 aylıktan 16 yaşa varan aralıkta değişen 453 köpek ve sahiplerini, farklı TV programlarına verdikleri tepkileri kaydetmek üzere bir araya getirdi.

The Times'a konuşan araştırmacılar, "Anket, sahibinin köpeğe TV izlemeyi öğretmeye çalışıp çalışmadığı, sahibinin TV'yi haftada ortalama kaç saat açık tuttuğu ve köpeğin TV'ye ortalama kaç saniye dikkatini verdiği de dahil köpeklerin TV izleme alışkanlıklarındaki eğilimleri araştırdı" dedi.

Çalışmaları Scientific Reports adlı akademik dergide yayımlanan araştırmacılar, "Daha heyecanlı köpeklerin, televizyon uyaranının üç boyutlu ortamda var olduğuna dair beklentiye işaret eden davranışlar sergileme ihtimali daha yüksekti" dedi.

Ayrıca, daha fazla korku eğilimi gösteren köpeklerin, araba veya kapı zili gibi hayvanlardan gelmeyen uyaranlara yanıt verme olasılığı daha yüksekti.

Geçen yıl bilim insanları, evcil köpeklerin söylenenleri anlamasını sağlamanın püf noktasını ortaya çıkarmıştı. Ekimde yayımlanan araştırmada, insanların biraz daha yavaş konuşmayı denemesi gerektiği öne sürülmüştü.

Araştırma, köpeklerin insan konuşmalarını anlamasının daha yavaş bir tempoya bağlı olduğu sonucuna varıyor. İnsan seslerini üretememesine rağmen, insanın en iyi dostu insan konuşmasına yanıt verebiliyor.

Araştırmacılar, insanlar yavaş konuştuğunda, bunun hayvanların algılama yetenekleriyle eşleştiğini ve köpeklerin komutları daha iyi anlamasını sağladığını söylüyor.

Plos Biology adlı akademik dergide yayımlanan makalenin yazarları şunları söyledi:

Konuşmaya verilen sinirsel ve davranışsal tepkilerin karşılaştırmalı incelenmesi, köpeklerin konuşma içeriği ve prozodisine eşit derecede duyarlı olmasına rağmen, köpeklerdeki anlamanın insanlardan daha yavaş bir konuşma ritmi takibine dayandığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, insanların "iletişimin etkisini artırmak için" konuşma hızlarını ayarlayabileceği varsayımında bulunuyor.

İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nden Eloise Deaux ve meslektaşları, 30 köpeğin seslerini ve 5 dilde diğer insanlarla konuşan 27 insanın ve bu dillerde köpeklerle konuşan 22 insanın seslerini analiz etmişti.

Independent Türkçe