Şarku’l Avsat’a konuşan kaynak: Irak bütçesinin onaylanmasının ardından Meclis Başkanı Halbusi’nin görevden alma planları yapılıyor

Kaynakların aktardığına göre, Şii Koordinasyon Çerçevesi Halbusi’nin görevden alınması konusunda ikiye bölündü.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi (DPA)
Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi (DPA)
TT

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynak: Irak bütçesinin onaylanmasının ardından Meclis Başkanı Halbusi’nin görevden alma planları yapılıyor

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi (DPA)
Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi (DPA)

Konuya yakın Iraklı bir siyasi kaynağın Şarku’l Avsat’a verdiği bilgiye göre, Irak’ta birtakım Sünni siyasi taraflar ile Şii partilerdeki müttefikleri, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi’den güvenoyunu geri çekme tarihi olarak, mali bütçenin kabul edilmesinden sonraki yeni yasama yılının ilk dönemini belirledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Meclis Başkanı konusunda siyasi taraflar arasında yürütülen diyaloglar, Koordinasyon Çerçevesi’nde bu kararın yaratacağı etkilerle ilgili görüş ayrılıklarına rağmen, ileri bir aşamaya ulaştı” dedi.
Söz konusu diyaloglar hakkında bilgi sahibi olan siyasi kaynak, “Halbusi’nin görevden alınmasıyla ilgilenen tarafların bu isteklerinin arkasında, Sadr’ın siyasetten çekilmesi ve ulusal çoğunluk hükümeti ittifakının dağılmasının ardından Eylül’de Halbusi’ye güvenoyu vermek zorunda kalmalarının intikamını almak istemelerinin payı da var” dedi.
Kaynağın aktardığına göre, İran, öncelikleri arasında yer almadığı için şu ana kadar bu meseleye müdahale etmedi ancak Bağdat’ta ilgili taraflara güvenoyunu çekme kararına engel olmayacağını ifade eden işaretler gönderdi.
Irak’ın Eski Başbakanı Nuri el-Maliki, Meclis Başkanı Halbusi’nin siyasi kalesi kabul edilen Anbar vilayetindeki aşiretlerin temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıya katılan bir kaynak, Maliki ile görüşen temsilcilerin tamamının Halbusi’ye muhalif isimlerden oluştuğunu ve görüşmede “Meclis Başkanı’nın vilayette yaptığı ihlaller hakkında bilgi verdiklerini” aktardı.
Kaynak, “Maliki temsilcilere Anbar’da olup bitenler hakkında tüm bildiklerini anlattı. Halbusi’den güvenoyunu çekme kararı masadaydı. Buradaki niyet, kararın bütçenin onaylanmasının ardından alınması yönündeydi” dedi.
Koordinasyon Çerçevesi’nden bir yönetici, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Siyasi durumla ilgili Şii partiler içindeki hava aylardır Şii bloğun parçalanması veya iki başlılık çıkarılması üzerinde dönüyor. Buna hava Şii bloğun, tek bir kişinin temsil edeceği siyasi bir gücün büyümesi yerine Sünni siyasi denkleme benzemesini öngörüyor” ifadesini kullandı. Ancak Ulusal Hikmet Hareketi ve Fetih Koalisyonu’ndan isimler, Halbusi’yi görevden alma girişimlerinin Muhammed Şiya es-Sudani hükümeti üzerinde ciddi etkiler yaratmasına ve hükümetin görevinde başarılı olmasını zorlaştırmasına karşı uyardı.
Hikmet Hareketi’nden bir üye, “Halbusi’nin görevden alınmasıyla ilgili Koordinasyon Çerçevesi içinde konsensüs bulunmuyor” dedi.
Halbusi’nin liderliğindeki Takaddum (İlerleyiş) Partisi’ne yakın bir kaynak, “Güvenoyunu çekme girişimleri yeni bir durum değil. Sürpriz de olmadı. Durumun kritik olduğu yönündeki konuşmalarda abartı var. Çünkü Sünni partilerin ağırlıkları ve Meclis’teki sandalye sayıları, Sünni blokta oyunun kurallarını değiştirmeye çalışan siyasi tarafların lehine değil” ifadelerini kullandı.



Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
TT

Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)

Suriye hükümeti, Suveyda vilayetinde çatışmaların durduğunu ve Suriye hükümet güçlerinin bir hafta içinde yaklaşık bin kişinin ölümüne yol açan mezhepsel şiddet olaylarına sahne olan bölgeye yeniden konuşlandığını açıkladı.

Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Suveyda vilayetinin tüm aşiret savaşçılarından boşaltıldığını ve kentin mahallelerindeki çatışmaların sona erdiğini’ duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre 13 Temmuz'da Suriye'nin güneyindeki Suveyda vilayetinde Dürzi ve Sünni Bedeviler arasında patlak veren şiddet olaylarında 940 kişi hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera dün yaptığı açıklamada, devletin ülkedeki ‘azınlıkları koruma’ ve ‘hangi taraftan olursa olsun tüm ihlalcileri sorumlu tutma’ konusundaki kararlılığını yineledi. Eş-Şera ayrıca, Suveyda'ya güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını duyurdu.

Söz konusu açıklama, Washington'un Suriye ve İsrail'in ateşkes konusunda anlaştığını duyurmasından saatler sonra geldi.

Açıklamada, “Devlet, tüm siyasi ve güvenlik kurumlarıyla birlikte, Suveyda'da güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmek için çabalarını sürdürecek; güvenlik güçleri tüm enerjilerini saldırıları ve çatışma durumunu durdurmak ve vilayette istikrarı yeniden tesis etmek için harcayacaktır” denildi.

Eş-Şera salı günü Suveyda'ya asker konuşlandırdı, ancak İsrail'in Şam'daki bazı hükümet hedeflerini bombalamasının ardından güçlerini geri çekti. İsrail, Dürzileri korumak istediğini ve Suriye hükümet güçlerinin sınırlarındaki varlığından dolayı kendisini tehdit altında hissettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, Suriyeli yetkilileri ‘kendi saflarındakiler de dahil olmak üzere zulümden suçlu olan herkesi sorumlu tutmaya ve adalete teslim etmeye’ çağırdı.