Suudi Arabistan Yemek Festivali’nde ülke mutfağının çeşitliliği göz kamaştırıyor

Suudi Arabistan Yemek Festivali’ne (Fest Saudi Food) ülkenin tüm bölgelerinden katım sağlandı.
Suudi Arabistan Yemek Festivali’ne (Fest Saudi Food) ülkenin tüm bölgelerinden katım sağlandı.
TT

Suudi Arabistan Yemek Festivali’nde ülke mutfağının çeşitliliği göz kamaştırıyor

Suudi Arabistan Yemek Festivali’ne (Fest Saudi Food) ülkenin tüm bölgelerinden katım sağlandı.
Suudi Arabistan Yemek Festivali’ne (Fest Saudi Food) ülkenin tüm bölgelerinden katım sağlandı.

Suudi Arabistan geniş yüzölçümü, kadim tarihi ve seçkin coğrafyası ile eski zamanlardan bu yana daima en önemli ticaret yollarından biri olmuştur. Bu durumun zengin kültürel çeşitliliğinin oluşmasına katkıda bulunduğu Suudi Arabistan ayrıca İslam'ın da beşiğidir.
Suudi Arabistan'daki yemekler, kültürel çeşitliliğinin en belirgin göstergelerinden biri. Ülke başta Kasım’ın Kiliçe Çöreği, Medine’nin Lebeniye Tatlısı, Baha’nın ed-Değabis yemeği olmak üzere çeşitli lezzetler ve birbirinden farlı malzemelerle kendine özgü yemekleriyle meşhur.
Mutfak Sanatları Kurumu bu büyük çeşitliliği vurgulamak için, 60 bin metrekarelik bir alan üzerinde, başkent Riyad'da Suudi Arabistan yemeklerinin isimlerini ve özelliklerini gözler önüne seren Suudi Arabistan Yemek Festivali’nin ikincisini başlattı.  Festival, yerel içeriği geliştirmeyi, keşfetmeyi ve Suudi Arabistan yemeklerinde uzmanlık ve bilgi aktarımını amaçlıyor.
Gençlere Suudi Arabistan yemeklerini hazırlama yöntemlerini de öğretmeyi amaçlayan festival, Suudi Arabistan'daki kültürel çeşitliliği vurguluyor.
Festivalde Suudi Arabistan yemeklerini sunmanın yanı sıra ziyaretçileri malzemeler ve tariflerle tanıştırmak amacıyla bir grup restoran ve özel yemek arabasının bulunduğu geniş bir etkinlik alanı mevcut. Festival kapsamında ürünlerin tarihi tanıtılarak tatlarına bakma fırsatı sunuluyor.
Festival, bu mirasın ve tariflerin yaşatılması için çocuklara da yeteneklerini sergileyecekleri basit yemekler yapmasına imkan sağlıyor. Ayrıca katılımcılara hurma ağaçları arasında gezinti ve hurmalar hakkında bilgi alma fırsatı da sunuyor.
Festival kapsamında düzenlenen hazırlık çalıştayları yerel ve uluslararası yatırım fırsatları sunarken restoran sektöründeki girişimciler de destekleniyor. Festival bu bağlamda girişimciler ve yatırımcılar arasında bir dizi anlaşmanın imzalanmasına da katkıda bulunuyor.
Festivalde yemek hazırlama yöntemlerini tanıtmak için Suudi Arabistan yemekleri yarışması düzenledi. Yarışma, geleneksel yöntemlerle yemek pişirmeyi desteklemeyi, Suudi Arabistan mirasını korumayı ve tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
Festivale mutfak sanatlarına ilgi duyanlar tarafından geniş katılım sağlanıyor.
Günlük ödülü 30 bin riyali (8 bin dolar) aşan yarışmalar arasından günde üç kazanan seçilmesi ve bu yarışmaların festival sonuna kadar devam etmesi için kayıtlar sürüyor.
Halktan büyük ilgi gören Suudi Arabistan Yemek Festivali,  ülkenin en önemli etkinliklerinden biri sayılıyor.
Mutfak sanatları ve sunumları, geleneksel Suudi Arabistan yemeklerini sergileme konusunda uzmanlaşmış ünlü şeflerin katılımıyla c aşçılık tiyatrosu da dahil olmak üzere eğlence etkinlikleriyle ön plana çıkıyor.
Muhammed ez-Zahir, Suudi Arabistan'da zengin kültürel çeşitliliği doğrulayan bu denli çeşit yemek gördüğüne sevindiğini söyledi. Suudi Arabistan’ın tüm bölgelerine ait yiyecek ve tatlıları denemekten zevk aldığını ve daha önce hakkında hiçbir şey bilmediği yemeklerle tanıştığını kaydetti.
Mutfak Sanatları Kurumu festivali, yerel ve uluslararası şeflerden özel yöntemler öğrenmek ve aynı zamanda dünyanın önde gelen isimleriyle tanışmak fırsatı da dahil Suudi Arabistan'daki ulusal gıda mirasını temsil eden uluslararası bir etkinliğe dönüştürmeyi hedefliyor.



Gen düzenleme tedavisinde çığır açıcı adım

Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
TT

Gen düzenleme tedavisinde çığır açıcı adım

Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)
Bilim insanları, KJ Muldoon'ın gelişimini yakından takip edecek (AP)

Gen düzenleme tedavisiyle ilk kez bir bebek iyileştirildi.

New England Journal of Medicine'de perşembe yayımlanan çalışmada, CPS1 eksikliği teşhisi konan bir bebeğin gen düzenleme yöntemiyle tedavi edildiği belirtiliyor.

Yaklaşık 1 milyon bebekten birini etkileyen bu genetik rahatsızlık, amonyağın vücuttan atılmasını sağlayan bir enzimin eksikliğinden kaynaklanıyor. Amonyağın kanda birikmesiyle zehirlenme yaşanabiliyor. Bazı bebeklerde karaciğer nakli gerekebiliyor.

ABD'de yapılan araştırmanın yazarlarından Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Kiran Musunuru, tedavinin çığır açıcı olduğunu vurguluyor:

Bu, henüz kesin bir çaresi bulunmayan çeşitli nadir genetik bozuklukları tedavi etmek için gen düzenlemenin kullanılmasına yönelik ilk adım.

Philadelphia Çocuk Hastanesi ve Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ekiplerin ortak çalışmasıyla yürütülen tedavide, Clustered Regularly Interspaced Palindromic Repeats (CRISPR) adlı gen düzenleme teknolojisi kullanıldı. CRISPR, genetik uzmanları ve tıp araştırmacılarının DNA üzerinde ekleme-çıkarma yaparak dizilimini değiştirmelerine olanak tanıyor.

KJ Muldoon adlı bebeğe önce şubatta, daha sonra da mart ve nisanda CRISPR teknolojisiyle tedavi uygulandı.

Uzmanlar, tedavinin şimdilik olumlu sonuç verdiğini fakat bebeğin gelişiminin yıllarca takip edilmesi gerekeceğini belirtiyor. Araştırmanın yazarlarından Dr. Rebecca Ahrens-Nicklas, KJ Muldoon’ın “her geçen gün büyüdüğüne ve geliştiğine dair işaretler gördüklerini” söylüyor.

Bilim insanları, KJ Muldoon’la ilgili çalışmadan elde ettikleri verilerle gen düzenleme tedavisini yaygınlaştıracak araştırmalar yapılacağını belirtiyor. Çalışmada yer almayan nörolog Carlos Moraes, gen düzenleme tedavisinin geleceğine dair şu ifadeleri kullanıyor:

Birisi böyle bir buluşa imza attığında, diğer ekiplerin bundan elde edilen bilgilerle hareket edip ilerlemesi çok sürmez. Engeller var ama önümüzdeki 5 ila 10 yılda bunların aşılacağını tahmin ediyorum.

Independent Türkçe, CNN, New York Times