Hindistan'da 206 metrelik köprü, açılışına birkaç gün kala ikiye ayrıldı

Doğu eyaleti Bihar'daki 206 metre uzunluğundaki köprüdeki çatlak, çökmeye yol açtı

(Twitter/@ANI)
(Twitter/@ANI)
TT

Hindistan'da 206 metrelik köprü, açılışına birkaç gün kala ikiye ayrıldı

(Twitter/@ANI)
(Twitter/@ANI)

The Independent'ta yer alan habere göre Hindistan'ın doğusundaki Bihar eyaletinde yeni inşa edilen bir köprünün bir kısmı resmen halka açılamadan çöktü.
Eyaletin Begusarai ilçesindeki Burhi Gandak nehri üzerine inşa edilen köprünün bir parçası pazar sabahı koparak suya düştü. Yetkililere göre, 206 metre uzunluğundaki köprüde bir çatlak tespit edilmesinin ardından araçların köprüden geçmesi yasaklandı.
Olay sırasında köprüde kimse bulunmadığı için çökme sonucu ölen ya da yaralanan olmadı.
Yapımına 2016'da başlanan köprü, eyalet hükümeti programı kapsamında 134 milyon Rupi (yaklaşık 30 milyon TL) maliyetle inşa edilmişti.
Sosyal medyada yer alan fotoğraf ve videolarda köprünün iki büyük parçasının nehir suyunda yüzdüğü görülüyor.
İki yerel bölge arasındaki ulaşımı açması amaçlanan köprünün, yaklaşık 30 bin kişinin ulusal otoyola kolayca ulaşmasını sağladığı tahmin ediliyor. Bölge sakinlerinin artık bir tekne yolculuğu yapmak ya da bir sonraki bölgeye kadar 20 kilometreden fazla bir mesafeyi kat etmek zorunda kalacağı bildiriliyor.
Yerel yönetim, eyaletin Kırsal İşler Departmanı'ndan bir mühendis ekibinin yaptığı incelemenin ardından çökmeyle ilgili soruşturma başlatılmasını emretti.

 Begusarai ilçesinin sulh hakimi Roşan Kuşvaha, yerel bir inşaat şirketinin yaptığı köprüyü yayaların sıklıkla kullandığını söyledi. Kuşvaha, "Küçük araçların gidip gelmesine de izin veriliyordu" dedi.
Ancak Indian Express gazetesinin aktardığına göre sulh hakimi, yönetimin "en büyük korkusunun pazar günü köprünün bir kısmının nehre düşmesiyle gerçekleştiğini" de belirtti:
"Neyse ki büyük parça nehre düştüğünde kimse fiziksel zarar görmedi."
Olay, Başbakan Narendra Modi'nin memleketi Gucerat eyaletinde yaşanan ve Hindistan'ın en kötü kamu güvenliği trajedilerinden biri olan köprü çökmesinde en az 135 kişinin hayatını kaybetmesinden iki ay sonra gerçekleşti.
Gucerat'ın Morbi kasabasındaki 223 metre uzunluğunda ve 1,25 metre genişliğindeki asma köprü, aylar süren onarımın ardından yeniden halka açıldıktan birkaç gün sonra çökmüştü.
Öte yandan köprü çökmelerine yabancı olmayan Bihar'daki rutin olaylar, inşaat işlerinin kalitesizliğini vurguluyor.
Kasımda eyaletin Nalanda ilçesinde inşaat halindeki bir köprünün çökmesi sonucu bir gündelikçi işçi ölmüş, bir diğeri de yaralanmıştı.
Temmuzda meydana gelen bir başka olaydaysa Katihar ilçesinde inşaat halindeki bir köprünün çökmesi sonucu en az 10 işçi yaralanmıştı.
Gopalganj ilçesinde, 8 yılda inşa edilen 9,1 kilometre uzunluğundaki köprünün bir kısmı, Temmuz 2020'de eyalet başbakanı Nitiş Kumar tarafından açılmasının üzerinden bir ay geçmeden çökmüştü.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais