Elon Musk'ın yeni CEO arayışı, Twitter'daki anketinden önce başlamış

Milyarder, "işi üstlenecek kadar aptal birini bulur bulmaz CEO'luktan istifa etmeye" hazırlanıyor

Musk, Twitter'da başlattığı anketin sonucuna uyacağını söylemişti (AFP)
Musk, Twitter'da başlattığı anketin sonucuna uyacağını söylemişti (AFP)
TT

Elon Musk'ın yeni CEO arayışı, Twitter'daki anketinden önce başlamış

Musk, Twitter'da başlattığı anketin sonucuna uyacağını söylemişti (AFP)
Musk, Twitter'da başlattığı anketin sonucuna uyacağını söylemişti (AFP)

Elon Musk'ın Twitter CEO'luğundan istifasını online bir anketle oylamaya açması bu haftanın en çok konuşulan konularından biriydi.
Ancak CNBC'nin haberine göre, Musk'ın yerine geçecek yönetici arayışı bu anketten çok önce başladı.
19 Aralık'ta Twitter hesabından anket yayımlayan milyarder, "Twitter başkanlığı görevimden istifa edeyim mi?" diye takipçilerine sormuştu.

Ankete katılan 17,5 milyon kişinin yüzde 57,5'i "Evet" seçeneğini işaretlemişti. Bunun üzerine yeni bir tweet atan Musk, "Ne dilediğine dikkat et çünkü gerçekleşebilir" diye yazarak anket sonucunu kabul ettiğine dair sinyal vermişti.
Milyarder, şu sıralar "işi üstlenecek kadar aptal birini bulur bulmaz CEO'luktan istifa etmeye" hazırlanıyor.
Öte yandan, Twitter anketlerinin herhangi bir bağlayıcılığı olması mümkün değil. Ayrıca uzmanlara göre, kötü amaçlı botlar veya gerçek olmayan hesaplar da bir Twitter anketine katılabilir.
Nitekim, CNBC'nin kıdemli muhabiri David Faber'e konuşan kaynaklar, Musk'ın yeni CEO arayışının sürdüğünü ve aslında Twitter anketinden önce başladığını söyledi.
CEO arayışında hangi kriterlerin benimsendiğine dair ayrıntılar bilinmiyor. 
Musk'ın Twitter CEO'su olduğu ekim ayında bu görevi zaten geçici süreliğine devraldığı söyleniyordu. Ancak son günlerde Musk'ın diğer şirketlerinde yaşanan karışıklıklar da Twitter CEO'luğunu bırakma kararında rol oynamış olabilir.
Zira Twitter'ın satın alınması ve işletilmesi için birçok kez yüklü miktarda Tesla hissesi satan milyarder, elektrikli otomobil firmasının diğer hissedarlarını huzursuz etmişti.
Kısa süre önce Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Tesla'nın yönetim kurulu başkanı Robyn Denholm'a yazarak Musk ve yönetim kurulunun Tesla hissedarlarına karşı yasal yükümlülükleri ihlal etmiş olabileceğini ima etmişti.
Senatör ayrıca, kuruldan Tesla kaynaklarının kötüye kullanıldığı iddialarına ve Musk'ın Twitter'ı satın almasından kaynaklanan olası çıkar çatışmalarına dair soruları yanıtlamasını talep etmişti.
Bu arada NASA Yöneticisi Bill Nelson, uzay firması SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell'e Twitter nedeniyle Musk'ın "dikkatinin dağıldığını" iletmiş ve şirketin uzay ajansıyla ortak yürüttüğü çalışmaların bu durumdan etkilenip etkilenmeyeceğini sormuştu.
Shotwell'in bu konuda Nelson'a güvence verdiği bildirilmişti.
Independent Türkçe, The Verge, CNBC



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais