En çok aboneye sahip YouTuber, Twitter'a CEO olmak istiyor

MrBeast'e yanıt veren Elon Musk, "Bu imkansız değil" dedi

MrBeast'in şaka yapıp yapmadığının belli değil (Instagram/MrBeast-AP)
MrBeast'in şaka yapıp yapmadığının belli değil (Instagram/MrBeast-AP)
TT

En çok aboneye sahip YouTuber, Twitter'a CEO olmak istiyor

MrBeast'in şaka yapıp yapmadığının belli değil (Instagram/MrBeast-AP)
MrBeast'in şaka yapıp yapmadığının belli değil (Instagram/MrBeast-AP)

Elon Musk'ın Twitter CEO'luğunu bırakacağını açıklamasının ardından bu göreve aday olan ilginç isimlerin sayısı artıyor.
Ünlü rapçi Snoop Dogg'un ardından YouTuber MrBeast de Twitter CEO'su olmak istediğini söyledi. En çok aboneye sahip YouTuber unvanını taşıyan Jimmy Donaldson dün attığı tweet'te "Yeni Twitter CEO'su olabilir miyim?" diye sordu.

Musk ise şu cevabı verdi:
"Bu imkansız değil."
MrBeast son dönemde Musk'ı eleştirmesiyle dikkat çekmişti. Dünyanın en zengin ikinci kişisi, Twitter'daki içerik üreticilerine YouTube'dan daha fazla para vermek istiyor. Donaldson ise 22 Kasım'da Musk'a bunun zor olduğunu söylemişti:
"Bunu başarırsan şoke olurum."
Tesla ve SpaceX CEO'su Twitter'daki kullanıcıların platformun rakiplerine yönlendiren bağlantıları paylaşmasını yasaklamış ve birkaç saat sonra geri adım atmıştı.
MrBeast, Musk'ın Twitter yöneticiliğini bırakıp bırakmaması gerektiğine dair anketine bu yasakla ilgili bir ekran görüntüsü gönderip "Böyle şeyler yapmaya devam edeceksen istifa et" demişti.
9 Mayıs'ta Elon Musk "Gizemli bir şekilde ölürsem, sizleri tanımak güzeldi" ifadesini kullanmıştı. Musk, "Bu yaşanırsa Twitter'ı alabilir miyim?" diye soran MrBeast'e "Tamam" yanıtını vermişti.

Anket Musk için olumsuz sonuçlandı
19 Aralık'ta Twitter hesabından anket yayımlayan milyarder, "Twitter başkanlığı görevimden istifa edeyim mi?" diye takipçilerine sormuştu.
17,5 milyondan fazla kişinin oy kullandığı ankette katılımcıların yüzde 57,5'i Musk'ın ayrılması, 42,5'i ise devam etmesi yönünde tercihini ortaya koymuştu.
Musk ise sonuçların ardından "Bu işi üstlenecek kadar aptal birini bulur bulmaz CEO'luktan istifa edeceğim! Sonrasında sadece yazılım ve sunucu ekiplerini yöneteceğim" ifadesini kullanmıştı.
Video paylaşım platformunda 2012'den beri aktif olan MrBeast, 2018'de az izlenen Twitch yayıncılarına ve YouTuber'lara binlerce dolar bağışlayarak ün kazanmıştı. Donaldson, izleyicilerinin büyük ödüller kazanma şansı elde ettiği yarışmalar düzenliyor.
MrBeast geçen yıl Squid Game düzenlemiş ve kazanana 500 bin dolar hediye etmişti.
Son döneme damgasını vuran Donaldson, 2021'de YouTube'dan 54 milyon dolar kazanarak tüm rakiplerini geride bırakmayı başarmıştı.

Snoop Dogg, Musk'ı tiye aldı
ABD'li rapçi Snoop Dogg da Musk'ın anketinin ardından işinsanını tiye alarak "Twitter'ı yönetmeli miyim?" sorusuyla anket yapmıştı. 3 milyondan fazla kullanıcının yüzde 81'i, Snoop'un anketine "Evet" yanıtını vermişti.
Independent Türkçe, Insider, Rolling Stone



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais