Dünyada Noel kutlamaları

Kudüs Latin Patriği Başpiskopos Pierbattista Pizzaballa, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Nativity (Yeniden Doğuş) Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayini yönetti (AA)
Kudüs Latin Patriği Başpiskopos Pierbattista Pizzaballa, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Nativity (Yeniden Doğuş) Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayini yönetti (AA)
TT

Dünyada Noel kutlamaları

Kudüs Latin Patriği Başpiskopos Pierbattista Pizzaballa, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Nativity (Yeniden Doğuş) Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayini yönetti (AA)
Kudüs Latin Patriği Başpiskopos Pierbattista Pizzaballa, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Nativity (Yeniden Doğuş) Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayini yönetti (AA)

Hristiyanlıkta Hazreti İsa'nın doğumunun kutlandığı Noel Bayramı, dünyanın dört bir yanındaki Hristiyanlar tarafından kutlandı.

Hazreti İsa'nın doğum yeri olduğuna inanılan Beytüllahim'de Noel kutlamaları başladı
İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde Hazreti İsa'nın doğum yeri olarak bilinen Beytullahim'de Noel kutlamaları başladı.
Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Mehd Kilisesi (Doğuş) çevresindeki kutlamalara çok sayıda kişi katıldı.
Hristiyan din adamlarının da katıldığı kilise çevresindeki kutlamalarda Filistinli bando takımları geçit töreni düzenledi.
Kutlamalar kapsamında Noel baba kostümü giyen bir kişi, vatandaşları selamladı.
Kudüs Latin Patriği Başpiskopos Pierbattista Pizzaballa da Doğuş Kilisesi'nde düzenlenen Noel ayinini yönetti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye başta olmak üzere siyasi ve dini liderlerin katılımıyla kilisede bir ayin düzenlenmesi bekleniyor.
Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanı Rola Maayia, daha önce yaptığı açıklamada, tahminlere göre kutlamalara 100 binden fazla turistin katılacağını söylemişti.
Filistin Turizm Bakanlığı verilerine göre, Noel kutlamalarının yapıldığı Beytüllahim'deki Doğuş Kilisesi ve çevresindeki otellerin yüzde 95'den fazlası doldu.

Hristiyanlar Doğuş Kilisesi'ni ziyaret ediyor
Dünyanın dört bir yanından Hristiyanlar, her yıl aralık ayı sonlarında Noel dolayısıyla işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kentine gelerek hac ziyaretinde bulunuyor.
Kent, kutsallığını Hazreti İsa'nın dünyaya geldiğine inanılan bir mağaranın üzerine kurulmuş olan Doğuş Kilisesi'nden alıyor.
Hristiyanlar için en kutsal dini mekanlardan biri olarak kabul edilen Doğuş Kilisesi binlerce turisti ağırlıyor.

Papa Franciscus, Vatikan'daki geleneksel Noel ayinini yönetti
Hristiyanlıkta Hazreti İsa'nın doğumunun kutlandığı Noel Bayramı dolayısıyla Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un yönettiği ayin yapıldı.
Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası'nda Kovid-19 salgını sebebiyle son iki yıldır kısıtlı katılımla yapılan Noel ayinini bu yıl yaklaşık 7 bin kişi izledi.
Papa Franciscus'un, Katolik aleminin ruhani lideri olmasından bu yana 10. kez yönettiği Noel ayinine son aylardaki diz ağrıları sebebiyle tekerlekli sandalyeyle katıldığı görüldü.
Ayine katılan inananları takdis eden Katoliklerin ruhani lideri, burada yaptığı konuşmada, Hz. İsa'yı andı.
Konuşmasında tüketimdeki açgözlülük konusunda uyarılarda bulunan Papa, güce ve paraya olan açlık sebebiyle insanların, komşularını ve hatta kardeşlerini bile tüketme durumuna geldiğini ifade etti.
Noel'de yoksulların unutulmaması gerektiğini vurgulayan Papa, ayrıca savaşların mağdur ettiği çocukları da düşündüğünü söyledi.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, öğle saatlerinde de Noel ayini ertesinde dünya meselelerine dair mesajlar verdiği geleneksel "Urbi et Orbi" (Roma ve dünyaya) hitabını yapacak.

İsrail ablukası altındaki Gazze'de Latin Manastırı Kilisesi'nde Noel kutlamaları başladı
Gazze'deki Katolik Latin Manastırı Kilisesi'nde, Noel kutlamaları kapsamında ayin düzenledi.
Kilisenin içi ve dış duvarları ışıklarla süslenirken, çocuklar Noel'i kutlamak için mum taşıyıp davul çaldı.
Latin Manastır Kilisesi papazı Peder Gabriel Romanelli, Anadolu  Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, Noel'in her yıl kutladıkları mutlu bir gün olduğunu söyleyerek "Gazze'deki Filistinli Hristiyanlar olarak, Filistin'deki tüm Hristiyanlar ve Müslümanlar lehine barış ve adalet tesis edilmesi için dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Romanelli, İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'de elektrik kesintisine maruz kaldıklarını ve Gazze ile diğer Filistin toprakları arasında ulaşımda yaşanan zorluk ve sıkıntılardan muzdarip olduklarını ifade etti.
Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde 1000 civarında Hıristiyan yaşıyor. Bunların yaklaşık yüzde 70'i Kudüs'te merkezi kilisesi bulunan Rum Ortodoks mezhebine, geri kalanı ise Latin Katolik mezhebine mensup.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde Hazreti İsa'nın doğum yeri olarak bilinen Beytullahim'de de Noel kutlamaları dün başlamıştı.

Moskova'da Noel ayini düzenlendi
Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşayan Katolikler, yeni yılı ve Hazreti İsa'nın doğumunu kutladığı Noel Bayramı arifesinde Meryem Ana Katolik Katedralinde bir araya geldi.

Süleymaniye'de Noel kutlamaları
Irak'ın Süleymaniye'deki St. Josef Kilisesi'nde Noel kutlamaları kapsamında ayin düzenlendi. Ayine aileleriyle katılan çocuklar, mum taşıdı.

Hatay'da Ortodoks Kilisesinde Noel kutlandı
Hatay'ın İskenderun ilçesinde Noel dolayısıyla Ortodoks Kilisesinde ayin düzenlendi. Ayinde mum yakılarak dua edildi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Noel ayini
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de St. Michael Altın Kubbeli Katedrali’nde Noel ayini düzenlendi.  Noel'in her yıl 6 Ocak'ı 7 Ocak'a bağlayan gece kutlandığı ülkede bu sene Ortodoks Kilisesi'nin bazı toplulukları 25 Aralık'ta Noel'i kutluyor.

Hindistan’da Noel
Hindistan’ın Keşmir bölgesinde yer alan Srinagar kentinde, Noel için ışıklandırılan ve dekore edilen bir kilisede bir araya gelen vatandaşlar, aileleri ve arkadaşları ile beraber Noel öncesinde düzenlenen ayine katıldı.

 



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais